Bij de smeuïge aardappelstamppot met zijn zoetige smaak van gestoofde ui en winterwortel smaakt een geurige witte wijn met milde, opwekkende zuren perfect. Viognier, zonder of met weinig houtrijping, Furmint, droge Pinot Gris, Weissburgunder en Grüner Veltliner zijn aanraders bij de traditionele versie.
Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk een romig mondgevoel. Over het algemeen sluiten fijn aromatische witte wijnen - zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris - met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan.
Boerenkool met worst
De smaak van de boerenkool vraagt om een energieke, diepe wijn zonder al te zware tannines. Wijnen van de lagrein druif zijn hier een goed voorbeeld van.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Een Hollandse klassieker: zuurkoolstamppot
Met frisse appel, zoute spekkies of scherpe piccalilly kun je met het zure van de kool nog alle kanten op. Serveer hierbij een subtiel zure wijn, die zacht uitvalt naast het gerecht. Een riesling zal goed bij de zuurkool passen en kan je altijd serveren bij deze stamppot.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Bij tomatensoep past het beste een kruidige rode wijn. De romige structuur van de soep komt goed uit met de kruidigheid van de wijn. Denk hierbij aan wijnen van de Merlot, Cabernet Sauvignon of Malbec.
Een middelzware, zachte Chardonnay, met een beetje houtrijping, maakt dit feel-good-gerecht helemaal af. Denk aan een Mâcon Villages, Chardonnay uit de Languedoc of één uit de nieuwe wereld. Ook spruitjes zijn heel geschikt om een Hollandse ovenschotel mee te maken.
Rode kool is een buitenbeentje in de koolfamilie door de vrij zoete smaak. Daar past dan ook een rode wijn bij die tegen deze zoetheid op kan. Suggesties: Amarone uit Italië, primitivo uit Zuid-Italië, shiraz uit Australië, zinfandel uit Californië.
De ene stamppot is wat rijker en zwaarder dan de andere, maar de meeste zijn lekker smeuïg. Daarbij doen wijnen met een soepele structuur het goed. Een ronde wijn - wit of rood - met milde, opwekkende zuren in de afdronk houdt de maaltijd als geheel in balans.
Medium rode wijn
Hoe robuuster het eten, des te robuuster de wijn. Een medium rode wijn past goed in de Italiaanse en Spaanse keuken. Gerechten met vlees zoals varken, eend, lam, gedroogde ham en worst smaken goed met een medium rode wijn.
De frisse zuren in de spitskool maken de combinatie met de wijn hartig en spannend. De wijn heeft fruit als zwarte bes en gedroogde pruim, verfrissende zuren en een kruidigheid van laurier en munt.
Eet je ze rauw, kies dan voor een frisse witte wijn zoals bijvoorbeeld Sauvignon Blanc (Sancerre), droge riesling of cider. Worden de wortelen gekookt of gestoofd, dan worden ze zachter en zoeter van smaak. Dan past een volle witte wijn beter. Denk aan Chardonnay, Grüner Veltliner, Roussanne, Soave of Viognier.
Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Kies je voor rood, neem er dan een met fruitige zuren en zo min mogelijk tannine. De tannine versterkt namelijk met het stroeve van de spinazie, waardoor de combinatie bitter wordt. Met rijpe Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili en Languedoc voorkom je dat probleem. Ook passend en leuk: een volfruitige rosé.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
Indien je voor witte wijn kiest, is een krachtig type eerder aangewezen, bijvoorbeeld grüner veltliner "smaragd" uit Oostenrijk, verdicchio of greco di tufo uit Italië, of witte Châteauneuf-du-Pape.
Een droge, geurige witte wijn met verkwikkende zuren benadrukt de frisse smaak van de couscous. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio en ook wijnen gemaakt van een druivenblend uit bijvoorbeeld Gascogne, Zuid-Afrika of Australië smaken er goed bij.
Rauwe paprika en gestoofde paprika vragen om een ander type van wijn. Bij rauwe paprika lijkt een witte wijn eerder aangewezen, van hetzelfde lichte, frisse type als de groente zelf, zoals sauvignon blanc uit Oostenrijk, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika of Rueda uit Spanje.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Broccoli: schenk fris wit
Welke bereidingswijze je ook kiest – koken, bakken, stomen of pureren-, bij broccoli past het best een frisse witte wijn. Denk aan Sauvignon Blanc, Verdejo, Pinot Blanc, Gaillac, Vermentino, Pinot Grigio.
Wat te drinken bij de Nasi
Immers in de Nasi zit normaal gesproken varkensvlees. Het is dus een leuke gelegenheid om eens een nieuwe witte wijn te proberen. Overigens is het natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens wat echt Indonesisch te drinken, zoals bijvoorbeeld, en schrik niet, the manis, een zoete thee.