De Rotterdamse biotech- en vastgoedondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro. Daarna komt de Haagse vastgoedtycoon Harry Hilders met 5500 woningen in zijn bezit, goed voor 1,16 miljard euro.
Aat van Herk uit Capelle aan den IJssel is met een bezit van 5.820 woningen de grootste particuliere verhuurder van Nederland. Harry Hilders uit Den Haag komt met 5.500 huizen op de tweede plaats en Familie Grouwels uit Limburg bezet met 5.200 woningen de derde plek.
Prins Bernhard heeft veel meer vastgoed in bezit dan eerder al werd gemeld. De zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven heeft ook vastgoed via bv's. Hij bezit in totaal 590 Nederlandse adressen, waarvan 349 in Amsterdam, schrijft Het Parool.
Het beeld is dat vastgoedbeleggers massaal huizen opkopen - vaak starterswoningen - om ze vervolgens duur te verhuren. Het aantal woningen in bezit van beleggers is de afgelopen tien jaar inderdaad met bijna een derde toegenomen, naar 1,1 miljoen. In diezelfde periode steeg het totaal aantal huizen maar 8 procent.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kochten particuliere beleggers de afgelopen tien jaar ruim 25 procent van de verkochte woningen. In heel Nederland was dat ruim 15 procent. In het laatste kwartaal van 2020 kochten beleggers in de vier grote steden zelfs ruim 40 procent van de verkochte woningen.
Vanaf 2017 komt Bernhard in een mediastorm terecht, als Het Parool ontdekt dat de prins en drie zakenpartners samen 102 Amsterdamse woningen bezitten.
Niek Sandmann (71)
Was in de jaren tachtig betrokken bij een Californische bank die met donderend geraas failliet ging, waarna hij een rechtszaak schikte. Sandmann raakte daarna betrokken bij de luchtvaartmaatschappij Holland Exel van Erik de Vlieger en Harm Prins, maar ook dat bedrijf stortte ineen.
Amsterdam - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vastgoedman Gerard S. uit Amstelveen afgelopen woensdag gearresteerd in een internationaal fraudeonderzoek van het Landelijk Parket. De 65-jarige man wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld.
Aantal daklozen verdubbeld
Maar waar zijn die 315.000 mensen dan? Hoewel het aantal daklozen ook oploopt, zwerven ze zeker niet allemaal over straat. Sinds de eerste schatting in 2009, is het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen in Nederland toegenomen van 18.000 in 2009 naar 39.000 in 2018, meldde het CBS vorig jaar nog.
Huizenprijzen blijven stijgen, maar minder hard
Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven (en ook weer bijgesteld). Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 16,1%.
Inmiddels staan er maar liefst 432.000 mensen ingeschreven voor een Amsterdamse corporatiewoning, van wie 96.000 actief woningzoekend zijn. Op een sociale huurwoning die verloot wordt komen gemiddeld 1.239 (!)
Het aantal woningen dat alle investeerders kochten, verdubbelde tussen 2010 en 2020 naar 88.000 woningen. En daalde vervolgens naar 51.000 in 2021. Het aantal woningen gekocht door kleine investeerders werd 4 keer zo groot tussen 2010 en 2020.
Investeringen in vastgoed behalen het hoogste rendement in vergelijking met andere beleggingen zoals aandelen of sparen. Een investering in vastgoed levert aan twee kanten rendement op. Het eerste rendement is de huuropbrengst en het tweede rendement is de meerwaarde van het pand.
Van de circa 8 miljoen woningen in Nederland zijn er bijna 700.000 inmiddels in handen van particuliere investeerders, die ze vervolgens verhuren. Het kan dan gaan om een kleine investeerder die een of meerdere panden heeft waarin hij of zij zelf niet woont, maar ook om grote vastgoedfondsen uit binnen- en buitenland.
Lehman verbouwt de villa ingrijpend en gaat er in 1900 wonen met zijn vijf jaar jongere Duitse vrouw Betty. Het piepjonge miljonairskoppel richt het huis als een paleis in, compleet met kamers in verschillende stijlen zoals een Hollandse, Franse en Arabische kamer.
Harry Hilders (56) is een van de grootste particuliere woningbezitters. Hij kon groeien door te kopen, te verbouwen, te verduurzamen en oog te hebben voor sociale verhuur. En gek genoeg kreeg hij door de vastgoedaffaire van 2007 een zet in de rug.
Staghouwer spant de kroon
CU'er Henk Staghouwer, de nieuwe minister van Landbouw, spant de kroon. Hij bezit liefst zeven zogenoemde registergoederen, die ook worden verhuurd. Een registergoed kan een huis zijn, maar bijvoorbeeld ook een appartementsrecht.
Prins Bernhard bezit zo'n 600 panden in Nederland, zowel privé als zakelijk. Woningen, maar ook kantoorgebouwen en winkelcentra. Hij en partner de Jong worden ten onrechte door de PvdA aangesproken, vinden ze, aangezien ze al sinds 2006 geen nieuwe panden meer hebben gekocht.
Prins Bernhard wilde grond Circuit Zandvoort kopen, tegenstanders 'blij dat het niet doorgaat'
De investeerder wil graag beloond worden voor het risico dat hij loopt en zal een hoger percentage aandelen vragen. Hoe hoog het percentage is, bepaal je in de onderhandelingen. Voor een indicatie: bij een investering van rond de 100.000 euro ligt het gemiddelde percentage aandelen rond de 30%.
Begin 2019 waren er 4,5 miljoen koopwoningen en 3,3 miljoen huurwoningen. In de vier grote steden is het aandeel huurwoningen groter dan gemiddeld in Nederland. In alle vier grote steden zijn meer huurwoningen dan koopwoningen. In Amsterdam zijn 7 op de 10 woningen huurwoningen.
Zelfbewoningsplicht: met een zelfbewoningsplicht zorg je ervoor dat mensen die een nieuwbouwhuis kopen de woning een aantal jaar niet kunnen verhuren, omdat zij de enige zijn die in dat huis mogen wonen. Het kan gelden voor alle (nieuwbouw)huizen in een gemeente, of een deel.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.