Afvalwater is vies. Het is een mengsel met daarin onder andere waswater, afwaswater en doorspoelingen van de wc. Er zitten poepbacteriën en andere ziekmakers in afvalwater. Het is logisch dat we dit vieze afvalwater niet aanraken of erin gaan zwemmen.
In principe zit er in het water in het toilet altijd wel de E-coli bacterie. Die zit in poep. En die hoort niet in je vagina. Daarom leren meisjes ook altijd dat ze van voren naar achteren moeten vegen en niet andersom.
Nee, zo stelt Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. Er is jaren geleden geëxperimenteerd met het gebruik van zogeheten huishoudwater. Dit water is niet geschikt om te drinken, maar wel schoon genoeg voor wc en wasmachine.
Huishoudwater is water dat niet geschikt is om te drinken, maar bijvoorbeeld wel om de wc mee door te spoelen. Het water heeft minder reinigingsstappen doorlopen en is daarom goedkoper en beter voor het milieu, was de gedachte.
Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag. Er zijn waterbesparende toiletten met spoelonderbreking of een spaarknop, waarmee je de hoeveelheid spoelwater voor de 'kleine boodschap' kunt verkleinen.
Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.
Een douchebeurt duurt gemiddeld 9 minuten en kost dan 65 liter warm water en een bad 120 liter per keer (bron: NIBUD). Elke dag onder de douche gaan kost dus minder water dan elke dag in bad liggen. Tenminste, als je van de gemiddelden uitgaat.
Het is uw eigen verantwoordelijkheid om met regenwater te douchen, om uw regenwatersysteem volgens de gestelde eisen te onderhouden en om te waarborgen dat er geen contaminatie van leidingwater kan plaatsvinden. Bovendien mag u derden niet laten douchen met regenwater.
Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak. Gaat u de wc doorspoelen met regenwater, dan pompt het systeem het water op.
In het riool komen 2 soorten water terecht: afvalwater en regenwater. We brengen het naar de waterzuivering en maken het daar schoon. Daarna lozen we het in het oppervlaktewater.
Uit dit water kan energie worden gewonnen en is door de afzonderlijke zuivering beter geschikt om als bron voor grondstoffen, zoals fosfaat, te hergebruiken. Het grijze water krijgt een andere bestemming en wordt lokaal gezuiverd. Dit water komt dan terecht in een zoetwaterplas in het dorp.
NS wil op alle stations in Nederland gratis drinkwater aanbieden aan OV-reizigers. Daarom start NS met de aanleg van drinkwatertappunten op 200 stations in Nederland. Voor het eind van 2019 komt hiermee 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt.
Zwart water is in tegenstelling tot grijs water enkel afkomstig van toiletten. De naam zwart water is afkomstig van de kleur die het water krijgt door het bacterieel rottingsproces in het water. Zwart water komt vaak voor bij mobiele toiletten, maar ook vuilwatertanks van boten en campers.
Bij doorspoelen bevat het toilet ongeveer een miljoen bacteriën.
Bacteriën wc-mat
De wc-mat is namelijk de perfecte plek voor bacteriën. Je staat er vaak met je schoenen op waarmee je net daarvoor nog op straat hebt gelopen. En bij mannen die niet goed kunnen richten kunnen nog wel eens urinedruppels in de mat komen... supervies natuurlijk.
In veel stortbakken is sprake van enige algengroei en dat is meestal geen probleem. Als het toilet echter lange tijd niet is doorgespoeld, of als de stortbak al heel lang niet is schoongemaakt of gedesinfecteerd, kan de stortbak een muffe geur afgeven.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
En vogels poepen alles onder. Van een salmonella-infectie kun je een zware buikgriep krijgen die minstens een paar dagen aanhoudt. Met als symptomen misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Wil je grondwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dan moet je laten controleren of het water geschikt is als drinkwater. Wie geen toegang heeft tot het leidingwater in Vlaanderen, kan een gratis wateranalyse aanvragen bij de VMM.
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Twee minuten koud douchen kost 19 liter water: 0,03 euro. Negen minuten warm douchen kost 85 liter water en 0,35 kubieke meter gas: 0,41 euro. Koud douchen bespaart dus 0,38 euro per douchebeurt: 138 euro per jaar. Maar het levert meer op, namelijk tijdwinst.