Sommige mensen weten het zeker: ze worden afgeluisterd door hun telefoon. Hoe kunnen online reclames anders zó persoonlijk zijn? In theorie kan je telefoon op de achtergrond meeluisteren naar gesprekken, maar dat is slechts het halve verhaal.
Als een hacker je mobiele telefoon wil aftappen, kan hij dat doen door spyware op je iPhone of Android te installeren (of door jou dat te laten doen). En de politie hoeft om je telefoongesprekken te onderscheppen in principe alleen maar even contact op te nemen met je provider.
Beveiliging smartphones. Nadat een smartphone in beslag is genomen, mag de politie deze dus onderzoeken. Een probleem is echter dat een groot deel van de hedendaagse smartphones door de eigenaar wordt beveiligd. Die beveiliging kan bestaan uit een pincode, een patroon, een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
De Cryptophone is een vinding van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. De telefoon maakt gebruik van cryptografie om de gesprekken te versleutelen. Telefoongesprekken die met de Cryptophone worden gevoerd, kunnen daardoor niet meer worden afgeluisterd.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
De meest bekende zijn het aftappen van iemands telefoon of observeren. Daarnaast wordt er ook direct afgeluisterd. Dat kan door richtmicrofoons of afluisterapparatuur in alledaagse voorwerpen te verstoppen. Verder kan de politie ook gegevens verkrijgen van een telecomaanbieder of bank.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Het hulpprogramma heet Mobile Verification Toolkit (MVT) en is momenteel gratis beschikbaar op GitHub. Dus als je vermoedt dat de Pegasus-spyware je iOS- of Android-telefoon is binnengeslopen, dan is dit de plek om naartoe te gaan.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Omdat de inhoud van moderne telefoons meestal versleuteld is, kan de politie de smartphone vaak niet zomaar ontgrendelen. Als de telefoon beveiligd is met een toegangscode, zal de politie eerst vragen of u de code vrijwillig wilt geven. Het is belangrijk om te beseffen dat u daartoe niet verplicht bent.
Afluisteren van de politie was sindsdien niet meer mogelijk. Het P2000-systeem (onderdeel van C2000) is een digitaal systeem dat door de politie, brandweer, ambulance, traumahelikopters en de KNRM wordt gebruikt om mensen via hun semafoon op te roepen.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Snoopza blijft onzichtbaar zolang u het nodig hebt. Dat is de reden waarom de gebruiker niets van deze Messenger-spion weet. Gebruik deze Android-applicatie om sms-berichten op een andere telefoon / tablet te lezen zonder angst. Het werkt als een echte spion en kan uw geheim blijven zolang als u het nodig hebt.
Je WhatsApp-account kan maar met één nummer op één telefoon zijn geverifieerd. Als je een telefoon met dual-sim hebt, kun je alsnog maar één nummer verifiëren voor WhatsApp. Je kunt geen WhatsApp-account hebben met twee telefoonnummers.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud.
Op Telegram kun je eenvoudig lid worden van groepen waarin zich criminele zaken afspelen. Daarnaast kunnen op Telegram grote groepen worden aangemaakt met 200.000 deelnemers. De versleutelde berichten die via de geheime chat worden verstuurd kunnen bovendien niet afgeluisterd worden door bijvoorbeeld te politie.
De chatdienst Telegram wordt sinds de coronapandemie steeds vaker door criminelen gebruikt voor het verspreiden van illegaal beeldmateriaal zoals sexvideo's en kinderporno. Dit ontdekte het onderzoeksteam van KPN security toen zij negentig dagen meekeken in meer dan 100 kanalen van de populaire chatdienst.
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Een iPhone afluisteren of traceren kan namelijk enkel wanneer er vooraf spy software op de iPhone is gezet of men de iPhone voor enkele tijd in bezit heeft zodat de iPhone op een computer kan worden aangesloten en met specials recovery software kan worden gescand.
Als je met een smartphone of ander apparaat verbinding maakt met een wifi-netwerk wordt er een digitale sleutel uitgewisseld. Hiermee weet het netwerk dat hij met het juiste apparaat is verbonden. Bij het lek, dat Krack is genoemd, onderscheppen hackers deze uitwisseling en kunnen ze inbreken op een wifi-verbinding.
In beginsel is het heimelijk afluisteren en observeren (met camera) van personen strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht (Sr). In artikel 139a t/m 139g Sr staan bepalingen over het afluisteren en observeren van anderen.