Roze is een secundaire kleur. Zijn complementaire kleur is groen. Het behoort tot de warme kleuren.
Complementaire kleur groen. De complementaire kleur van groen is magenta, een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood.
Complementaire kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar staan. Als je ze door elkaar mengt breken ze elkaars kleurkracht af. Ook kun je ze gebruiken om mooie schaduwkleuren te maken.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw. Iets uitgebreider is de kleurencirkel van Johannes Itten.
Geel staat voor het uitdrukken van toegankelijkheid en vriendelijkheid. Geel is de vrolijkste kleur die er is. Het wordt gelinkt aan geluk, positiviteit, optimisme en vriendelijkheid.
Oranje en beinvloeding
De complementaire kleur (tegenkleur)van Oranje is Blauw. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en samen gebruikt versterken ze elkaar.
Grijs is apart: het behoort niet tot de primaire, secundaire of tertiaire kleuren en heeft geen complementaire kleur. Net als bij zwart is er dezelfde discussie over of grijs een “echte kleur” is.
Hier moet je een secundaire kleur mengen met zijn complementaire kleur. Welke kleuren bruin maken, hier zijn wat voorbeelden: Paars, een secundaire kleur, wordt gecombineerd met zijn complementaire kleur geel.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Welke kleuren moet ik mengen voor warm grijs? Voor een warm grijze kleur meng je paars met geel.
Rood combineren
De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect. Als je rood toepast kun je juist andere kleuren dieper, koeler of warmer laten lijken.
Harmonie van kleuren wordt ervaren als kleuren elkaar opvolgen, zoals bij ton sur ton. De kleurencirkel van Goethe is ook een goed voorbeeld van kleurharmonie. Doordat de kleuren op de kleurencirkel van elkaar zijn afgeleid, ontstaat een harmonieus geheel. Verschillende factoren hebben invloed op de harmonie.
Alle complementaire kleuren hebben dit effect op elkaar. * In een additief kleursysteem wordt het mengsel van twee complementaire kleuren wit. * In een subtractief kleursysteem leidt het mengen van complementaire kleuren tot zwart.
Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Als je deze kleuren gaat combineren, bekom je dan ook een ontspannend effect in je interieur. Enkele voorbeelden van harmonieuze kleurencombinaties zijn oranje-rood of blauw-turquoise.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
Geel is er in enorm veel tinten, warm, koel, licht, donker. En alle tinten zijn ook prima te combineren met elkaar. Beperk het dragen van geel niet alleen tot combinaties met blauw of zwart.
De kleurencirkel van Itten
Deze kun je als basis gebruiken om de secundaire kleuren te mengen. Met blauw en geel maak je groen, meng je blauw en rood krijg je paars, en rood en geel wordt oranje. Meng je een primaire kleur met een secundiare kleur, dan krijg je een tertiaire kleur.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
Violet (uit het Frans voor viooltje) is een kleur aan de rand van de regenboog op de tegenovergestelde zijde van rood. Op het elektromagnetisch spectrum ligt violet tussen indigo en ultraviolet, met golflengtes tussen 420 en 380 nm.
Maar welke kleuren passen er dan goed bij zilver? Nou, blauwtinten of kleuren met een blauwe ondertoon zijn altijd perfect met zilveren sieraden te combineren. Zowel babyblauwe kleuren als donkerblauwe nuances zijn dus een schot in de roos. Naast blauw kun je ook zeker pastelkleuren en grijstinten overwegen.