Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Het volstaat om haar te laten zien hoe het moet en elke stap uit te leggen: maak de huid nat met warm water, breng scheergel aan en scheer zachtjes tegen de haargroeirichting in. Vertel haar ook om na het scheren een bodymelk te gebruiken om de huid te hydrateren.
Nu je weet hoe je je schaamstreek kunt scheren of trimmen, moet je hem niet verwaarlozen. Verzorg je schaamstreek om de 7-12 dagen, of zo vaak nodig, om alles netjes te houden.
Het grootste deel van de vrouwen - 53 procent - scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Een kleiner percentage van de vrouwen - 31 procent - zorgt ervoor dat het beenhaar altijd weg is.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden. Een soort springplank dus voor geurmoleculen.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.
Gebruik een milde scheergel.
Daarnaast laten ze een vettig laagje achter op de huid wat ervoor zorgt dat het scheermes de haren niet goed kan pakken en je vaker over de huid moet gaan dan nodig is. Spoel na het scheren alle restanten van de scheergel af want anders kunnen ze huidproblemen veroorzaken.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Begin met je oksels scheren
Als je huid gevoelig is, dan kan tegen de haargroei in scheren leiden tot een brandig gevoel. Als gevoeligheid geen probleem is, dan kan je in beide richtingen scheren, aangezien de haar onder oksels vaak in meerdere richtingen groeit.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Je okselhaar heeft, net als je hoofdhaar, een eigen groeicyclus. De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
In tegenstelling tot de haren op je benen en armen hebben de haren onder je oksels de neiging om alle kanten op te groeien. Door te scheren in een X patroon pak je de meeste haartjes in 1 scheerbeweging mee, en hoef je minder vaak over je oksels te strijken om alle haartjes te verwijderen.
Op me kamer knipte ik alles zeer kort en deed de afgeknipte schaamharen in een plastic zakje, zo'n klein boodschappen zakje uit een winkel, die zien wat donker en die frommel je daarna in elkaar en gooi je gewoon in de afvalbak. De laatste korte haartjes scheerde ik af onder de douche en dat spoelt gewoon prima weg.
Je schaamstreek ontharen is inmiddels veel voorkomend fenomeen. Dit is ook niet zo raar. Schaamhaar scheren geeft een natuurlijk schoon en fris gevoel en esthetisch oogt het vaak mooi. Veel mensen vergeten echter dat schaamhaar wel een natuurlijke functie heeft.
'Een volle bos schaamhaar is onaantrekkelijk'
Het verschilt natuurlijk per partner of hij/zij een volle bos schaamhaar juist aantrekkelijk vindt of niet. Maar het blijkt dat je schaamhaar vol zit met feromonen, een geur die vrijkomt op een met haar bedekte huid in combinatie met bacteriën.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.