A-label pompen hebben een gelijkstroommotor waardoor zij heel zuinig kunnen zijn en het elektronisch regelen van de toerental, oftewel het moduleren van de pompsnelheid bespaart nog eens extra energie.
Een circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van heet water door uw woning. Het rondpompen hiervan zal ertoe leiden, dat de temperatuur in de verschillende ruimtes van uw woning toeneemt. Voordat het water kan worden rondgepompt, zal dit eerst verwarmd worden door de cv-ketel in het cv-circuit.
Met een modulerende ketel wordt uw woning op een aangename manier verwarmt. Hij zorgt ervoor dat het vermogen van de ketel wordt aangepast naar de warmtebehoefte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur in huis bijna bereikt is. De (gas)brander gaat dan minder hard werken.
Hoeveel cv-pompen heb ik nodig? Een gewone ééngezinswoning zonder vloerverwarming heeft genoeg aan één circulatiepomp. Wanneer zowel radiatoren als vloerverwarming aanwezig zijn, heb je meestal meerdere circulatiepompen nodig. De meeste vloerverwarmingssystemen hebben immers een aparte circulatiepomp.
De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
Door de pompsnelheid te verlagen stroomt het water trager door je CV-systeem en zal het meer warmte af kunnen geven in de radiatoren. Je hebt ketels met een gewone aan/uit pomp, en moderne ketels met een modulerende pomp, waarbij de pompsnelheid traploos ingesteld kan worden door de ketel.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Een pomp van klasse A in uw verwarmingsinstallatie verbruikt tussen 52 (4000 uur) en 78 kWh per jaar (6000 uur). Een toestel van klasse B verbruikt in dezelfde omstandigheden tussen 109 tot 163 kWh per jaar; klasse C tussen 160 tot 240 kWh.
Modulerend stoken is zuiniger en comfortabeler. Een modulerende thermostaat laat de ketel op verschillende standen branden. Als er minder warmte nodig is, stookt de ketel ook minder hard. Hierdoor schommelt de temperatuur minder in huis en radiatoren worden niet telkens heel heet.
OpenTherm: bijna alle ketels van 10 jaar of nieuwer ondersteunen OpenTherm. Zie dit als de opvolger van aan-uit. Het is comfortabeler en zuiniger.
Een modulerende kamerthermostaat kan niet alleen maar aan en uit, maar kan ook allerlei andere signalen aan de cv-ketel geven.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
In iedere cv-ketel en in iedere vloerverwarming wordt een circulatiepomp gebruikt voor het rondpompen van het water door de radiatoren of vloerleidingen. In de meeste gevallen zijn dat pompen van Grundfos of van Wilo, zeer betrouwbare pompen die meestal vele jaren probleemloos en zonder enig onderhoud hun werk doen.
Plek waar u de circulatiepomp in huis vindt
Een circulatiepomp zult u altijd in de buurt van de cv-ketel vinden. De pomp is niet alleen op de cv-ketel aangesloten, maar ook op het expansievat. Het volledige cv-circuit is namelijk een gesloten systeem.
De hoeveelheid water die een waterpomp per tijdseenheid kan leveren wordt uitgedrukt als debiet. In het Engels uitgedrukt als flow. Het debiet wordt uitgedrukt in m3/uur of liters/minuut.
Bij een centrifugaalpomp zal de opvoerhoogte nooit hoger kunnen worden dan een bepaald maximum. Bij een verdringerpomp daarentegen, zal de opvoerhoogte op kunnen lopen tot een waarde ver boven de ontwerpdruk en daarom moet elke verdringerpomp tegen overdruk beveiligd worden.
Bij een pomp wordt altijd Hmax (max opvoerhoogte) opgegeven.
Wilt u grondwater onttrekken of infiltreren? Dan moet u in het bezit zijn van een watervergunning. Soms hoeft u alleen een melding te doen. Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
De Gardena 6000/5 Inox Auto is volgens ons de beste waterpomp voor particulier gebruik. Je kan het meteen ook gebruiken als beste bronpomp zodat je een was kan draaien met water uit de regenput. De beste waterpomp heeft dan ook een pompcapaciteit van 6.100 l/u en een werkdruk van 4,7 bar.
Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
De nominale belasting (in kW) komt overeen met het aantal liters gas dat gebruikt wordt in 36 seconden als het toestel op vol vermogen werkt. Door het aantal liters gas te meten dat een cv-ketel gebruikt in 36 seconden, kunnen we de werkelijke nominale belasting bepalen. Dit is de gemeten nominale belasting.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.