Ossenwit kan op 180 C worden verhit en is daarboven nog steeds stabiel. Frituur kleine porties, zodat de temperatuur van de olie niet te veel zakt want dan wordt het product te vet. Ontdooi de producten niet, want ontdooide producten nemen meer vet op.
Ossewit is perfect voor frituren
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren.
Antwoord van Jeroen Meus. Hoewel de bewaartijd van ossewit redelijk lang is (tot 9 maanden), zou ik frituurvet van twee jaar oud toch niet meer gebruiken. Zeker niet als het al wat muf begint te ruiken ;-).
Ossewit en reuzel is heel lang houdbaar omdat dit vet betreft. Koel bewaren is niet nodig. Invriezen kan, maar hoeft niet. We hanteren 12 maanden houdbaarheid op het etiket.
Re: Hoeveel frituurvet in frituurpan? Meestal zit er een lijn in een frietpan tot waar het vet moet komen. Begin gewoon met 2 blokken als die gesmolten zijn kijk je of het al tot de lijn komt zo niet doe je er nog 1 bij. En je moet inderdaad gewoon de pan aanzetten en de blokken erin doen.
Ossewit is een mooi natuurzuiver product, zonder toevoegingen of e-nummers. Heel erg geschikt is voor het frituren van de lekkerste friet. Maar ook het braden van vlees gaat geweldig met ossewit. Het is goed bestand tegen oxidatie en kleurt snel, zodat je weinig risico loopt op aanbranden.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Het beste antwoord
Vetten (en olieen) lossen goed op in organische oplosmiddelen zoals aceton, benzeen, pentaan, hexaan, etc. Ook terpentine kan olie en vetten oplossen. Vetten zijn hydrofoob, ofwel slecht oplosbaar in water.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Ossenwit is net als reuzel ook een dierlijk vet, dit keer van het rund (os). Het wordt verkregen door het talg te zuiveren. Wat je overhoudt is een 100% dierlijk vet product. Ook dit vet is rijk aan verzadigde vetten waardoor het zeer hitte bestendig is.
Gebruikt frituurvet of olie kan het best worden ingeleverd zodat het gerecycled kan worden. Giet het terug in de verpakking of in een plastic fles en lever het in bij een inzamelpunt in de buurt. Recycling van gebruikt frituurvet of olie is goed voor het milieu, omdat er biobrandstof van kan worden gemaakt.
Het frituurvet op basis van rundvet zorgt voor een authentieke smaak en ultiem knapperig resultaat. Voor de gebruiker die een authentieke smaak wil geven aan frites en snacks, is er geen beter frituurvet dan Ossewit®. Het frituurvet van Ossewit® heeft een hoge hittebestendigheid, bakt extra krokant en niet-vettig.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.
Ossewit Blanc de Bœuf 4 x 250g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Ook bakt het duo de frieten in halal ossenvet. Dat laatste is een bewuste keuze. “Wij zijn beiden moslims”, zegt De Smedt. “Ik heb me een tiental jaar geleden bekeerd.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Binnen 10 minuten nadat het apparaat aan is gezet is de temperatuur van het vet al rond de 180 graden.