Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Van de ex-rokers waren 14% 1 jaar gestopt, 27% 1-10 jaar, 21% 10-20 jaar, 16% 20-30 jaar, 11% 30-40 jaar, 10% 40-50 jaar. Stoppen met roken verlaagt het risico op longkanker in de loop der jaren van 12x zo hoog na 5 jaar stoppen met roken, tot 3.8x zo hoog na 25 jaar stoppen.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken. Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen.
Het klopt dat roken véél meer kans geeft op longkanker. 86% van iedereen met longkanker krijgt dit door roken. Maar je kunt ook andere kankersoorten krijgen als je rookt. En hart- en vaatziektes en longziektes.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers, blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. Een kwart van die zware rokers haalt de 65 niet eens. "Dat betekent dus dat iemand die flink rookt een aanzienlijke kans heeft om eerder te sterven", zegt Tanja Traag van het CBS.
Functie longen verbetert
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Jeanne Calment werd 122 jaar en was hiermee vermoedelijk de langst levende persoon aller tijden. Bijzonder: de Française heeft vanaf haar 21e als een ketter gerookt. Hoe kan dat!? Waarom sterft de ene roker veel te jong en wordt de ander wél oud?
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Kettingroker Sarri rookt 60 sigaretten per dag.
Moe en benauwd
Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen. Omdat er te weinig zuurstof in het bloed komt, ben je vaak erg moe. Probeer je energie over de dag te verdelen en vermijd activiteiten waar je snel moe van wordt zoveel mogelijk.
Het meest voorkomende symptoom bij longkanker is verandering in het hoestpatroon. Dit is vaak een eerste klacht. Er kan sprake zijn van een hardnekkige prikkelhoest. Soms zit er bij het opgehoeste slijm een beetje bloed.
Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Met een nicotinetest kunt u vaststellen of iemand de laatste dagen heeft gerookt. De test meet de hoeveelheid cotinine, een afbraakproduct van nicotine, en toont dus het gebruik van tabaksmiddelen aan. Na het roken van een sigaret is cotinine nog twee tot vier dagen in het lichaam aanwezig.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Rokers van 60 jaar leven 5,5 jaar minder lang
De onderzoeksresultaten tonen aan dat een roker boven de 60 jaar, die nog niet is gestopt met roken, zijn cardiovasculaire mortaliteit met 5,5 jaar vervroegt in vergelijking met een niet-roker. Dit cijfer daalt tot gemiddeld 2,36 jaar voor wie is gestopt met roken.
Zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) leven gemiddeld 13 jaar korter dan nooit-rokers.
In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers. Het percentage rokers is in alle landen gedaald vergeleken met het begin van deze eeuw.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.