Met een Chardonnay uit Bourgogne of Noord-Italië blijft het geheel licht, met een iets vollere wijn uit Zuid-Afrika, Chili of Californië wordt de smaak rijker. In plaats van Chardonnay zijn wijnen van grenache blanc, marsanne en/of roussanne ook goede keuzes.
Met bloemkool kun je dus veel kanten op. De smaak is zachtzoet, rond met een klein bittertje. Hier passen volle witte wijnen het beste bij. Denk aan Pinot Gris uit de Elzas, Colombard uit Frankrijk of Vermentino.
Gegrilde groente
De smaak van gegrild groente past goed bij zowel witte wijn, rosé als een rode wijn. Heb je bijvoorbeeld wortels, aubergine en paprika op de gril liggen, ga dan voor de volgende wijnen: - Wit: gruner Veltliner of sauvignon blanc. - Rood: Lichte bordeaux, een Bourgondische pinot noir of een sangiovese.
Broccoli: schenk fris wit
Welke bereidingswijze je ook kiest – koken, bakken, stomen of pureren-, bij broccoli past het best een frisse witte wijn. Denk aan Sauvignon Blanc, Verdejo, Pinot Blanc, Gaillac, Vermentino, Pinot Grigio.
Een paar aanraders bij dit soort gerechten zijn een Cru uit de Beaujolais of een rode Spaanse crianza (een wijn met een tikje houtrijping). Met een ronde Pomerol van voornamelijk merlot druiven uit de Franse Bordeauxstreek ga je op sjiek. Wil je liever wit, kies dan voor een Chardonnay met houtrijping.
Droge witte wijn en rosé, beide met body, matchen daar mooi mee. Bijvoorbeeld witte wijnen van inheemse Italiaanse, Griekse of Spaanse druiven zoals een Pecorino, Assyrtiko of Godello. Een stevige rosé uit de Languedoc, Rhône, Spanje of Zuid-Afrika kan ook.
Bij dit geurige geheel – met de krokante, malse kip als middelpunt – passen talrijke wijnen. Fris en fruitig rood, eventueel gekoeld geserveerd, zijn speelse begeleiders. Bijvoorbeeld Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Beaujolais, Dolcetto en Bardolino.
Kies je voor rood, neem er dan een met fruitige zuren en zo min mogelijk tannine. De tannine versterkt namelijk met het stroeve van de spinazie, waardoor de combinatie bitter wordt. Met rijpe Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili en Languedoc voorkom je dat probleem. Ook passend en leuk: een volfruitige rosé.
Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Qua wijnkeuze moet je vooral rekening houden met de knoflook en de pepers. Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Basilicum versterkt de frisse bessenachtige smaak van jonge wijnen gemaakt van de sangiovesedruif en de kruidige aroma's in witte wijnen van lokale druivenrassen als garganega en trebbiano. Omgekeerd benadrukken de wijnen het groenkruidige in het gerecht.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Caponata Pugliese met burrata Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Welke wijn goed aansluit bij peulvruchten en wintergroenten, is een volle en krachtige wijn. Wanneer u graag witte wijn drinkt, kunt u kiezen voor een Chardonnay of Viognier. Goede rode wijnen bij peulvruchten en wintergroenten zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo en Sangiovese.
Rode kool is een buitenbeentje in de koolfamilie door de vrij zoete smaak. Daar past dan ook een rode wijn bij die tegen deze zoetheid op kan. Suggesties: Amarone uit Italië, primitivo uit Zuid-Italië, shiraz uit Australië, zinfandel uit Californië.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
De befaamde Tomates Farcies, met hunvulling van gehakt, vaak sterk gekruid vlees, vraagt natuurlijk een andere aanpak. De algemene regel hier luidt: er zijn veel alternatieven, zowel in wit, rood als rosé, op voorwaarde dat we niet té tanninerijke of té eikgedreven crus uitkiezen.
Welke wijn bij midden oosterse gerechten? – Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.
Een middelzware, zachte Chardonnay, met een beetje houtrijping, maakt dit feel-good-gerecht helemaal af. Denk aan een Mâcon Villages, Chardonnay uit de Languedoc of één uit de nieuwe wereld. Ook spruitjes zijn heel geschikt om een Hollandse ovenschotel mee te maken.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Gegrilde kip
Bij gegrilde kipfilet smaakt een Pinot Noir of een lichte Syrah goed. Een gegrilde kip matcht goed met een Chardonnay of Viognier. Een Pinot Noir is ook een goede keuze. Over het algemeen is een Pinot Noir altijd een goede keuze bij kip.
Een droge, geurige witte wijn met verkwikkende zuren benadrukt de frisse smaak van de couscous. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio en ook wijnen gemaakt van een druivenblend uit bijvoorbeeld Gascogne, Zuid-Afrika of Australië smaken er goed bij.
Welke rode wijn bij couscous? Er worden ook lokale (soms pikante) kruiden gebruikt, vaak in een smaakregister dat vraagt om een zuiderse, kruidige rode wijn, zoals Gigondas, Lirac en Vacqueyras, een rode wijn uit Languedoc, een shiraz uit Australië, of een rode wijn van cabernet sauvignon en cinsault uit Libanon.