Om 'makkelijk' te onthouden welke landen allemaal de euro hebben, hadden we het ezelsbruggetje 'ding flof bips' (Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, België, Italië, Portugal en Spanje), en later 'sms ff bondige clips' (plus Slovenië, Malta en Slowakije).
Er zijn zeven EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen. Denemarken heeft een uitzonderingsclausule afgedwongen.
Lid worden van de eurozone
Alle EU-landen, behalve Denemarken, moeten de euro invoeren en lid van de eurozone worden zodra zij aan deze criteria voldoen.
In het kort. Munteenheid: Deense kroon (DKK). Denemarken heeft ervoor gekozen de euro niet te gebruiken en is ook niet verplicht de euro in te voeren.
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon (NOK).Eén Euro is ongeveer NOK 12. Je kunt overal in Noorwegen pinnen met je bankpas. Soms is dat ook de enige mogelijkheid om te betalen.
Munteenheid: Zweedse kroon SEK.
Het Verenigd Koninkrijk, dat van 1973 tot 2020 lid was van de Europese Unie, had de euro niet ingevoerd.
Euro referendum
In september 2003 werd er een referendum voor toetreding tot WKM II gehouden. De uitslag was dat 55,9% tegen lidmaatschap van de eurozone stemde. Hierdoor heeft Zweden de invoering van de euro voor onbepaalde tijd uitgesteld.
De EU-Raad gaat akkoord met de toetreding van Kroatië tot het eurogebied. Het slaan van de Kroatische euromunten begint. Tot en met 31 december 2023 worden de prijzen in Kroatië zowel in kuna's als in euro's vermeld. Met alle commerciële banken in Kroatië worden bevoorradingsovereenkomsten getekend.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Geheugensteuntjes, zoals ezelsbruggetjes, helpen je om informatie beter te onthouden. Ze werken doordat je nieuwe informatie koppelt aan kennis die al in je geheugen ligt opgeslagen. Vaak onthoud je ze beter als je ze zelf bedenkt, maar er bestaan ook al goede bekende ezelsbruggetjes.
Uitleg. In 2021 waren er 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat waren de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hadden bij de VN, en Kosovo. Al deze staten werden door een meerderheid van de landen van de Verenigde Naties erkend als onafhankelijk.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
De Poolse munt zoals we die vandaag kennen, ontstond in 1995 onder het postcommunistische regime met als doel de economie van het land een impuls te geven. De munt werd converteerbaar op de internationale markten en de regering koppelde de złoty aan de euro voordat zij de munt uiteindelijk in 2000 vrij liet zweven.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
Valuta en betalen
1 Zweedse kroon is ongeveer € 0,08 (check wisselkoers augustus 2023). Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Zweden heeft nog voldoende geldautomaten, maar het aantal slinkt geleidelijk.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
In Finland wordt net als in Nederland betaalt met de euro. Ze gebruiken in Finland ook de 1 en 2 cent. Finland is het enige Scandinavische land waar niet met een kroon wordt betaald.
Het is op vrijwel alle plekken mogelijk om te pinnen: in winkels, in de horeca, en bij gelegenheden als musea. Jouw Nederlandse bankpas is in Engeland gewoon bruikbaar. Ook de creditcards van Mastercard en Visa worden op vrijwel alle plekken geaccepteerd.
Op 13 juli 2010 heeft de Raad van de Europese Unie het verzoek van Estland ingewilligd om op 1 januari 2011 deel uit te gaan maken van het eurogebied. Op die dag is Estland toegetreden tot het eurogebied en kwam de euro (EUR) in de plaats van de kroon tegen een vaste wisselkoers van 1 EUR = 15,6466 EEK.
De euro is behalve de munteenheid voor de lidstaten van de Europese Unie (EU) ook de munteenheid voor de ministaatjes Monaco, San Marino en Vaticaanstad.
Prijsniveau in Zweden: Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België.
- Al jaren is de prijs van sigaretten in Zweden veel hoger dan in Nederland. Een sigaret kost bij ons 23 cent, in Zweden 38 cent. Een pakje (25) kost daar ¿ 8,50.
Een kop koffie op een terras met iets lekkers erbij kost rond 6 - 8 euro.