In een rechtszaak zijn er meestal 2 procespartijen. Eén partij start de rechtszaak en vraagt de rechter om een beslissing. Bijvoorbeeld over wie er gelijk heeft in een conflict. De andere partij in de rechtszaak (tegenpartij) mag zijn mening over de zaak geven.
Procesdeelnemer: Maakt gebruik van het spreekrecht, zelf of door een gemachtigde. Treedt op als getuige. Belangstellende: Volgt de strafzaak in de rechtbank, kan gebruik maken van speciale voorzieningen.
De meeste zittingen van de rechtbank zijn openbaar voor belangstellenden. Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);
De verdachte en zijn advocaat zitten tegenover de rechter. De officier van justitie staat links van de rechter, aan een aparte tafel. Rechts van de rechter zit de griffier. Hij ondersteunt en adviseert de rechter.
Een civiele procedure is een rechtszaak tussen 2 partijen. Degene die de procedure start, is de eiser. Degene die zich tegen die eis moet verweren, is de gedaagde.
De ene partij heet eiser. Hij begint de procedure met een vordering. De andere partij heet gedaagde. Hij moet zich in het proces tegen de vordering verweren.
In een rechtszaak zijn er meestal 2 procespartijen. Eén partij start de rechtszaak en vraagt de rechter om een beslissing. Bijvoorbeeld over wie er gelijk heeft in een conflict. De andere partij in de rechtszaak (tegenpartij) mag zijn mening over de zaak geven.
De Hoge Raad is de hoogste rechter en kan besluiten dat een rechtszaak over moet. De Hoge Raad kan ook besluiten dat een rechtszaak heropend moet worden (herziening).
Alhoewel de president feitelijk de 'baas' is, kan hij geen andere rechters ontslaan en heeft hij geen invloed op beslissingen van andere rechters. De president houdt zich hoofdzakelijk bezig met het uniformeren van de rechtspraak binnen zijn rechtbank.
Naar de rechter - Naar de rechtbank
Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Paginas/Zittingsroosters.aspx).
Iedereen mag naar rechtszaken komen kijken en luisteren. In de wet kunnen uitzonderingen staan. De rechter moet uitleggen waarom hij een beslissing neemt. De rechter doet zijn uitspraak altijd in het openbaar.
U kunt deelnemen via de Skype Web App (Windows) of de app Skype voor Bedrijven (Mac). Lees in de handleiding hoe u de app installeert. En hoe u daarna deelneemt aan de online zitting of overleg. Het kan voorkomen dat u de app niet kunt downloaden.
Een slachtoffer van een geweldsmisdrijf of zedendelict neemt een bijzondere positie in het strafproces in. Het slachtoffer is namelijk niet formeel procespartij. Procespartij zijn het Openbaar Ministerie en de verdachte. Het slachtoffer heeft echter wel een aantal belangrijke rechten in het strafproces.
Schadevergoeding tijdens strafzaak
De rechter kan tijdens een strafproces de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Voor de rechtszitting krijgt u van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier. Hierop geeft u aan wat de schade is. Dat kan zowel materiële als immateriële schade zijn.
De hoogte van het salaris varieert van €4.000 tot €10.000 bruto per maand, gebaseerd op een 36-urige werkweek.
Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet.
De wettelijke leeftijdsgrens van 70 jaar voor ontslag van rechterlijk ambtenaren is een passend en noodzakelijk middel om 2 legitieme doelen te behalen: het waarborgen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het bevorderen van de doorstroming binnen de rechterlijke organisatie.
Hoe werkt de financiering van de Rechtspraak? De Rechtspraak wordt per zaak betaald. Voor elk vonnis dat een rechter uitspreekt, betaalt de minister van Justitie en Veiligheid een bepaald bedrag. Dus hoe meer vonnissen rechters produceren, des te meer geld krijgt de Rechtspraak, en omgekeerd.
Dagvaarding particulier of organisatie
Als u een dagvaarding van een particulier of organisatie heeft ontvangen, bent u gedaagde in een civiele zaak. De andere partij is de eiser. In de dagvaarding staat welke rechter de rechtszaak behandelt: de kantonrechter of de civiele rechter.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
Veel advocaten opereren binnen de rechtsgebieden belastingrecht, personen- of familierecht of civiel recht. Het grootste geld wordt verdiend door advocaten die zakelijke conflicten behandelen.