Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
De begane grond verdieping van een woning is de eerste bouwlaag, eerste verdieping is de tweede bouwlaag enz. Een kelder en een zolder zijn in deze definitie bij een woning vaak geen bouwlaag omdat daar meestal geen woonfunctie aan gekoppeld is. Een volgens de woonfunctie bewoonbaar souterrain is als bouwlaag te zien.
Een bouwlaag is van vloer tot vloer 3 m. Bouw je dus op een perceel met een maximale kroonlijsthoogte van 6 m en een maximale nokhoogte van 12 m, dan heb je twee bouwlagen onder de kroonlijst en meestal één bouwlaag onder het dak.
De woonlaag op de begane grond of straatniveau is 0. De woonlaag boven die op de begane grond is dan de eerste verdieping. Er zijn ook landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, waar men met "eerste verdieping" de woonlaag op de begane grond of het straatniveau aanduidt.
Een uitbouw zonder vergunning mag niet hoger zijn dan 30 cm boven de grens tussen de begaande grond en de eerste verdieping. Bij een woning met één bouwlaag mag de uitbouw niet hoger dan het hoofdgebouw zijn.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts. Als de laag onder de grond ligt, heet deze de kelder. Een laag half in de grond heet kelderverdieping (ook wel souterrain).
Volgens de meeste naslagwerken is een verdieping een bovengrondse bouwlaag in een gebouw. De benedenverdieping is 'de laagste verdieping van een gebouw'. Strikt genomen heeft een flat met tien verdiepingen dus naast de benedenverdieping nog negen andere verdiepingen.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen.
De maatschappij schrijft voor dat leefruimte en keuken een minimale plafondhoogte van 250 cm moeten hebben. Voor slaapkamer en badkamer is dat 240 cm en voor garages en bergingen is dat 220 cm. De vrije hoogte tussen binnentrappen dient minstens 220 cm te bedragen.
Wettelijk vastgestelde hoogte plafonds
In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn.
- je mag je berging, kelder of vliering niet "officieel" als verblijfsruimte benoemen. Dus is het verstandig bijvoorbeeld bij de verkoop van de woning dergelijke ruimten niet aan te prijzen als slaapkamers oid...om iedere veronderstelling dat de ruimte voldoen aan de eisen van het bouwbesluit uit te sluiten.
Zowel verdieping als etage is correct. Etage is gebruikelijker in Nederland dan in België.
Etage (bouwkunst), een verdieping in een gebouw. Etage (stratigrafie), een geologische periode. Etagebouw (hout), een etagevormige structuur in de cellen van hout.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
Antwoord. Voor een volwaardige verdieping wordt doorgaans 2,40 meter gerekend. Wanneer je twee verdiepingen beoogt, kom je op 4,80 meter. Tel daarbij nog de nodige ruimte voor de vloerplaat en –opbouw van de verdieping en dan blijf je nog ruimschoots binnen de maximumhoogte van 6 meter.
De ruimte onder het dak wordt beschouwd als een volwaardige bouwlaag indien de oppervlakte, met een vrije hoogte van 1.80m, meer is dan de helft van de bebouwde opper- vlakte van een meergezinswoning. De bouwlaag in het dak wordt ook een onderdakse bouwlaag genoemd.
Overige inpandige ruimten hebben geen woonfunctie. Deze ruimten zijn vaak niet makkelijk toegankelijk, hebben een maximale hoogte van twee meter of hebben geen daglicht. Met overige inpandige ruimten worden bijvoorbeeld de vliering en de kelder (wanneer deze geen daglicht heeft) bedoeld.
In de eerste plaats moet je zien te achterhalen hoe diep je fundering zit. Als dat diep genoeg is, bijvoorbeeld 2,5 meter, dan kun je zelf een kelder uitgraven onder je huis waar je in kunt staan.
Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
verdieping (zn) : etage, verdiep, woonlaag.