Zoals de namen van de meeste merken zwemboeien, bijvoorbeeld Swim Secure en SaferSwimmer, al doen vermoeden is de veiligheid bij het zwemmen één van de redenen om te zwemmen met boei. Je vergroot met de zwemboei je zichtbaarheid, zodat andere watersporters je sneller in de gaten hebben.
Een zwemboei heeft een verstelbare riem voor bevestiging om het middel. De riem zorgt ervoor dat de boei buiten het zwembereik, maar binnen handbereik blijft. Het stevige materiaal zorgt er voor dat je zeer lang plezier kan hebben van je zwemboei. Goedkopere zwemboeien gaan sneller stuk.
De zwemboei is een felgekleurde opblaasbare boei die je door middel van een gordel om je middel met je meeneemt tijdens het zwemmen in openwater. Het is veiligheidsverhogend zodat je beter zichtbaar bent. Daarom zijn ze ook altijd in felle fluor kleuren. Ze helpen je dus zichtbaarder te zijn.
In open water is er meer ruimte en is de omgeving vaak rustiger, zeker 's morgens en 's avonds. Voor oudere mensen die een zwembad te druk vinden, is dat een groot voordeel. Tegelijk voelen sommige mensen zich bekeken in een zwembad, iets wat in een open omgeving veel minder speelt.
Als je alleen wat kleine spullen mee wilt nemen dan ga je voor de kleinste maat. Wil je ook een handdoek of zelfs al je kleren meenemen, ga dan voor één van de grootste maten. Let er wel op dat hoe groter de zwemboei is en hoe meer spullen je meeneemt hoe groter de weerstand zal worden in het water.
Ze zouden je bloedcirculatie stimuleren en je immuunsysteem boosten, zelfs je huid zou er beter van worden. Vermoeidheid, slapeloosheid, depressie: het zou allemaal beter worden als je dagelijks koud doucht.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Wat doe je precies? Je gaat koud natuurwater in – wij noemen het dippen, omdat je niet echt zwemt – en je gaat rustig ademen. Als je eenmaal je ademhaling onder controle hebt, blijf je nog twee tot drie minuutjes in het koude water. Daarna ga je eruit en drink je thuis een kop thee en geniet je de hele dag lekker na.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Om deze redenen zweren mensen bij zwemmen in open natuur
Ervaringsdeskundige en triatleet Suzanne Brummel somt alvast een hele lijst voordelen op: volgens haar boost zwemmen in koud natuurwater je immuunsysteem, verlaagt het je stressniveau en verhoogt het juist weer je concentratiegehalte.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Een zwembad voelt het beste aan als de watertemperatuur een kleine 10 graden onder je lichaamstemperatuur ligt. Als je waterthermometer 28°C aangeeft, vinden de meeste mensen het aangenaam om te zwemmen.
Koud water zorgt voor stralend haar en een strakke huid
In tegenstelling tot warm water, zorgt koud water ervoor dat je huid minder snel uitdroogt. Je poriën blijven ook beter gesloten dankzij het koude water. En vuil kan lastig in gesloten poriën trekken. Voeg koud douchen dus vooral toe aan je skincare routine.
Na tien tot vijftien minuten kan bewusteloosheid optreden door onderkoeling. Daarna wordt de kans op verdrinking groot. In water koelt het lichaam twintig keer sneller af dan in lucht.
Blijf niet te lang in het water
Kou verdooft, ga dus op het moment dat je in het water bent niet af op het gevoel. Ga daarom de eerste paar keren echt niet langer dan 1 minuut zwemmen. Dit kun je uiteraard opbouwen door er steeds 15 seconden bij te doen. Let er dan ook op hoe je je de rest van de dag voelt.
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.