Opvliegers zijn niet pathognomisch voor de overgang. Dezelfde verschijnselen kunnen optreden bij hyperthyreoïdie, alcoholmisbruik en paniekstoornissen. De klachten komen ook voor als bijwerkingen van medicijnen (nitraten, antidepressiva, gosereline bij mannen).
Opvliegers worden meestal uitgelokt door een bepaalde prikkel of spanning. Ook stress, pittige voeding, alcohol en koffie kunnen opvliegers uitlokken en verergeren. Wil je wat doen tegen opvliegers, dan is Bach bloesem een veel gekozen natuurlijk middel om ze te verminderen.
Warmteopwellingen kunnen u op elk moment van de dag overvallen, ook 's nachts. Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon. Niet elke vapeur is even fel.
Opvliegers komen door minder van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Daar moet het warmte-centrum in je hersenen aan wennen. Het warmte-centrum regelt je temperatuur. Je lichaam krijgt soms opeens seintjes dat het moet opwarmen, terwijl dat niet zo is.
Opvliegers kunnen versterkt worden door warme drank, lichamelijke inspanning en stress. Draag zoveel mogelijk katoenen kleding in laagjes, katoen, wol en zijde nemen vocht goed op, synthetische vezels doen dit niet.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Vrouwen kunnen ook opvliegers krijgen wanneer ze alcohol, hete koffie of thee drinken. De piek van de opvliegers valt samen met de menopauze (laatste menstruatie). Bij de meeste vrouwen zijn de opvliegers een paar jaar na de menopauze weer verdwenen.
Er zijn vrouwen (en mannen) die opvliegers tot lang na de overgang ervaren. Zo zijn er getuigenissen van vrouwen van 70 jaar en ouder die nog (dagelijks) opvliegers krijgen.
Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van. Dus u bent zeker niet de enige!
Salie thee wordt door veel mensen gebruikt om opvliegers te voorkomen. Het drinken van salie thee of het nemen van een saliesupplement is een effectieve manier om opvliegers te verminderen.
Ook in de overgang is afvallen mogelijk. De basis van afvallen is namelijk altijd hetzelfde: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Dat doe je door een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging. Normaal gesproken gaan we bij vrouwen uit van een energiebehoefte van 2000 calorieën.
Het is een hele normale reactie van je lichaam die bedoeld is om de lichaamstemperatuur weer te laten dalen. Daarom kunnen niet alleen vrouwen, maar ook mannen last hebben van opvliegers door stress!
Waarom heb ik 's nachts last van warmteopwellingen? 's Nachts zweten heeft dezelfde oorzaak als een opvlieger overdag. Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie.Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Wat is nachtzweten? Nachtzweten tijdens de overgang is het hebben van de bekende opvliegers, maar dan 's nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers.Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.