Een veelgekozen werkhoogte is de rolsteiger 10 meter, met deze uitvoering kan u vele kanten op. De werkhoogte wordt vastgesteld door 2.00 meter bij de vloerhoogte op te tellen. Dus bij een steiger met een werkhoogte van tien meter ligt de vloer op 8 meter.
Werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken wanneer je op het platform staat. Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte.
Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
Hoe diep moet de steiger zijn? Smal frame 75 cm voor werkzaamheden aan de gevel en ramen. Breed frame 135 cm voor werkzaamheden en lichte opslag op de steiger.
Er zijn drie verschillende varianten voor de steigerbreedte: 75 cm, 90 cm en 135 cm. Rolsteigers van 75 cm zijn uitgerust met een platform van 60 cm breed. Bij een steiger van 90 cm wordt er vaak een combinatie gemaakt van een 30 cm + 60 cm platform, waarbij het platform van 30 cm eventueel als opstapje kan dienen.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt. Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer.
In principe mag iedereen een steiger opbouwen, wel is het belangrijk dat iemand weet hoe dit moet. Zo bent u namelijk op hoogte werkzaam en is de valkans aanwezig. Het deugdelijk installeren is dan ook essentieel. Het is raadzaam om personen een rolsteiger op te laten bouwen die voldoende kennis van zaken hebben.
Altrex: de steigers van Altrex zijn van prima kwaliteit maar vaak wel erg duur. Altrex heeft een professionele lijn die van uitstekende kwaliteit is en ook echt aan te raden is.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Onder werkhoogte wordt verstaan de hoogte waarop u kunt werken als u op het platform staat. De formule die hiervoor gebruikt wordt is: platformhoogte + 2,0 meter = werkhoogte. Dit is een indicatie en kan iets afwijken in de praktijk, afhankelijk van uw eigen lengte.
Een rolsteiger is een steiger die bestaat uit één of meerdere werkvloeren. De rolsteiger is voorzien van wielen waardoor verplaatsing mogelijk is wat bij vaste steigers niet het geval is. In tegenstelling tot vaste steigerconstructies mag een ervaren bouwvakker met zijn collega's wel een rolsteiger opbouwen.
Wanneer is valbeveiliging verplicht? Uw medewerkers werken op 2,5 meter of hoger. Uw medewerkers werken op minder dan 2,5 meter hoogte, maar er zijn wel risico's om te vallen. Uw medewerkers werken op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor ze kunnen vallen.
Het Arbobesluit eist dat er een toezichthouder steiger is die periodiek (minimaal 2 wekelijks) de steiger keurt. Ook bij een wijziging aan de steiger of na een periode van slecht weer zoals ijzel of storm, moet de steiger gekeurd worden. Dat mag het bedrijf zelf doen of laat het doen door de steigerbouwer.
Vaak worden rolsteigers via het verticale frame beklommen. Dit mag alleen als de sportafstand niet groter is dan 30 cm hart-op-hart en de sporten antislip zijn uitgevoerd. Als dit het geval is mag men het verticale frame van een rolsteiger beklimmen, maar dan alleen vanuit de binnenkant.
Kijk van tevoren om je heen of er geen openslaande deuren, overkappingen, kuilen of materiaal ligt. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties. Trek de stabilisatoren maximaal drie centimeter op. Verplaats de steiger alleen naar een vlakke, horizontale en voldoende draagkrachtige bodem.
Hangsteigers zijn steigers die doormiddel van kabels hangen aan een staalconstructie die boven de steiger is bevestigd op een gebouw. Hangsteigers worden gebruikt als het opbouwen van steigers vanaf de grond niet mogelijk is.
Plaats het meubel in een omgeving met een goede luchtvochtigheid. Een goede luchtvochtigheid voor het hout is tussen 50 en 55 graden. Meestal wordt gezegd 40-60 graden, maar onder de 45 graden is vaak wel te droog waardoor het hout erg gaat krimpen, kieren en soms gaat scheuren.
Alle steigerplanken zijn +/- 20 cm breed en +/- 3,2 cm dik.