Meestal is schimmel in de badkamer zwart van kleur en hangt er in de ruimte een muffe geur. Last van schimmel in de badkamer? Het is niet alleen belangrijk dat je de schimmel in de badkamer verwijdert, maar ook dat je de oorzaak aanpakt. Anders blijft het probleem terugkeren.
De kans is groot dat je wel eens schimmelplekken in je badkamer hebt aangetroffen. Schimmel is te herkennen aan zwarte puntjes op sauswerk of op kitranden en voegen. Het is in extremere gevallen ook mogelijk dat er een roze of oranje waas verschijnt. Schimmel kan ook zorgen voor een muffe, vieze geur.
Schimmel verwijderen met azijn
Witte azijn is een uitstekende manier om zwarte schimmel in de badkamer te verwijderen. Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken.
Hoewel schimmelvorming vrij langzaam in zijn werking gaat, is het vanaf de eerste dag al schadelijk voor de gezondheid. Vooral opgelet voor zwarte schimmel! Deze kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij langdurige aanwezigheid en inademing van de sporen ervan.
Schimmel op de muur kun je vooral herkennen aan de zwarte plekken of spikkels op de muur. Als je behang hebt in huis, dan kan daar ook schimmel onder zitten.
Vaginale schimmel herken je aan jeuk, een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding – dit zijn typische symptomen van een vaginale schimmel. Een vaginale schimmel of candida is geen SOA – een schimmelinfectie is wel overdraagbaar op je partner, maar kan ook ontstaan zonder dat je seks hebt gehad.
Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid.De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist.
Muffig of vochtig. Vergelijkbaar met de geur van rottend hout. Gistend.
Schimmels zijn minder onschuldig dan ze lijken en dat geldt zeker voor de slaapkamer. Schimmels verspreiden zich via schimmelsporen en die sporen zijn schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je sporen inademt, kunnen die klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Schimmels kunnen ook leiden tot hoofdpijn en huidirritatie.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Peroxide. Schimmelsite.com adviseert ook een inweekmiddel: chloorvrij bleekmiddel zoals peroxide. Maar je zou ook een scheutje schoonmaakazijn bij het wasmiddel kunnen mengen, zo is op de site te lezen. Verder is er nog een 'tip uit grootmoederstijd', namelijk een emmer met een liter karnemelk, een kopje zout en azijn.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Beschimmelde voegen of kitranden maak je schoon door een plantenspuit te vullen met bleekwater. Spuit de plekken goed in en laat het een paar uur intrekken. Eventueel kun je met een borstel of spons de voegen nog extra schoonpoetsen. Daarna spoel je alles goed schoon.
Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker.
Voor hardnekkigere schimmelvlekken kan je ook een oplossing op basis van bleekwater gebruiken. Giet in dit geval zo'n 250ml bleekwater in een emmer water, en breng deze oplossing vervolgens aan op de schimmel. Laat een nachtje inwerken, en probeer de schimmel van de muur te schrobben.
Denk eraan dat schimmels niet altijd zichtbaar zijn en zich ook kunnen ontwikkelen in muren en achter plinten en meubels. Sommige factoren bevorderen de ontwikkeling van schimmels: Het leven in een woning zorgt voor vochtproductie afkomstig van ademen, zweten, koken, wassen.
Als de ondergrond goed droog is kun je de muur opnieuw schilderen. Je kunt er gewoon een nieuwe laag verf overheen schilderen of je kunt een speciale schimmelbestendige verf gebruiken. Deze verf is niet alleen optimaal bestand tegen schimmels, de preventieve werking helpt ook nog eens schimmels te voorkomen.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken.
Gebruik HG schimmelreiniger schuimspray.Met een mengsel van soda en water kunt u de zwarte plekken wegboenen. Maak een oplossing van 1 liter water en een schepje soda. Hiermee kunt u de zwarte schimmel op de muur verwijderen.
Schimmel gaat niet vanzelf weg en moet je daarom goed schoonmaken. Doe dit direct zodra de schimmel zichtbaar wordt. Hoe langer je namelijk wacht, hoe moeilijker het is om schimmel weg te halen.
Azijn kan een betaalbare en effectieve oplossing zijn om schimmel te verwijderen. Meng gelijke delen water en azijn en breng dit aan op de muur met een spons of sprayfles. Laat de oplossing ongeveer een uur intrekken en veeg dan de schimmel weg met een schone doek.
Sommige mensen hebben een stoornis in hun afweersysteem waardoor ze voortdurend met Candida-schimmels blijven geïnfecteerd. Bij de dominante vorm van deze chronische ziekte (Autosomal Dominant Chronic Mucocutaneous Candidiasis - ADCMC) ontstaan ernstige infecties, die vooral huid, nagels en slijmvliezen aantasten.
Een vaginale schimmelinfectie kan vanzelf overgaan. Voorwaarde is dan wel dat je een goede intieme hygiëne toepast. Het duurt doorgaans enkele dagen tot weken vooraleer de schimmelinfectie vanzelf opgelost is.
Bij een schimmelinfectie is behandeling met een antischimmelmedicijn in de vorm van een vaginale crème, tablet of zetpil meestal voldoende. Maar als de infectie vaak terug komt, kan de arts antischimmelmedicijnen om in te nemen voorschrijven. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.