Landen: Afghanistan en Pakistan. De boerka bedekt alles – het gezicht en het lichaam. De drager kan door een stukje gaas bij het gezicht wel zien. De boerka komt veel voor in Afghanistan, en van 1996 tot 2001 verplichtte het Talibanregime vrouwen om een boerka te dragen.
Hoe dan ook: de boerka is en kan geen symbool zijn van zelfbeschikking. Humanisten komen wereldwijd op voor de vrijheid van zelfbeschikking en we zetten ons in voor de vrijheid van elk individu en dus ook elk meisje en vrouw om in vrijheid en gelijkheid te leven.
In Frankrijk, België, Oostenrijk en ook in Bulgarije geldt een volledig verbod, dus ook op straat. Andere landen in Europa waar ook gedeeltelijk werd ingegrepen tegen de boerka: Denemarken, Italië, Spanje, Zwitserland.
De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit. In Nederland zijn boerka's en niqaab's zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel.
De boerka in Nederland
De wet verbiedt het dragen van boerka's, niqaabs, integraalhelmen en bivakmutsen en in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Deze gezicht bedekkende kleding mag wel op straat worden gedragen.
Een Nikah is een traditionele islamitische huwelijksceremonie. De Nikah heeft 3 hoofdonderdelen: een man en een vrouw die met elkaar willen trouwen, de getuigen, en een Mahr, oftewel het geschenk dat de bruidegom aan de bruid geeft.
Per 1 augustus 2019 zijn boerka's en andere volledige gezichtsbekende kleding verboden om te dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Er zijn twee redenen om gezichtsbedekkende kleding – zoals de bivakmuts – te verbieden.
Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
Zoals uit het voorgaande al kan worden afgeleid, laat het Hof het Franse boerkaverbod in stand, zij het dat een verbod voor het doel van de openbare veiligheid als niet-proportioneel werd gekwalificeerd.
Veel moslima's kiezen ervoor om een hoofddoek te dragen omdat dit het makkelijker maakt hun religie uit te beoefenen of simpelweg doordat ze zich hierdoor beter voelen.
Sinds 1 augustus 2019 is het wettelijk verboden om met burka, bivakmuts of hoog opgetrokken ski-buff de bus in te stappen. Vanaf 1 juni 2020 mag men niet meer zonder. Althans, vanaf die datum is het verplicht om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen, op straffe van € 95 boete.
Het beste antwoord. Dat heb ik eens in Egypte gezien : Ze tillen de boerka zover op, dat ze er net met lepel of vork onder kunnen, er op lettend dat het gezicht bedekt blijft. Of ze hun mond dan ook afvegen aan diezelfde boerka, is me ontgaan.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
De niqab bedekt niet alleen het hele lichaam en de haarlokken, maar ook de neus, mond en wangen. Een klein spleetje laat hen toe om door de mantel te kijken, maar de vrouw zelf is onherkenbaar. De boerka ten slotte pakt de vrouw volledig in en laat alleen een soort gaas om door te kijken.
De chador of tsjador (Perzisch: چادر , Châdor) is een Perzisch gewaad dat het gehele lichaam behalve het gezicht bedekt. Hij wordt met name gedragen door islamitische vrouwen en maakt vrouwelijke vormen onzichtbaar.
Naast de hijab, zijn er ook nog andere types hoofddoeken: de khimar lijkt goed op de hijab, maar het is een capevormige doek die een stuk langer is waardoor ook nek en schouders worden bedekt. Het gezicht blijft wel volledig vrij. de chador is een mantel die lichaam en hoofd omhult, maar het gezicht volledig vrijlaat.
Bivakmuts = Een bivakmuts (ook wel balaclava) is een muts die het hele hoofd afdekt, op het gezicht of alleen de ogen na. bivakmutsen kunnen gebruikt worden als bescherming tegen de kou.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Beschermer van je hoofd, gezicht en nek tegen de weersomstandigheden. moet kunnen kijken. Het bedekt ook je neus, maar zorgt ervoor dat er wel een opening is om vrij te kunnen ademen. In de volksmond wordt het ook wel een bivakmuts genoemd.
Volgens de sharia mag een moslim-man wel trouwen met een christelijke of joodse vrouw, maar het omgekeerde, een huwelijk van een moslimvrouw met een christelijke of joodse man, is niet toegestaan.
De echtgenoot geeft de vrouw een bruidsschat, die vastgelegd is in het huwelijkscontract. Dit is een zogenaamde 'vrije gift' en wordt aan de vrouw betaald wanneer het huwelijkscontract wordt gesloten.
Burgerlijk huwelijk niet verplicht. Allereerst kan men stellen dat het burgerlijk huwelijk islamitisch gezien geen waarde heeft en dat deze verplichting daarom genegeerd kan worden. Alleen het islamitische huwelijk wordt als geldig beschouwd, dus alleen hier wordt waarde aan gehecht.
Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab - waarbij de ogen nog te zien zijn - dragen.
Achtergrond. Lang niet alle moslima's dragen (volledig) gezichtsbedekkende kleding. Met name in conservatieve stromingen van de islam wordt gebruik van dergelijke kleding aangemoedigd of soms zelfs verplicht gesteld. Volgens deze gelovigen is het de wens van Allah dat vrouwen delen van hun lichaam bedekken.