Het RAL-coderingssysteem is uitgevonden in 1927 in Duitsland en staat voor Reichsausschuss für Lieferbedingungen. Dit is het Duitse keurmerk voor leveringsvoorwaarden en kwaliteit. Door kleuren een codering te geven, hoefden er geen monsters van kleuren meer uitgewisseld te worden.
De oorsprong van deze kleuren indeling stamt uit 1927, de RAL betekenis is Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen wat letterlijk staat voor het Nationaal Comité voor Levering en Kwaliteitscontrole. Eerst waren er 40 standaardkleuren die deel uitmaakte van de groep RAL 840.
Er zijn in totaal 2.528 RAL-kleuren: 213 RAL CLASSIC- kleuren, 490 RAL EFFECT- kleuren en 1.825 RAL DESIGN SYSTEM plus kleuren.
Wil je de kleurcode achterhalen van je favoriete verfkleur? Je kunt een kleurcode achterhalen online door deze te scannen in de GAMMA Verf-app. Je kunt een kleurcode van verf ook achterhalen via kleurstalen in de winkel, de kleurenwaaier of op de pot van je eerder aangeschafte verf.
De meest gebruikte RAL-kleuren zijn de RAL Classic kleuren. Deze kleuren zijn de wereldwijde standaard voor het definiëren van verfkleuren. RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden het meest gebruikt.
Ral 9016 is een modernere kleur en oogt frisser en witter dan Ral 9010. Wanneer je beide kleuren kleuren naast elkaar houdt, zie je dat direct en lijkt Ral 9010 een stuk geler of meer crème. Wil je juist een warmere wit tint die niet te wit moet zijn, dan is Ral 9010 de beste keuze.
RAL 9001 is een gewenste kleur in voor kozijnen, vanwege de ondertoon. Het is minder wit dan de 9010, waardoor 9001 juist beter combineert met andere donkere kleuren. Hierdoor is het voor kozijnen, afwerking en buiten een perfecte tint.
RAL 9016 Verkeerswit is een witte verfkleur uit de RAL Classic collectie. Het is een minder bekende RAL-kleur dan het populaire RAL 9010. Toch lijken steeds meer mensen RAL 9016 te ontdekken en te omarmen. De juiste tint wit voor in het interieur kiezen blijft een lastige klus.
Het schilderen van een nieuwbouwhuis, een slaapkamer, een tuinmeubel of iets anders in en om het huis kost qua voorbereiding vaak net zoveel tijd als het verven zelf.
De kleurgroep waar de RAL 6021 in zit begint bij 6000 en zit in de kleurgroep 'groen'. Naast deze kleur zijn andere populaire tinten van groen de RAL 6005 en de RAL 6018.
Zwart Ral 9005 betreft de kleur gitzwart en maakt onderdeel uit van de kleurcollectie Ral Classic. Het is de meest gebruikte zwarte kleur bij een verfklus. Je schaft het aan als grondverf, hoogglans verf, zijdeglans verf of muurverf.
RAL-kleuren zijn zoals aangehaald een gecodeerd kleurensysteem dat identieke resultaten zou moeten produceren. U kan er echter bijna zeker van zijn dat er tussen leveranciers toch nog kleurverschil zal zijn. Dit kleurverschil zal veel duidelijker zijn wanneer u vlakke producten met elkaar gaat vergelijken.
Nee, 100% wit heeft geen RAL kleur en is dus anders dan RAL9010! RAL 9010 is net iets van het witte af, waardoor deze erg geschikt is voor plafonds en wanden. Omdat deze kleur zo geliefd is, hebben fabrikanten besloten om deze kleur ook op voorraad te maken in muurverf. Maar dan is kleur 9010 nog altijd geen 100% wit.
Hoe ziet RAL 9016 eruit? RAL 9016 is een witte kleur die, vergeleken met andere witte RAL kleuren, erg in de buurt komt van wat we “spierwit” noemen. Als je vaak onderweg bent, ben je RAL 9016 vaker tegengekomen dan je denkt. Deze wit tint wordt namelijk veel gebruikt op de weg!
RAL 8022 behoort tot de categorie bruintinten. Deze kleurfamilie begint bij 8000 en bevat een twintigtal tinten. Een andere populaire RAL kleur binnen deze kleurgroep is de RAL 8019.
RAL 5011 is Staalblauw en zoals de naam het al zegt, is dit een donkere en diepe kleur blauw. Onbewust heb je RAL 5011 al vaak gezien, dit prachtige Staalblauw is populair voor voordeuren en kozijnen. RAL 5011 hoogglans lakverf voor houtwerk als kozijnen en deuren is dan ook een veel verkochte kleur.
De kleuren van RAL Classic hebben een 4-cijferig nummer in combinatie met de letters 'RAL' (bijvoorbeeld RAL 1028). Het eerste getal is een codenummer (1: geel, 2: oranje, 3: rood, 4: violet, 5: blauw, 6: groen, 7: grijs, 8: bruin and 9: wit & zwart). De resterende 3 cijfers zijn opeenvolgend gekozen.
De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit. De kleur oogt wit totdat je deze bij een spierwitte achtergrond houdt, dan zie je dat het gebroken wit is. Wanneer je beide kleuren naast elkaar houdt zul je zien dat de RAL 9010 wat 'harder' wit is vergeleken met de RAL 9001.
RAL 7016, ook wel antracietgrijs genoemd, is een van de meest populaire kleur van de RAL kleuren. De kleur wordt veelvuldig gebruikt als men een donkergrijze RAL kleur moet kiezen voor de woning.
RAL 9010 is zoals gezegd zuiver wit, terwijl RAL 9001 de term crèmewit mee heeft gekregen. Dit wil zeggen dat RAL 9001, dat vaak voor kozijnen en stopcontacten wordt gebruikt, meer beige oogt. RAL 9010 oogt ietwat meer geel en ziet eruit als gebroken wit wanneer je RAL 9010 vergelijkt met spierwit.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren.
• Zuiver wit: RAL 9010
Dit kan je goed zien als je de kleur tegen een spierwitte muur houdt. RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Het heeft geen gelige ondertoon en is daardoor een stuk neutraler binnenhuis.
RAL 9003. RAL 9003 is de witste tint die je kunt kiezen. Dit wordt ook wel signaalwit genoemd en deze tint wordt langzaamaan steeds populairder. Deze tint komt het meeste overeen met de witte muurverf die je in bouwmarkten terug ziet.