Van de tandheelkundige facings is zirkonium het meest duurzame en sterkste facing / kroon. Het is erg sterk in kauwen en bijten. Het heeft een hoge hittebestendigheid. Veroorzaakt geen tandgevoeligheid.
Het materiaal is erg sterk en duurzaam. De zirkonium kronen en bruggen zijn niet van uw eigen tanden te onderscheiden! Het bevat geen metaal en geeft daardoor een volledig natuurlijke uitstraling aan uw gebit. U ziet geen verschil tussen de zirkonium kronen of bruggen en uw eigen tanden.
Daarnaast zijn porseleinen kronen goedkoper dan zirkonium en procera kronen. Hierdoor worden deze kronen veel gebruikt. Hoewel porseleinen kronen zeer sterk zijn geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium- en procera kronen.
De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Soms vindt er een kleurverandering plaats bij de tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad. De zirkonium kroon behoudt zijn natuurlijkheid en verbergt deze verkleuring. In deze situatie kan de verkleuring op het dunne tandvlees waargenomen worden.
Zirkonium is strikt gesproken geen onedel metaal (zoals bijvoorbeeld ijzer, koper, zink, magnesium en aluminium), omdat het niet verkleurt (roest) door invloed van zuurstof in de lucht. Het is, zoals de naam al verraadt, afkomstig van het mineraal zirkoon, wat o.a. aanwezig is in meteorieten en de zon.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
10. Kan een tandkroon verkleuren? Bij een goede mondverzorging zal een tandkroon niet verkleuren. Wel kan zich tandplak op de kroon ontwikkelen.
Toepassingen. Zirkonium wordt in de industrie voornamelijk gebruikt als zirkoon (ZrSiO4) voor het maken van mallen die gebruikt worden bij het gieten van andere metalen en het polijsten van keramische materialen. Zirkoon wordt ook wel gebruikt als natuurlijke edelsteen in juwelen.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Zirkoon ook wel zirkonium genoemd, is een zeer corrosiebestendig metaal dat qua mechanisch gedrag en fysische eigenschappen behoorlijk overeenkomt met titaan. Het metaal reageert uiterst snel met zuurstof waardoor het een hechte stabiele oxidehuid vormt.
Het onderhoud van je sieraden bezet met zirkonia kun je eenvoudig schoonmaken door ze te weken in een laagje lauw water en dan schoon te borstelen met een zachte (tanden0 borstel.
Zoals uit het bovenstaande blijkt is zirkonia zachter dan diamant. Hierdoor is verschil te zien op de manier hoe scherp de randen van beide oppervlakten zijn, wanneer beide stenen gesneden en gepolijst zijn. Diamant wordt gekenmerkt door scherpe randen, terwijl zirkonia iets meer ronde randen heeft.
Zirkonium kronen zijn de sterkste tandheelkundige kronen. Dankzij de extreme duurzaamheid en natuurlijke uitstraling wordt de kroon van zirkonia steeds populairder. Het is gemaakt van een enkel blok zirkoniumoxide en staat bekend als een monolithische zirkoniumoxide. Daarom zijn ze bestand tegen breuken en slijtage.
De kwaliteit van de kroon zal niet minder worden als je je tanden gaat bleken met een kroon. Daarentegen kun je de kroon niet mee bleken met je overige tanden. Een kroon is dood materiaal en heeft een vaste kleur. Om een echt bleekeffect te kunnen bereiken met onze bleekgel, heb je een levende tand nodig.
Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Bezoek daarom uw tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken.
Gebruik een milde, niet al te hard schurende tandpasta om je implantaten schoon te houden. Denk hierbij aan merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne. Je kunt ook speciale tandpasta voor implantaten gebruiken om te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ImpaClean Tandpasta of Bluem Tandpasta.
Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet.
Als uw kroon afgebroken is, of u heeft een loszittende brug, dan kunt u dit meestal provisorisch repareren. Maar wacht niet te lang met naar de tandarts gaan. Losgekomen tijdelijke kronen en bruggen kunnen bijna altijd wachten tot u de volgende werkdag bij uw eigen tandarts terecht kunt.