Farmaceutische bedrijven die geneesmiddelen produceren, medische apparatuur leveranciers en bedrijven die diensten aanbieden in de gezondheidszorg zijn enkele voorbeelden van bedrijven in deze sector die het goed kunnen doen tijdens een recessie.
In principe zijn er drie stappen voor het goed voorbereiden op een financiële crisis: zorg voor een manier om geld te verdienen (maak geld), leer geld te behouden door sparen (hou geld) en leer hoe je geld voor je laat werken (investeer geld).
Om zich voor te bereiden op een recessie, kunnen beleggers het concept van sectorrotatie gebruiken, dat bestaat uit het opnieuw in evenwicht brengen van een portefeuille van aandelen naar sectoren die over het algemeen beter presteren.
Doe-het-zelf-zaken zoals Home Depot en Lowe's en autoherstelbedrijven als Autozone en O'Reilly doen tijdens een recessie goede zaken. Ook aandelen in de sector gezondheidszorg/biotechnologie zijn goed vertegenwoordigd, omdat de prijzen van hun producten niet afhankelijk zijn van de economie: Abbott, Amgen en Vertex.
VEB - Dit zijn de vier meest kansrijke AEX-aandelen voor 2023. Analisten verwachten dat de aandelen Shell, DSM, Prosus en ASML in 2023 een stevige koerssprong zullen maken. De experts houden rekening met koersstijgingen die in de tientallen procenten lopen.
De bedrijfstak handel, horeca, vervoer en opslag en de zakelijke dienstverlening droegen van alle bedrijfstakken het meest bij aan de groei van de economie in 2022. Deze bedrijfstakken groeiden weliswaar niet het hardst, maar drukten vanwege hun omvang een grote stempel op de economische ontwikkeling.
Vijf bedrijven hebben het volgens Morningstar in zich om binnen hun bedrijfstak de nummer 1 te worden: Heineken, Delivery Hero, Carl Zeiss Meditec, Dassault en InterContinental.
De best presterende aandelen in een inflatie-omgeving zijn energie, financiële bedrijven, edelmetaal bedrijven, vastgoedfondsen (REIT's) en essentiële consumentengoederen. Met uitzondering van de edelmetalen zijn veel van deze sectoren de meest essentiële diensten en producten voor de consument, zoals jij en ik.
Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market', maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment.
Een van de voordelen van een recessie is dat competitie laag is, want mogelijke concurrenten zijn failliet gegaan of worden niet opgestart omdat de eigenaren bang zijn geld en zekerheden op te zeggen. Al is de vraag ook laag, er is vaak nog steeds ruimte in de markt.
Recessie is een aanhoudende en significante neergang van de economische activiteit van een land. Er is officieel sprake van een recessie wanneer de economische graadmeter - het bbp of bruto binnenlands product – twee opeenvolgende kwartalen daalt.
Een recessie duurt minimaal zes maanden, maar er is geen maximale tijdsduur. Volgens het National Bureau of Economic Research, de autoriteit op het gebied van recessies in de VS, duren recessies sinds 1945 gemiddeld iets langer dan 11 maanden, terwijl periodes van economische groei gemiddeld 58 maanden aanhouden.
Recessie gevolgen
Hoe lang een recessie duurt is moeilijk te zeggen. Dit kan enkele kwartalen tot wel jaren achter elkaar zijn, maar hoe langer een recessie duurt, hoe groter de gevolgen. We zien vaak een stijgende werkloosheid, je hebt minder te besteden en de huizenprijzen kunnen dalen.
Snelst groeiende bedrijf van Nederland
monks die met de Gouden Groeier Award naar huis ging; eerdere winnaars zijn Justeat Takeaway, Picnic en Rituals. Ook worden op het Top 250 Groeibedrijven Event prijzen uitgereikt voor de Impactvolle Groeier, Jonge Groeier en Vrouwelijk Groeier.
Om dat te bereiken is er binnen het bedrijf veel kennis over de klant beschikbaar. Succesvolle bedrijven kenmerken zich daarnaast door een sterk team van medewerkers. Succesvolle ambitieuze mensen, met daadkracht en vasthoudendheid. Men wil opvallen, presteren en elkaar stimuleren.
ICT is de snelst groeiende sector in de Nederlandse economie. Dat blijkt uit het rapport 'Marktmonitor ICT in NL', dat vandaag is gepresenteerd. De sector is goed voor een omzet van meer dan 25 miljard euro, maar daar blijft het goede nieuws ongeveer bij.