Kinderen hebben meer REM-slaap dan volwassenen, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Zo kan een baby 's nachts wel 5 maal naar dromenland vertrekken. Wel zullen baby's niet in de vorm van verhalen dromen, ze dromen eerder over basisbehoeften: voeding, geknuffeld worden, warmte, …
Baby's kunnen zich bijvoorbeeld nog niet verplaatsen in anderen of in bepaalde situaties; iets wat oudere kinderen en volwassenen wel kunnen doen. De kans is groot dat baby's dus niet hele verhalen dromen, maar wel beelden zien van dingen die ze kennen: gevoed worden, knuffelen en samen met mensen zijn.
Wanneer je baby 9 maanden oud is, wordt het ook steeds makkelijker te herkennen als je baby een nachtmerrie heeft. Je kind kan dan huilend of schreeuwend wakker worden, en kan hierbij ook zijn vuistjes ballen.
De meest voorkomende oorzaken zijn: Je baby kan nog geen slaapcycli aan elkaar koppelen, wordt wakker aan het einde van een slaapcyclus en kan niet meer zelf in slaap vallen. Je baby kan niet goed zelfstandig in slaap vallen en wanneer hij wakker wordt wil hij weer hulp.
Baby's zullen in de eerste maanden regelmatig huilend wakker worden 's nachts, omdat ze willen drinken, omdat ze een volle luier hebben of omdat ze gewoon jouw nabijheid willen voelen. Maar het kan ook dat je baby huilt in zijn slaap, zonder wakker te worden. Dat kan keihard huilen zijn of een beetje jammeren.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Op deze leeftijd verloopt de overgang van een lichte (actieve, met dromen gevulde) slaap naar een diepe slaap nog niet vlot. Daarom bewegen baby's 's nachts vaak en maken ze geluidjes. Ze zijn namelijk half wakker als ze van de ene naar de andere fase gaan.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Het echte dromen zoals volwassenen dat kennen, begint volgens psycholoog David Foulkes als kinderen tussen de zeven en negen jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd zijn kinderen meer in staat om dingen beter te visualiseren en zijn ze zich meer bewust van hun eigen identiteit.
Het is onmogelijk om vast te stellen vanaf welke leeftijd kinderen gaan dromen, om de simpele reden dat ze de eerste jaren nauwelijks in staat zijn om hierover te vertellen. Toch zullen ouders als hun baby of peuter angstig wakker wordt, geneigd zijn te denken dat het 'wel naar gedroomd zal hebben'.
Zelfs baby's slapen wel eens met hun oogjes open. Grote kans dat (een van) de ouders er ook last van hebben, want het is een erfelijke aandoening. De medische term voor de aandoening is nachtelijke lagophthalmos en ontstaat door oogleden die niet voldoende kunnen sluiten om het (gehele) oog te bedekken.
Een pasgeborene ademt normaal gesproken rond de 40 keer per minuut. Een te vroeg geboren kindje ademt sneller en heeft een normale ademhalingsfrequentie rond de 50 ademhalingsteugen per minuut.
Dromen. Omdat je baby meer gaat begrijpen kan hij opeens angsten ontwikkelen die hij eerst niet had. Hij begint rond deze tijd ook te dromen en zal wat onrustiger gaan slapen.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Is het zo dat kinderen meer aanvoelen? Deze vraag komt vaak aan bod, kunnen kinderen en babies geesten en engelen zien? Het antwoord is volmondig Ja dat kunnen ze zeker weten. We hebben allemaal wel eens een baby zien liggen in hun bedje terwijl ze de hele tijd onder de indruk van iets waren, wat wij niet zagen.
De eerste onbewuste glimlach zie je bij je baby al na een paar dagen. Deze glimlach is nog heel klein en duurt kort. Als je baby een paar weken ouder is, glimlacht hij als reactie op jouw stem. Na drie maanden heeft hij een brede glimlach op zijn gezicht als je een liedje voor hem zingt.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Je pasgeborene kan meteen al vrij goed ruiken. Een borstgevoede baby zal vooral gelijk de geur van zijn moeder herkennen na een paar dagen. Na 1 week kan je baby al de geur van zijn moeder onderscheiden van dat van een andere vrouw! Je baby heeft de voorkeur voor zoete geuren, net als voor zoete smaken.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Toch kan het je kindje helpen beter in slaap te krijgen en te houden. Zo kan je 's avonds een paar druppeltjes kamille- of lavendelolie in het bad van je baby doen wat een rustgevend effect kan hebben. Zo kan je baby heerlijk rozig worden en erg ontspannen naar bed, wat kan zorgen voor een goede nachtrust.