Kentekenplaatverlichting is niet verplicht voor landbouwtrekkers, landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen die in gebruik zijn genomen voor 1 januari 2018. (Land)bouwvoertuigen in gebruik genomen vanaf 2018 moeten voldoen aan de goedkeuringseisen en kentekenplaatverlichting is daar één van.
Is kentekenplaatverlichting verplicht? Ja, kentekenverlichting is verplicht en moet altijd samen met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mislicht branden. Kortom, de kentekenverlichting moet (bijna) altijd aan staan. Maar de kentekenverlichting mag het achteropkomend verkeer niet verblinden of hinderen.
Moet elk landbouwvoertuig, zoals een trekker, een kentekenplaat hebben? Sinds 1 januari 2022 is een kentekenbewijs verplicht voor (land)bouwvoertuigen. Met andere woorden: deze voertuigen moeten geregistreerd zijn bij de RDW.
Sinds 1 januari 2021 moeten alle (land)bouwvoertuigen die harder rijden dan 25 km/u een gele kentekenplaat voeren. De voertuigen moeten dan wel in 2021 zijn geregistreerd bij de RDW. Niet geregistreerde getrokken voertuigen voeren een witte volgplaat, maar dan mag er maximaal 25 km/u mee gereden worden.
Volgens de huidige wetten mag een kentekenplaat maximaal 2 meter vanaf de grond bevestigd worden. Cabines en vaak ook spatborden van trekkers zijn echter hoger. Daarom komt er een uitzondering op de wet, waardoor het toegestaan is om op maximaal 4 meter vanaf de grond een kentekenplaat te bevestigen.
Er is een plaat nodig per trekker en die moet achterop zitten. Het kan voorkomen dat deze niet zichtbaar is, door gedragen werktuigen. Net als bij een fietsendrager moet het werktuig dan voorzien zijn van een witte plaat met het kenteken van de trekker. Dit geldt ook voor een aanhanger.
De kosten voor registratie bedragen € 18. Als een voertuig moet worden gekeurd komen deze kosten er nog bovenop. Een keuring kost zo'n € 200. Na het registeren ontvang je een kentekencard waarmee je jouw kentekenplaat kan aanvragen.
Met een (land)bouwvoertuig mag u maximaal 25 kilometer per uur rijden. Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels. U mag dan maximaal 40 kilometer per uur als uw (land)bouwvoertuig een kentekenplaat draagt. De nieuwe maximum snelheid geldt voor wegen buiten de bebouwde kom.
Per 1 januari 2021 is de maximum snelheid voor tractoren verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur. Ook geldt nu een registratie- en kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen op de openbare weg. Vanaf 2025 moeten alle landbouwvoertuigen zijn voorzien van een kentekenplaat.
Vrijstellingen voor bepaalde voertuigen
Ook hoeven bepaalde bestaande voertuigen niet te voldoen aan de registratie- en kentekenplicht, zoals hoogwerkers die niet harder dan 6 km/uur kunnen, en smalspoortrekkers in combinatie met aanhangwagentjes ofwel fruittreintjes.
Sinds 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine.
Foto van het typeplaatje of VIN
Voor het registreren van het landbouwvoertuig heb je de volgende gegevens nodig: Merk. Handelsbenaming (bijvoorbeeld het typenummer op de motorkap) Bouwjaar.
Kentekenplaat landbouwvoertuig
Landbouwvoertuigen krijgen ÉÉN kentekenplaat, deze komt achterop. De mogelijke modellen hiervoor zijn: Langwerpig (model 27.1) rechthoekig (model 27.2)
Het licht van het kentekenlicht moet zo kleurloos mogelijk zijn, zodat de kleuren van de kentekenplaat niet significant veranderd lijken.
Reacties. Ja, dat kan. Het kenteken moet op 20 meter duidelijk zichtbaar zijn: Kentekenverlichting Aan de voor- en achterkant van auto's moet een rechthoekige kentekenplaat zijn bevestigd. De kentekenplaat aan de achterkant van de auto moet worden verlicht als de verlichting van de auto brandt.
Vanaf 16 jaar rijexamen trekkerrijbewijs
U mag vanaf uw 16e rijexamen doen voor het rijbewijs T.
Bij deze test op het Elvington Arfield in York deed de JBC Fastrac Two een gemiddelde topsnelheid van 218,72 km/u wat hem de snelste tractor ooit maakt. En het wordt nog mooier. Het piek moment bij een richting was 247,47 km/u. Dat maakt hem bijna net zo snel als een nieuwe Polestar 1.
Met een topsnelheid van maar liefst 218,72 km/u, die hij haalde op de luchthaven van Elvington in het Britse York, kan de Fastrac Two zich de snelste trekker ter wereld noemen. Het record is inmiddels bevestigd door Guiness World Records.
De boete voor met een trekker op de snelweg rijden bedraagt 410 euro.
Geen afgeknotte driehoek
Er is vanaf 2021 geen algehele verplichting meer om de afgeknotte driehoek op (land)bouwvoertuigen te voeren. Als de tractor, het zelfrijdende werktuig of het getrokken materieel voorzien is van een kentekenplaat hoeft er geen afgeknotte driehoek meer op te zitten.
Een landbouwtrekker met een ploeg in de hefinrichting en een vorenpakker in de fronthef, mag daarom niet langer zijn dan 12,00 meter. Een voertuigcombinatie met aanhangwagen(s) mag maximaal 18,75 meter lang zijn. Ook een combinatie van tractor met dolly en oplegger mag maximaal 18,75 meter lang zijn.
Voor de oldtimerverzekering moet uw auto, motor, bromfiets of tractor minimaal 25 jaar oud zijn.
2 Bij motorrijtuigen op twee of drie wielen met of zonder zijspanwagen, met uitzondering van bromfietsen, moet de kentekenplaat zijn aangebracht aan de achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.
Land- en bosbouwtrekkers uitgezonderd van registreren
De trekker heeft een maximale constructiesnelheid van minder dan 6 km/h.