Koolzuurhoudende dranken kunnen gevoelige blazen irriteren. Dus nuttig frisdrank, sodawater of andere bruisende dranken met mate of helemaal niet als je kampt met aandrangincontinentie. Champagne of mousserende wijnen zijn helemaal funest voor een overactieve blaas.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.
Wat zij echter niet weten is dat koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken de urineproductie stimuleren. Dit betekent dat uw nieren meer vocht gaan produceren om deze dranken te verwerken en dat de blaas sneller weer vol is. Bovendien kunnen cafeïne- en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren.
Plas ophouden (als alles goed gaat)
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Oorzaak overactieve blaas
Sommige mensen spannen zonder dat ze dat weten de bekkenbodem te veel aan. Hierdoor ontstaat er druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor.
Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. Dit kan verschillende klachten geven. Het kan leiden tot pijn onder in de buik, maar er kunnen ook problemen ontstaan met ontlasting en plassen. Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken.
Meestal is het stekende pijn onder in de buik, vaak ook stekend in de schede. Dit kan het vrijen heel pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of rug. Opvallend is dat plassen de pijn verlicht, een opgelucht gevoel geeft.
Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
Als mensen veel vaker naar het toilet moeten of moeite hebben hun plas op te houden, is sprake van een gevoelige blaas -ook wel overactieve blaas genoemd. Soms gaat een gevoelige blaas bovendien gepaard met ongewild urineverlies, oftewel incontinentie.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk.
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas. Bovendien heeft kamille een licht ontstekingsremmend effect, waardoor het verlichting kan bieden bij milde blaasontstekingen.
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Te veel stress
Dit komt omdat uw spieren aanspannen bij angst of stress, hierdoor komt er meer druk op uw blaas wat het gevoel geeft dat u moet plassen. In dit geval is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken en stress te verminderen zodat ook minder vaak naar het toilet hoeft te gaan.
Bij blaas en nieren hoort de emotie angst.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Behandeling met Palmitoylethanolamide (PEA)
Er zijn niet zo veel oplossingen voor deze cystitis, want blaasspoelingen helpen meestal niet geheel. Pijnstillers zijn natuurlijk mogelijk, en dan worden er meestal aspirine en brufen-achtige stoffen voorgeschreven.
Door een verzakking van de darm komt de ontlasting soms moeilijk naar buiten en kan er wat achterblijven. Je kunt het gevoel hebben dat de ontlasting niet langs de verzakking wil en dat je de onderkant moet steunen. Je kunt ook verlies van ontlasting hebben, ook wel anale incontinentie genoemd.
Daarna voert de uroloog een vaginaal onderzoek uit om te beoordelen of de bekkenbodem is verzakt. Ook kan zo de kracht van de bekkenbodemspieren worden vastgesteld. Tijdens dit onderzoek wordt u gevraagd krachtig te hoesten om te zien of u urine verliest en hoe u eventueel urineverlies kunt tegengegaan.
Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen. Sommige huisartsen sturen je door naar de bekkenfysiotherapeut voor een consult.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.