Hoeveel vierkante meter heb ik nodig per schaap? Hou één hectare weide aan voor maximaal 10 ooien met hun lammeren. Daarmee heb je ruimte voor omweiden. Dat betekent dat je je dieren minstens iedere drie weken verplaatst naar een ander afgerasterd perceel.
Stal. De schuilstal moet groot genoeg zijn zodat alle dieren droog kunnen staan en voldoende ruimte hebben om te eten. Per volwassen ooi voorzie je minimaal 1,4 m² ruimte en per lam (afhankelijk van de leeftijd) 0,25 tot 0,9 m². Een ram heeft meer ruimte nodig: tot 2 m².
Staat je huis, zoals het meest gangbaar is, in woongebied? En staat ook de bijhorende stal in hetzelfde gebied? Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig.
De jaarlijkse kosten per ooi bedragen voor een schapenhouder zo'n 200 tot 220 euro, zo berekent vakblad Management&Techniek. De voerkosten bedragen zo'n 136 euro per jaar, dat is ongeveer 65% van de totale kosten.
Aantal melkgeiten per hectare verdubbeld
In 2000 was dit 12,1 hectare. In 2018 hadden 358 van de 388 gespecialiseerde geitenbedrijven met melkgeiten cultuurgrond. Op de bedrijven met cultuurgrond is het gemiddeld aantal melkgeiten per hectare cultuurgrond ruim verdubbeld van 87 in 2000 naar 181 in 2018.
Huisvesting van schapen
Gemiddeld kan men 10 tot 15 schapen per hectare plaatsen. Dit komt neer op ongeveer 700-1000 vierkante meter per schaap. Één schaap heeft dus 700 à 1000m² grasoppervlakte nodig. De beschikbare oppervlakte hangt natuurlijk af van hoeveel aanvullend voer er wordt verstrekt aan de dieren.
Op 1 hectare (10.000 m2) kan je naar gelang het gras 10 tot 15 schapen (met lammeren) het gehele jaar door houden, dus inclusief winterhooi. Dat is ongeveer 700 tot 1.000 vierkante meter per schaap. Zonder hooi is dus ca. 5.000 m2 nodig.
De aankoop en huisvesting van schapen, voer, melkapparatuur en medicijnen zijn in ieder geval de belangrijkste kostenposten. Daar moet je de logistiek en de infrastructuur voor het slachten en verwerken van vleesschapen en de opslag/verwerking van de melk van melkschapen aan toevoegen.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Dieren moeten altijd de beschikking hebben over voldoende vers drinkwater. De NVWA zegt dat een paar keer per dag water aan een dier aanbieden niet voldoende is. Dieren moeten verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken of in een goed geventileerde stal. Dit staat volgens de NVWA in het Besluit Houders van Dieren.
Gemiddeld rekent men met ongeveer 10 tot 15 schapen (met lammeren) per hectare. Dus ongeveer 700 - 1000 vierkante meter per schaap. Dan blijft er in de zomer nog gras over om te hooien of er kuilgras van te laten maken.
De totaalprijs na het slachten (zonder uitbenen) ligt al snel tussen de 250 en 300 euro. Uit historische prijsgegevens van Boerderij blijkt dat de prijs van slachtschapen in de periode rondom het offerfeest wel wat stijgen. De prijsstijging is echter niet zo groot dat prijzen rond de 300 euro uit komen.
25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer), omdat ze meer nodig hebben; Zogende dieren hebben zelfs nog meer nodig, hier geldt als richtlijn: ca. 40 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer).
Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Er zijn extreme langslapers zoals de vleermuis, buidelrat, luiaard en goudhamster met 15-20 uur slaap per dag. En kortslapers, zoals de olifant, de koe, het schaap en het paard, met een slaaptijd van 3-4 uur per dag.
Door de hoeveelheid regen in de afgelopen weken hebben schapen moeite een droge ligplaats te vinden. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren verhoogt dat de gevoeligheid voor klauwproblemen. Ook is het drogestofgehalte van het gras door de neerslag erg laag.
Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap. De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap. Daar komt de prijs voor het scheren van de schapen nog bij.
Voordelen van het houden van schapen
Een voordeel ten opzichte van geiten is dat schapen niet/nauwelijks zorgen voor erosie in een gebied. Ook kunnen schapen prima leven in brakwatergebieden. Dit zijn gebieden die onder andere zijn gewonnen door drooglegging van de zee.
lam gemiddeld op zo'n 210 euro.
Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden. De meeste bedrijven zitten daaronder. Veel boeren zitten echter boven deze norm. Zij moeten aantonen dat ze overtollige mineralen op een verantwoorde wijze afvoeren.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt u aan om u te houden aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze is 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Houd hier ook rekening mee bij het maken van uw bemestingsplan voor 2022.
Stierkalveren boven de 50 kilo noteren tussen de 110 en 120 euro. Roodbonte stierkalveren met dezelfde gewichtsklasse brachten tussen de 125 en 145 euro op. Vaarskalveren boven de 45 kilo gingen tussen de 5 en 20 euro van de hand.