Carbon credits, die onder bepaalde voorwaarden inwisselbaar zijn voor emissierechten, worden al lange tijd verhandeld voor minder dan 30 eurocent. En bedrijven die vrijwillig hun CO₂-voetafdruk compenseren met carbon credits, betalen prijzen die variëren van minder dan 1 euro tot meer dan 20 euro per ton.
De huidige prijs van een CO2-recht (= 1 ton CO2) zit eindelijk in de lift. Waar in 2017 de prijs nog ruim onder de 10 euro lag, is de prijs in 2021 flink gestegen. Momenteel schommelt de prijs rond de 87 euro per ton CO2 (mei 2022).
Nadat je hebt uitgerekend hoeveel CO₂ je uitstoot via een CO2-calculator, kun je CO₂-credits kopen. Particulieren en midden- en kleinbedrijven kunnen CO₂-credits kopen via de website van FairClimateFund.
Voor elke ton CO2 die ze uitstoten, moeten bedrijven een emissierecht inleveren. Er zijn verschillende manieren om aan die rechten te komen. Ze kunnen emissierechten kopen op veilingen en handelsplatformen of van andere bedrijven. Onder bepaalde omstandigheden krijgen ze gratis rechten van de overheid.
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
De prijs van emissierechten is in 2021 gestegen naar rond de 50 euro, als de prijs rond het huidige niveau blijft zal de opbrengst voor Nederland navenant meestijgen.
De huidige prijs van een ton CO2 in het Europese emissiehandelssysteem schommelt rond de € 80 (September, 2022) . Kijk voor de actuele prijs van een emissierecht bij het Duitse handelsplatform EEX dat door de Europese Commissie is aangewezen als het gezamenlijke veilingplatform.
3. Wat zijn carbon credits en hoe werkt het? Carbon credits zijn meetbare, verifieerbare emissiereducties van gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten. Deze projecten verminderen, verwijderen of vermijden de uitstoot van broeikasgassen .
Voor CO2 zit daar nogal een spreiding in. De goedkoopste manier om CO2 te maken is het verbranden van steenkool. Dat kost 50 euro per ton en levert 3 ton CO2 op. De kostprijs is dus maar 0,017 euro per kg.
De verbrandingswaarde van een kg hout bedraagt 5 kWh (Bovenwaarde). Per saldo legt een bos dus per hectare vast 5 x 6.510 = 32.550 kWh. Op jaarbasis is de instraling per hectare door de zon 10 miljoen kWh. Daarmee wordt door een bos 0,325 % van het zonlicht vastgelegd in de vorm van hout.
Emissiehandel is de handel in het recht om broeikasgassen uit te stoten. Met 1 emissierecht mag een bedrijf 1 ton koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Het aantal beschikbare rechten is beperkt. De prijs voor een emissierecht, de CO2-prijs, wordt bepaald door vraag en aanbod.
Dennen (zwart, wit, rood, Ponderosa en Hispaniola) slaan van alle naaldbomen de meeste CO2 op. [3] Daarnaast hebben naaldbomen weinig bladuitval, en dus geen rotte bladeren. Dat scheelt weer CO2 uitstoot.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren. Al deze complexe variabelen zorgen ervoor dat het geen eenvoudige zaak is om te berekenen hoeveel CO2 een boom precies opneemt.
Door die extra CO2 stijgt de temperatuur op aarde: klimaatverandering. De maat voor CO2 is kilogram of ton (1.000 kilogram). Wat moet je doen om 1 ton CO2 uit te stoten: 6.000 km rijden met een dieselauto.
Enkele concrete voorbeelden die aantonen waarmee een ton CO2 overeenstemt: de gemiddelde uitstoot van een passagier op een heen- en terugvlucht Parijs-New York. 6000 km rijden met een dieselwagen. 4300 kWh elektriciteitsverbruik.
De meeste bedrijven hebben 4 opties om hun CO2-uitstoot te verminderen: energie besparen, inkoop verduurzamen, vervoer vergroenen en zuiniger zijn met grondstoffen. Met die opties kun je beter vandaag dan morgen beginnen, zegt Rob van der Rijt.
Bij steeds meer vliegmaatschappijen en reisorganisaties kun je bij het boeken meteen aangeven dat je CO2-uitstoot van je vliegreis wilt compenseren. Je betaalt dan een bedrag boven op de reissom. De vliegmaatschappij of reisorganisatie maakt dit over aan een bedrijf dat voor klimaatcompensatie zorgt.
Als je op zoek bent naar de beste wielrenfiets van carbon, dan kies je voor de Van Rysel Ultra CF Ultegra Di2. Zoek je de beste fiets qua verhouding tussen prijs en kwaliteit? Dan raden we je de Cube Attain SL aan.
Wat kost een carbon racefiets? Een racefiets van carbon is meestal duurder dan een racefiets van aluminium. Voor een goede racefiets van aluminium beginnen de prijzen rond de 1.000 euro. Voor een goede racefiets van carbon beginnen de prijzen rond de 1.750 euro.
Carbon is namelijk extreem licht, maar tegelijkertijd toch sterk. Een ander voordeel van een frame gemaakt van carbon is dat dit materiaal niet roest. In tegenstelling tot andere materialen heeft carbon vrijwel nooit last van materiaalmoeheid. Door het 'stijve' carbon voelt het aan alsof elke trap raak is.
CO2-heffing industrie vanaf 1 januari 2021
Sinds 1 januari 2021 geldt voor industriële bedrijven met een hoge CO2-uitstoot een nationale CO2-heffing. Zo worden bedrijven meer gestimuleerd om bij hun investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO2-uitstoot voor mens en milieu.
Waarom stijgt de prijs van emissierechten nu zo hard? De belangrijkste reden is de hoge gasprijs. Nu gas zo schaars en duur is, wordt er weer meer elektriciteit opgewekt uit kolen. En aangezien bij de verbranding van kolen meer CO2 vrijkomt, moeten de energiebedrijven extra rechten bijkopen.
Het Emissiehandelssysteem (in het Engels: Emission Trade System of ETS) is hét wapen van de EU tegen CO2-uitstoot op het continent. Door een prijs te hangen aan het uitstoten van CO2 moeten bedrijven minder uitstoten, anders kost het hen teveel geld.