Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B, dat veel voorkomt in vlees) in het lichaam zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. Ook wanneer iemand te weinig drinkt, kan dat leiden tot problemen met het geheugen. Daarnaast heeft ook (teveel) alcohol invloed op het geheugen.
Bij geheugenverlies is er een probleem met het onthouden en opslaan van informatie. Er zijn twee vormen: retrograde amnesie en anterograde amnesie. Meestal is geheugenverlies tijdelijk en plotseling. Oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, alcohol (Korsakov), ouderdom, dementie of hersenletsel.
Geheugenverlies door stress herkennen
Tijdelijk geheugenverlies door stress is van korte duur: doorgaans houden de klachten minder dan 24 uur aan. Tijdens deze fase ben je vergeetachtig en kost het je meer moeite om nieuwe informatie te onthouden.
Bij vergeetachtigheid is sprake van 'normale' geheugenklachten. Het lukt bijvoorbeeld niet om op iemands naam te komen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zonder moeite het huishouden doen, de financiën regelen en een reis ondernemen.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Lichamelijke problemen zoals een infectie, schildklieraandoeningen of een vitaminetekort kunnen het geheugen beïnvloeden. Verder kunnen pijn en vermoeidheid een rol spelen. Ook psychologische oorzaken zoals spanningen, een depressie of het verlies van een partner kunnen ervoor zorgen dat u dingen niet goed onthoudt.
Vergeetachtigheid kan een symptoom zijn van dementie. Je kortetermijngeheugen werkt dan niet meer goed. Dat betekent dat je je zaken die kort geleden zijn gebeurd, slecht kunt herinneren.
Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen. Ze dragen ook bij aan de leerprestatie.
Kan stress echt leiden tot geheugenverlies? De harde waarheid is: ja, stress kan leiden tot geheugenverlies. Bij chronische, negatieve stress heeft het lichaam en het brein onvoldoende tijd om te herstellen.
Goed nieuws: de cognitieve problemen verdwijnen vaak weer na de overgang. Herinneringen kunnen zelfs weer terugkomen: het geheugen herstelt zich vaak weer volledig naar het niveau van voor de overgang.
Zweedse wetenschappers hebben het mogelijke verband tussen stress en deze ziekte onderzocht. Zij hebben vastgesteld dat vrouwen die veel psychisch leed ondervinden een groter risico lopen om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen naarmate ze ouder worden.
Behandelen van geheugenproblemen
Als je geheugenproblemen hebt door een hersenaandoening, gaat je geheugen meestal niet meer op de oude manier werken. Je kunt wel leren om op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer terug te halen.
Vaak is dit het gevolg van een neurologische aandoening, bijvoorbeeld een beroerte, Multiple Sclerose of de ziekte van Parkinson. Ook overmatige spanning, zoals in een drukke periode met veel zorgen of stress, kan voor problemen zorgen.
De reden waarom we het moeilijk hebben om herinneringen uit onze vroege kindertijd op te roepen, is de hoge productie van neuronen in die eerste jaren. Dat stellen Canadese wetenschappers. Die vorming van nieuwe hersencellen verhoogt wel de leercapaciteit, maar veegt ook oude herinneringen weg.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die geheugenstoornissen kan verhelpen.
De meest voorkomen- de geneesmiddelen die een nadelig effect op het geheugen hebben, zijn opioïden en het gebruik van benzodiazepines doorheen de dag. Opioïden worden vaak voorgeschreven als chronische pijnbehandeling.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Hersenvermoeidheid, organische vermoeidheid, chronisch moe zijn, onbelastbaarheid na hersenletsel. Neurofatigue is een extreme vermoeidheid waardoor iemand met een hersenaandoening de dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks kan uitvoeren.
De MMSE (Mini-mental state examination) is een vragenlijst die wordt gebruikt als er een vermoeden is dat iemand geheugenproblemen of dementie heeft. Uit de vragen komt een MMSE score die duidelijk maakt hoe het gaat met iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden).
De kloktest geeft op twee niveaus aan hoe iemand functioneert. Je hebt de klok als het concrete ding: lukt het nog om de cijfers op de goede plek te tekenen en de wijzers? Daarnaast is er de abstracte betekenis van de klok, namelijk de tijd.
De ziekte van Alzheimer kan zich al openbaren op jonge leeftijd, maar komt het meeste voor boven het 70ste levensjaar. De ziekte van Alzheimer begint ongemerkt en verloopt met een geleidelijke achteruitgang.