Het gebruik van lavasblad in de keuken Van lavas zijn alle plantendelen bruikbaar. De jonge scheuten kun je koken of blancheren als groente, terwijl je de stengels kunt versuikeren. De smaak van lavas is subtiel en lijkt qua smaak erg op selderij.
Lavas lijkt qua smaak op selderij, maar het heeft daarnaast een frisse toon van citrus en een hint van anijs. Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren.
Lavas of Maggikruid is gezond!
Lavas is een zoutvervanger in gerechten en dus de oplossing voor mensen die een zoutloos dieet volgen. Daarnaast kan lavas helpen andere klachten te verlichten. De naam zegt het al, Levare, wat is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum, betekent vrijvertaald verlichten.
Omdat lavas zo'n unieke smaak heeft, is hij lastig te vervangen als er even geen lavas verkrijgbaar is. Je komt het dichtst in de buurt met selderij, al is de smaak iets minder sterk. In plaats van lavaszaad kun je ook venkelzaad, tijm, dille of selderijzaad gebruiken.
Lavas: de maggiplant
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar.
Natriumchloride, oftewel zout, brengt de smaak van ons eten naar voren. Het onderdrukt bittere smaken en versterkt hartige en zoete smaken. Dat, plus het feit dat we het nodig hebben om te overleven, maakt zout voor ons zo onweerstaanbaar.
Lavas soorten
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.
Lavas heeft vele volksnamen, zoals maggiplant, lubbestok, leverstok, bastaardselder, bergselder, Franse selder, Russische selder, lavaselder, manskracht, processieplant en sermontaine.
Ken je de smaak van maggi? Dat is de smaak van de maggiplant. De officiele naam is Lavas, de Latijnse naam Levisticum officinale.
Hij is sterk vochtafdrijvend. Botanisch: Lavas behoort tot de Schermbloemen-orde. De gele bloemetjes staan verenigd in schermen. Veel schermbloemigen hebben aromatische bladeren, denk aan Peterselie en Selderij.
Lavas behoort tot de familie van de schermbloemigen. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit het Nabije Oosten, vermoedelijk uit Perzië. Lavas is een tot 2 m hoog groeiende, meerjarige vaste plant met selderij-achtige geur.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Lavas zaden zaai je het beste op een vochtige, humusrijke plek in je moestuin. De plant houdt van de zon, maar kan ook uitstekend in de halfschaduw groeien. En dat groeien doet lavas flink. Hij woekert niet, maar je moet niet verbaasd zijn als deze plant ruim twee meter hoog wordt.
Goed winterharde vaste plant. De standplaats vochtige doorlatende grond,volle zon tot halfschaduw. De plant trekt bijen en vlinders aan.
Lavas is ook wel bekend als de 'maggiplant' en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek.
Lavas gemalen betreft de gedroogde en fijngehakte blaadjes van de lavas, een kruidachtige plant die zijn oorsprong in Zuid-Europa heeft. Al eeuwen geleden werd het door de Romeinen verspreid door Europa, waardoor het kruid vandaag de dag in het hele continent te vinden is. Ook in Noord-Amerika komt de plant voor.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Verstegen Lavasblad gemalen bestellen | Albert Heijn.
Onthoud: de blaadjes van verse lavas gebruik je fijngehakt, de steeltjes kun je geblancheerd gebruiken. Gedroogd is het veel makkelijker te verkrijgen (bijvoorbeeld bij EkoPlaza). De gedroogde variant is het meest geschikt voor bouillons en stoofpotten.
Lavas bevordert de spijsvertering en wordt vaak gebruikt als zoutvervanger in allerlei gerechten. Gebruik gemalen lavas of maggikruid in soepen, visgerechten, stoofschotels, sauzen en bij schapenvlees. Lavasblad is ook een smaakmaker voor salades, stoofpotten en zuurkool.
Zo'n kruidenbundeltje geeft soepen, sauzen, vleesgerechten en stoofschotels een lekker aroma. Gebruik maggikruid spaarzaam, want het overheerst snel. Je kunt maggi gebruiken in kruidenboter, mayonaise en andere koude sauzen.
Wanneer je 'm in voedzame grond plant en regelmatig water geeft, wordt Lavas zo'n 1,5 tot 2 meter hoog! De plant groeit uitbundig in de zomer en verdwijnt volledig in de winter. Je zult dus in de zomer een voorraadje moeten invriezen om ook je winterkost op smaak te kunnen brengen met dit lekkere kruid.
De Levisticum officinale is ook wel bekend als Lavas. Deze Apiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 175 centimeter.
Dille is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak.