Een djellaba is een lang los-vallend gewaad met lange mouwen en vaak een soort capuchon. Het gewaad wordt tot op de enkels gedragen. Naast de traditionele djellaba's in het straatbeeld zie je echter ook heel veel mensen in (voor ons Europeanen) 'gewone' westerse kleding.
Ze mogen hun eigen taal niet blijven gebruiken. Ook in de moskeeën moeten de imams Nederlands spreken. Marokkaanse meisjes mogen geen hoofddoek dragen (dat werkt de integratie tegen). Marokkaanse jongens mogen niet op straat rondhangen (geeft overlast).
Veilig reizen in Marokko
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.
Bij heilige plekken zoals moskeeën moeten de armen en benen helemaal bedekt zijn. Bij vrouwen wordt hier verwacht dat ze een hoofddoek dragen. Houd je vooral aan de kledingvoorschriften op toeristische plekken zoals Marakkech. We raden je aan, vooral tijdens de zomermaanden, om katoenen of linnen kleding mee te nemen.
Hoe zit het met de kledingvoorschriften voor mannen?!
Voor mannen gelden dezelfde regels in de Marrakech Cultuur! Het is het beste om altijd je bovenbenen en schouders te bedekken. Dus hele korte broeken of hemdjes zullen geen indruk maken op de Marrakchi. Bij het zwembad kun je natuurlijk dragen wat je wilt.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Voor kleding in Marokko: geen verplichtingen
In Marokko zijn er dus geen verplichtingen qua kleding. Echter het één wordt wel meer gewaardeerd dan het ander. Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën.
Als reiziger naar Marokko mag je een maximaal bedrag van 10000 euro meenemen. Bedragen boven de 10000 euro moeten worden aangegeven bij de douane. Reis je vanuit Marokko naar het buitenland dan mag je maximaal 10000 dirham (+/- 900 euro) meenemen.
In Marokko gelden geen strenge kleding regels, wel wordt het gewaardeerd als je kleding draagt die niet te bloot is. Vooral voor vrouwen is het respectvoller om jezelf te bedekken. Kleding die de benen en schouders bedekken zijn genoeg. Tip: neem wat lossere broeken mee en combineer deze met een leuk T-shirt.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Eten bij lokale tentjes kost rond de 40 dirham en ontbijt is bij veel plekken te krijgen voor rond de 20 dirham. Water kost in Casablanca en Fes rond de 5 a 6 dirham en in Marrakech 10 dirham. Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet kan met zo'n 30-40 euro per dag een heel eind komen.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Het geloof staat centraal in het dagelijks leven van vrijwel alle Marokkanen. De bevolking is 98,7% moslim en gelooft dus in de islam. Er is daarnaast ook een kleine groep joden en christenen. De moslims bidden zo'n vijf keer per dag, de mannen gaan meestal naar de moskee om te bidden.
Marokko is over het algemeen dan ook een veilig land om te bereizen en het geldt als één van de meest stabiele landen in West-Afrika. Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn zoals in ieder land verstandig maar er gelden geen bijzondere risico's voor een rondreis Marokko.
Belangrijke elementen in de woestijn zijn zon, droogte en het stof. Ruime kleding gemaakt van katoen of zijde heeft de voorkeur in de woestijn. Bandana's en/of hoofddoeken kunnen ervoor zorgen dat stof niet doordringt en worden tevens gebruikt tegen transpiratie.
Marokko kent een subtropisch klimaat. De seizoenen lopen ongeveer gelijk aan die in Nederland, maar het weer in Marokko kent hogere en lagere uitersten. In de zomer lopen de temperaturen in Marokko gemakkelijk op tot 40 graden. Het kwik schommelt in de Marokkaanse winter rond de 21 graden.
Een lange broek en een shirt of blouse met lange mouwen biedt je de meeste bescherming tegen de zon. Het liefst draag je katoen, zijde of ander natuurlijk materiaal. Dit is ademend en neemt vocht op, wat wel zo prettig in de hete woestijn.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Algemene coronamaatregelen. In Marokko bent u verplicht uw vaccinatiebewijs bij u te hebben. U kunt daarom gevraagd worden. Informeer voor u vertrekt op de plek van bestemming naar de laatste ontwikkelingen.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.
In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.
Vooral de grensgebieden met Mauritanië, Algarije en de Westelijke Sahara brengen extra veiligheidsrisico's met zich mee. De grensgebieden liggen namelijk vaak midden in mijnenvelden en dat kan extra gevaren met zich meebrengen. Ook de route van Marokko naar Mauritanië, of andersom, is niet geheel zonder gevaar.