Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Omdat veilige gevoel te behouden, lopen ze soms liever met je mee wanneer jij opeens wegloopt dan dat ze alleen in de kamer blijven zitten. Loopt jouw kat niet alleen met jou, maar ook met je gasten mee? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen.
Een tevreden kat zal zijn staart vaak rechtop houden met een "C-vorm" of haak helemaal bovenaan. Ze kunnen langzaam met hun staart heen en weer kwispelen en hem jou laten aanraken als ze naast je liggen. Soms zullen ze zelfs met hun staart rammelen terwijl ze lopen, als ze erg blij zijn om je te zien.
Je kat bakent zijn territorium af
Loopt je kat ook mee met andere gasten die naar het toilet gaan? Dan zou het kunnen dat hij of zij er niet van gediend is dat er vreemde geuren in zijn territorium worden verspreid. Je kat wil dan ook weten wat de oorzaak hiervan is.
Hij achtervolgt je OVERAL
De keuken, woonkamer, slaapkamer, op de wc en zelfs onder de douche. Je kat is er altijd bij, simpel is dat. Goed teken hoor! Als jouw kat je niet met rust kan laten en je overal volgt, is dit een teken van liefde.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Wanneer uw huisdier zijn poten op uw gezicht legt, betekent dit dat hij u als zijn territorium claimt. Dit gedrag komt vaker voor in huishoudens met meerdere huisdieren waar de kat een grotere behoefte voelt om jou voor zichzelf te hebben.
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar: hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent āik hou van jeā. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Een kat spint als hij tevreden is...
De bekendste reden voor het ronkende geluid is dat je kat tevreden en blij is. Bijvoorbeeld als je hem aait. Ook spinnen katten als ze spelen en melktrappelen of als ze elkaar wassen, vertelt kattengedragsdeskundige Esther Bouma van Katsgewijs.
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels.Sproeien op muren en meubels.Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait? Of knabbelt hij voorzichtig op je hand of vingers? Dan laat je kat je zien dat hij je heel erg lief vindt.
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
Door te miauwen wil een kat dus jouw aandacht. Het komt vrijwel altijd neer op een vraag: voed me, aai me, vermaak me. Een kat hanteert dezelfde 'miauw' voor zowel eten als spelen. Door altijd hetzelfde geluid te maken, hebben katten mensen getraind om altijd te reageren.
Opgesloten gevoel
Een andere reden waarom katten een hekel hebben aan dichte deuren, is omdat ze niet graag opgesloten zitten in een en dezelfde ruimte. Ze houden van opties en kiezen, zo ook tussen ruimtes.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Katten voelen aan als je verdrietig bent.En dat kopje of likje geeft zĆ³'n warm gevoel, ook op de rottigste momenten. Huisdieren zijn voor rouwende mensen een geweldige steun. Een kat hoef je niet uit te laten, kan lang alleen thuisblijven, houdt zichzelf schoon, is snel zindelijkā¦
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht ā tenzij we dat leren.