In i-Size zitjes moeten kinderen tot een leeftijd van 15 maanden altijd tegen rijrichting in worden vervoerd.
Wacht dus zo lang mogelijk met overstappen van een babyautostoeltje op een kinderautostoeltje: tot de leeftijd van 2 à 3 jaar of 13 kg (of tot zijn hoofd boven de rand van het zitje uitsteekt) is het aangeraden kinderen te vervoeren tegen de rijrichting in. Dit geldt zowel voor zitjes die u voor- als achteraan plaatst.
Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn.
Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.
Dokters zijn het het ermee eens dat zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren, de meest veilige manier van vervoeren is. Wanneer een kind achterwaarts vervoerd wordt, absorbeert de autostoel de impact en beschermt hierbij het hoofd, de nek en de ruggegraat van het kind - tot wel 73% meer dan bij voorwaarts vervoer.
Wanneer mag een kind voorin de auto? Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft.
De Maxi-Cosi AxissFix is goedgekeurd volgens de i-Size norm voor kinderen van 61 tot 105 cm, dus vanaf 4 maanden tot 4 jaar. Eerst wordt je kleintje achterwaarts vervoerd, maar vanaf het moment dat je kleine ongeveer 15 maanden is, kun je hem of haar ook voorwaarts vervoeren.
In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.
Voor baby's tot ongeveer 1 jaar: i-Size tot zo'n 75-85 cm of groep 0+ (tot 13 kg). Deze autostoeltjes plaats je omgekeerd. Je kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Dit geeft meer steun aan het hoofd en de nek van je kind bij een frontale botsing.
Autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ zijn geschikt voor baby's tot 75 centimeter. De meeste kindjes passen in deze autostoelen tot zij ongeveer 1 jaar oud zijn. Een baby vervoer je het veiligst door hem of haar tegen de rijrichting in te plaatsen.
Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig.
Is i-Size verplicht? Hoewel steeds meer autostoelen beantwoorden aan de i-Size-norm, is de norm nog niet verplicht. De voorgaande norm 'R44 / 04' en de overeenkomstige groepindeling is nog steeds relevant. Geen probleem dus als je autostoel niet i-Size is.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Kind in de auto: de regels
Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine.
Voor- of achteruit? Voor de veiligheid van je baby is het het beste om hem zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Je baby kijkt dan dus achteruit, tegen de rijrichting in. Door deze positie hebben het hoofd en de nek van je kind meer steun bij een frontale botsing.
Verhoogkussens worden aanbevolen tussen 18 en 36 kilo, maar ook hier geldt dat het best is om uw kind zo lang mogelijk in een kinderstoeltje te vervoeren (zolang zijn hoofdje nog niet boven de rugleuning uitsteekt).
Iedereen die kleiner is dan 1,25 meter moet in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
De Besafe iZi Kid X3 i-Size is een compacte groep 1 autostoel waarin je kleine achterwaarts vervoerd wordt. Het werd door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste uit de test', onder andere vanwege de zeer hoge score voor veiligheid, zowel in de frontale botsing als de botsing van opzij.
In Nederland moet je je kind, volgens de nieuwste i-Size veiligheidsregels achterwaarts in de autostoel zetten tot hij of zij 15 maanden oud is. Dat betekent dat je hem of haar tegen de rijrichting in vervoert. Je kind kijkt dus naar achteren.
Volgens het algemene advies mag een baby maximaal twee uur achter elkaar in een autostoeltje zitten. Daarna is het tijd om lekker te strekken/spelen/verschoond te worden.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.