Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent.
Ramadan Moebarak, een gezegende Ramadan wensen.
De eerste dag van de saum (vasten), in alle vroegte, wensen de moslims elkaar geluk met het beleven van de vasten. Dan wensen ze elkaar: Ramadan moebarak”: een gezegende of gelukkige ramadan. Ook als niet moslim mag je moslims een gelukkige, een goede ramadan toewensen.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor Eid Al Fitr ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Om iemand een fijne ramadan te wensen, zeg je 'Mabrouk Ramadan'. Hiermee wens je iemand ook veel geluk. Het is te vergelijken met het zeggen van 'prettig kerstfeest'.
Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.
"Moge Allah je zegenen".
Dit is een oprechte wens om Allah's zegeningen over iemand te vragen. Het wordt vaak gebruikt om goede wensen, voorspoed en succes over te brengen.
In de Koran staat niets over een verbod op het afbeelden van mensen, en in sommige perioden hebben islamitische kunstenaars wel de profeet Mohammed afgebeeld. In 2005 werd een deel van de islamitische wereld opgeschud toen de Deense krant Jyllands-Posten 12 tekeningen van de profeet Mohammed publiceerde.
Volgens de Islamitische wet zijn kinderen pas verplicht te vasten als de eerste tekenen van volwassenheid zich aandienen.
Na een maand vasten is het tijd om het te vieren. De dag wordt vaak gestart met een gebed, bezoek van familie en vooral veel zoetigheid eten. Het is gebruikelijk om iemand een fijne Ramadan of Suikerfeest te wensen. Om iemand een fijne Ramadan te wensen wordt dit gedaan met de begroeting “Mabrouk Ramadan”.
(Afghaans - Pashto), Bayramınız Kutlu Olsun (Turks), Gëzuar Bajramin (Albanees), Cejna we pîroz be. (Koerdisch), Selamat Hari Raya (Maleisisch) of gewoon. Prettig Suikerfeest!
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak of Eid al Fitr Mubarak. Hiermee feliciteer je elkaar met de goede afsluiting van de ramadan.
De moslim dient in zijn hart het voornemen te hebben om morgen te gaan vasten. Het is niet voor hem voorgeschreven om dit hardop uit te spreken en te zeggen: “Ik heb de intentie te vasten” of door andere zinnen uit spreken die door enkele mensen zijn geïnnoveerd. En Allah weet het best.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
Begroet iedereen met Ramadan Kareem of Ramadan Mubarak. Geef dadels, nootjes of gedroogd fruit aan de mensen om je heen waarvan je weet dat ze vasten. Dit is een symbolisch cadeau wat enorm gewaardeerd wordt. Bij het breken van de vast, wordt begonnen met dadels om de maag rustig te laten weten aan eten.
Vanaf welke leeftijd doen mensen mee aan de Ramadan? Vanaf de pubertijd. Denk aan tussen de twaalf en vijftien jaar. Jonge kinderen hoeven dus niet te vasten.
Tijdens het vasten onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van onder andere eten en drinken. Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Veertien uur vasten is al genoeg om verbeteringen te zien in humeur, energieniveau en hongergevoel. Ook hebben we voor het eerst aangetoond dat degenen die consistent iedere dag op hetzelfde tijdstip vasten meer voordelen ervaren dan degenen die minder toegewijd zijn.”
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking eten of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.
Volgens de Islam heeft elke mens een ziel. Een ziel die zondeloos en onbedorven is omdat in in de Koran 32:9 staat :" Dan vormde Hij hem en ademde hem van Zijn geest in." Immers hoe kan in de Adem van God wat de mens leven verschaft, iets slechts in zitten? En waarom zijn alle mensen gelijk voor God?
"Alhamdoelillah" of "Bekhair, alhamdoelillah". "Goed, dank aan God". "Alle dank en lof zij aan God".
Mashallah (Arabisch: ما شاء الله), ook geschreven als Maşallah of Ma Shaa Allah, is een Arabische term en betekent "wat God heeft gewild".
Barak Allahu fik!
Letterlijk “moge de zegening van Allah over je neerdalen!” Gebruik : Om aan te geven dat je iemand dankbaar bent. Om aan te geven dat je iemand zeer waardeert.