Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis. Zo ook in Lissabon.
Hier zijn 11 gerechten die je zeker moet proberen als je echt de typische keuken van Portugal wilt leren kennen, en de beste regionale restaurants om ze te proberen: Papas de Sarrabulho - Minho. Feijoada à transmontana - Trás-os-montes. Francesinha - Porto.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.
Diner (Jantar)
Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn. Uit eten gaan is overigens in Portugal (ten opzichte van andere landen in Europa) goedkoop.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Portugese mensen zijn erg bescheiden. Je kan beroemd of rijk zijn, maar als Portugese persoon, ongeacht je positie, zul je altijd met beide benen op de grond staan en iedereen hetzelfde behandelen. Als je bekend bent en je fans hebt, neem je de tijd om foto's of een praatje met hen te maken.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Portugezen zijn dol op varkensvlees en mosselen. Carne de Porco Alentejana is een combinatie van deze twee 'ingrediënten'. Het typische gerecht wordt geserveerd in de meeste visrestaurants van Lissabon, waarbij er vaak groenten en koriander worden toegevoegd.
De Portugese cultuur is een zeer interessante maar ook veelzijdige cultuur. De Portugezen zijn vooral erg trots op de cultuur van de Fado en de volksdansen. Prachtige monumenten die gebouwd zijn in typische Portugese manuelstijl, religie, stierenvechten en culturele steden maken dit helemaal af.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Waar Nederlanders meestal erg toekomstgericht denken, zijn Portugezen vooral gericht op het verleden. Ook dat zie je terug in de familie, waar opa's en oma's veel meer te zeggen hebben dan in Nederland.
Halverwege volgend jaar kan men in Portugal alleen nog thuis of op straat roken. De regering heeft vorige maand een nieuwe wet aangenomen die roken op het werk, in de vrije tijd en in openbare gelegenheden verbiedt. In scholen, hotels, sportkantines, bars, restaurants en discotheken mag dan niet meer worden gerookt.
Nee, Lissabon is niet duur. Het prijsniveau ligt op alle vlakken lager dan in Nederland. Op sommige vlakken (zoals transport) vind ik Lissabon zelfs enorm goedkoop. Maar in het algemeen vind ik Lissabon als bestemming niet overdreven goedkoop.
Het meest voorkomende is een gerecht met vis, schaal- en schelpdieren, maar gerechten met kip, vlees en/of groente kunnen ook. Soms worden er aardappelen meegekookt in de pan. Hoewel de cataplana oorspronkelijk uit de Algarve komt, vind je ook in restaurants elders in het land dit gerecht op de menukaart.
In Portugal, een typische fastfoodmaaltijd kost: 6.50 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.00 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.40 EUR en espresso 0.97 EUR.
Het minimumloon is per 1 januari 2021 vastgesteld op € 665 bruto. Het gemiddelde salaris in Portugal bedroeg in 2020 € 1.266 bruto.