De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) genoemd.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland. Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen.
De Amerikaanse vlag wordt ook wel Stars and Stripes genoemd, ofwel Sterren en Strepen. Dit vanwege de 50 witte sterren linksboven en de (dertien) witte en rode horizontale strepen. In het jaar 1776 op 1 januari werd de vlag van Amerika voor het eerst vertoond.
De vijftig sterren op de vlag stellen de vijftig staten van de Verenigde Staten voor. De dertien strepen staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) genoemd.
Ook bij het Witte Huis en alle Amerikaanse overheidsgebouwen over de hele wereld moet de vlag halfstok hangen als teken van respect voor alle slachtoffers. De vlag moet daarnaast benadrukken dat Amerika ondanks deze vernietigende aanslagen een sterk land is gebleven en niet zwicht voor terrorisme.
In de zeevaart is zo'n vlag die ondersteboven wordt gevoerd een teken van nood. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is dat gebruik in de vlaggencode opgenomen. Verschillende organisaties gebruiken de vlag op zijn kop de laatste jaren ook om aan te geven dat de overdrachtelijke nood hoog is.
Daarnaast bevat de vlag een blauw kanton met daarin 50 vijfpuntige witte sterren. De dertien strepen staan voor de dertien kolonies die in 1776 van Groot-Brittannië werden gescheiden. De vijftig sterren staan voor de vijftig staten die tezamen de Verenigde Staten van Amerika vormen.
De omgekeerde vlag is een signaal, waarmee wordt aangeduid dat men in nood zou verkeren. Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was.
Denemarken heeft het wereldrecord
In het Guinness Book of Records hebben de Denen dan ook het wereldrecord voor oudste continu gebruikte vlag. Het bekende witte kruis op een rode achtergrond is namelijk al sinds 1625 officieel de vlag van Denemarken.
In 1776 werd door hen de onafhankelijkheidsverklaring ondertekend. Dit wordt de Betsy Ross-vlag genoemd. Ross (1752-1836) was een kleermaakster uit Philadelphia die volgens de overlevering de eerste versie van de Amerikaanse vlag ontwierp.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk en werd in heel het Britse Rijk als Britse vlag gebruikt. De vlag behoudt een officiële of semiofficiële status in vele landen van het Gemenebest van Naties.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.
Het land bestaat uit 50 staten, een federaal district en verschillende territoria. Het belangrijkste deel van de VS zijn de 48 zogenaamde "contiguous states" (aaneengesloten staten), dit zijn alle staten behalve Alaska en Hawaii.
In de 17e eeuw kwamen de namen Jan, Kees en Jan-Kees vaak voor in Nederland, en dus ook onder de Nederlandse kolonisten in Nieuw-Amsterdam. Toen de Engelsen er de macht overnamen, gebruikten zij 'Yankee' om te verwijzen naar de inwoners (de Jan-Kezen) van New England.
In 1815 werd bij het Congres van Wenen besloten dat de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden weer verenigd werden. Koning Willem I werd de monarch van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1830 scheidde België zich echter weer af. Vanaf deze afscheiding is Nederland de officiële naam van het huidige Nederland.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
De Deense vlag is de oudste vlag ter wereld die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. De vroegste bron waar de vlag wordt genoemd stamt uit de 14e eeuw. In de periode dat Denemarken een unie vormde met Noorwegen hadden de Noren ook de Deense vlag. De Deense vlag is rood met een wit Scandinavisch Kruis.
Grej of the day is bedacht door de Zweedse leerkracht Micael Hermansson. Grej is Zweeds voor 'ding'. Het is dus het 'ding van de dag'. Hermansson, gek op boeken en nerdy feiten, besloot op een dag om zijn leerlingen te trakteren op een korte les over zomaar iets interessants.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Het is een teken van steun voor de boeren in Nederland en van verzet tegen de stikstofmaatregelen, maar niet iedereen is blij met deze omkering van de Nederlandse vlag.
Het volk, de kerk en de adel. De kleuren rood, wit en blauw zijn niet zomaar gekozen. Ze komen namelijk in meerdere nationale vlaggen voor. Niet alleen Nederland, maar ook Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten maken gebruik van deze tricolore.
De vlag bevat 50 witte vijfpuntige sterren in het kanton, die staan voor de 50 staten van Amerika en zijn afgebeeld in negen horizontale rijen.
De Amerikaanse vlag heeft 13 strepen en 50 sterren. De 13 strepen staan voor de oorspronkelijke 13 staten die te samen middels de onafhankelijkheidsverklaring zich losmaakte van de Engelsen. Deze 13 staten vormden tezamen de Verenigde Staten van Amerika.
Het hangen van de vlag op halfstok wordt dus sinds 1612 gedaan en is een teken van rouw en respect. Wanneer het in Nederland precies begon, is niet duidelijk. Maar tegenwoordig hebben we wel een aantal gelegenheden waarbij de vlag halfstok wordt gehangen. Zo is er de bekende Nationale Dodenherdenking op 4 mei.