De CT-scanner maakt met de foto's een 3D-foto van uw lichaam. 3D betekent dat er diepte op te zien is. Hierdoor is duidelijker te zien hoe uw lichaam en organen eruit zien. Dit komt omdat u bij een CT-scan in een ring ligt en de röntgenstralen van alle kanten komen.
Wat kun je uit een CT-scan afleiden? “Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen.Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Een CT-scan is een van de onderzoeken bij darmkanker. De afkorting CT staat voor computertomografie. Door deze scan (van de buik en longen) brengen we goed in beeld waar de tumor in de dikke darm zit. Verder geeft de scan informatie over mogelijke kankercellen in omliggende lymfeklieren en andere organen.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Onderzoek met contrastmiddel
Jodiumhoudende contrastvloeistof kan schadelijk zijn voor uw nieren. Daarom is het voor dit onderzoek van belang dat uw nieren goed werken. Anders gezegd: uw nierfunctie moet goed zijn.
Als u beweegt bestaat de kans dat de scan mislukt. Gedurende het onderzoek ligt u alleen in de onderzoeksruimte. Reden hiervoor zijn de röntgenstralen. Röntgenstraling is niet schadelijk wanneer er af en toe röntgenbeelden worden gemaakt.
Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. De radioloog ziet op deze opnamen alle inwendige organen en weefsels.Ook maakt de CT-scan de vorm, structuur en ligging van deze organen en weefsels zichtbaar. Het is gebruikelijk om bij de CT-scan van de buik contrastdrank te drinken.
Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels.Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van weefsels. Ook voor patiënten met kransslagaderlijden is het apparaat een belangrijke aanwinst.
Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval twee liter. Op die manier gaat de contrastvloeistof weer snel uit uw lichaam. Als u een vochtbeperkt dieet heeft, is extra drinken niet noodzakelijk.
Tijdens het scannen draait het röntgenapparaat rondjes. Hierdoor hoort u een zoemend geluid. Om bewogen beelden te voorkomen, is het belangrijk dat u stil ligt. Om bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken, gebruiken we soms contrastvloeistof.
De volgende aandoeningen kunnen met een CT scan van de longen zichtbaar gemaakt worden: Longkanker (carcinoom) Longemfyseem en COPD. Vergrote lymfeklieren.
Een PET-scan of een PET-CT-scan is een scan van je hele lichaam, behalve je hersenen. Met dit onderzoek kan de arts de rest van je lichaam onderzoeken.
De huisarts of specialist kan een aantal onderzoeken voorstellen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat, zoals een bloedonderzoek, PET-CT-scan, longfoto of CT-scan van de borstkas, echografie van de lever of CT-scan van de buik, botscan of MRI-scan.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling.Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.
U krijgt binnen ongeveer 3 weken na het CT-onderzoek de uitslag.
Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan teweegbrengen, moet u nuchter zijn.
Na de CT-scan van de buik
Door veel water te drinken raak je het contrastmiddel sneller kwijt. Hoewel het contrastmiddel en de scan geen negatieve invloed op je rijvaardigheid hebben, wordt het over het algemeen aanbevolen om niet zelfstandig naar huis te rijden na het onderzoek.
De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Bij zowel de MRI- als de CT-scan kunnen we gebruik maken van een contrastmiddel. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.
Een CT-onderzoek is minder belastend dan een coloscopie, omdat dit géén inwendig onderzoek is. Er wordt géén lange slang bij u ingebracht om de binnenkant van de darm te bekijken. Het onderzoek is niet pijnlijk, waardoor het niet nodig is pijnstilling te gebruiken of een roesje te geven.
Tijdens het onderzoek krijgt u de vloeistof via een infuus in de ader in de arm toegediend. Hierbij is het belangrijk om de dag voor en na het onderzoek voldoende te drinken (1,5 liter). Het kan ook zijn dat u de contrastvloeistof te drinken krijgt, bijvoorbeeld bij een CT-scan van de buik.
“Ik raad iedereen aan om een behandeling te weigeren, als er niet voldoende informatie over de contrastmiddelen wordt gegeven, zodat je het risico kunt overzien. In elk geval moet men de hoog-osmolaire middelen weigeren. Dikwijls is een onderzoek met deze middelen helemaal niet nodig.
Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid) die optreedt binnen een aantal uur na het onderzoek. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylactische shock).
De PET-CT scan kan worden gebruikt voor het opsporen van uitzaaiingen of tumoren, maar ook om na te gaan of een behandeling (bijvoorbeeld bestraling) werkt.