Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten gebruiken vanaf 1 januari 2020 alleen nog die officiële benaming van ons land. Een kwart eeuw lang presenteerde instanties zich in het buitenland als Holland.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
In het algemeen bestaat zulke kleding uit een lange, wijde rok met onderrokken, een jak dat versierd is met plooien, kantjes, knoopjes en bandjes en soms een schort. Typische modedrachten zijn bijvoorbeeld de drachten van het Kampereiland, Rijssen, Huizen en Noord-Beveland.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Letterlijk overal je mening over te geven
Of het nou over asielzoekers, of over de krantenjongen die soms te laat 't krantje de brievenbus in mikt gaat, het maakt allemaal niet uit. Als we onze mening maar kunnen ventileren. Wij Nederlanders moeten eens een keer leren onze bekken te houden.
Een typisch Nederlands product is beschuit. Ook wanneer u in het buitenland een kindje heeft gekregen, zouden beschuit met muisjes niet mogen ontbreken.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Waar onze oer-Hollandse boodschappen bestaan uit pindakaas, hagelslag, rookworst en een halfje bruin, hebben de Spanjaarden ook hun typische producten die ze iedere keer tijdens de boodschappen in hun karretje leggen.
Ja, er zijn hier Nederlanders die het fijn vinden typisch Nederlandse producten te kopen, zoals frikadellen, drop en hagelslag. En dat zijn dingen die je hier in een gewone Portugese supermarkt echt niet vindt. Stroopwafels en goede Belegen Goudse kaas kunnen we vaak wel krijgen bij ALDI.
Helaas pindakaas
In Duitsland en Frankrijk kennen ze het zeker, maar natuurlijk smaakt het dan niet zo lekker als in Nederland.
In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur. Typische dingen die bij deze cultuur horen zijn bijvoorbeeld Sinterklaas, Koningsdag, maar ook normen en waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting etc.. Binnen een dominante cultuur vind je meerdere subculturen.
De Lage Landen met Nederland en België kennen een vergelijkbare uitgangspositie, omdat aan de Noordzee vier culturen elkaar eveneens treffen. Latijns-Europa ontmoet immers Scandinavië, terwijl het Rijnland overgaat in de angelsaksische wereld.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
Hoe je het ook formuleert, bekend is dat Fransen ons een tikje lomp vinden. We zijn zo informeel, tutoyeren te snel en stellen indiscrete vragen. Terwijl wij directe Nederlanders meteen ons hebben en houwen op tafel leggen in een gesprek, deelt de Fransoos zijn privé-leven niet eens met zijn naaste collega.
Jullie hebben het vast al wel een keer gehoord: Duitsers hebben geen humor, zijn gierig, arrogant, willen nooit Engels praten wanneer ze in Nederland zijn, zijn erg van de regeltjes en hiërarchie en tegelijkertijd zijn ze ook enorm beleefd. Daarnaast heb je natuurlijk ook bratwurst, bier, lederhose, auto's.