Bètablokkers zijn niet verslavend, aldus verslavingsarts Roelof de Wit van het Drugsinfoteam, maar na dagelijks slikken moet de gebruiker wel langzaam stoppen omdat het anders het hart en de bloedsomloop het moeilijk krijgen.
Propranolol vertraagt uw hartslag en maakt uw bloeddruk lager. Hierdoor heeft uw hart minder zuurstof nodig. Bij hoge bloeddruk, angina pectoris (pijnlijk en drukkend gevoel op de borst), hartritmestoornissen en hartinfarct (hartaanval). Ook bij een schildkier die te snel werkt, migraine en bij angstgevoelens.
Begindosering: 1 tablet à 40 mg 2–3×/dag of 1 retardcapsule à 80 mg/dag; bij onvoldoende effect telkens na 1 week de dosis met 80 mg/dag verhogen; Gebruikelijke onderhoudsdosering: 160–320 mg/dag, max. 320 mg/dag; bij de tabletten de dosering verdelen over 2–3 giften per dag, bij de retardcapsules in één dosis geven.
De capsules moeten met een ruime hoeveelheid water, zonder te kauwen worden doorgeslikt. De dagdosering kan worden verhoogd met stappen van 80 mg, met tussenpozen van 1 week. Voor migraine en beven geldt een maximale dosis van 160 mg propranolol per dag. Voor hartkramp en hoge bloeddruk 320 mg per dag.
Een overdosis kan een overmatig trage hartslag, te lage bloeddruk, hartfalen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken met symptomen zoals vermoeidheid, hallucinaties, fijne bevingen, verwardheid, misselijkheid, braken, lichaamsspasmen, flauwvallen of coma en een laag bloedsuikergehalte.
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen.
Mensen die bètablokkers gebruiken, kunnen overgevoelig reageren op de bestanddelen van het medicijn. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld huiduitslag, galbulten of jeuk. Ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga bij deze ernstige klachten onmiddellijk naar een arts.
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Pijnlijk en drukkend gevoel op de borst (angina pectoris), hartritmestoornissen, een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en voorkómen hartaanval.
Bètablokkers die veel bij angstklachten worden voorgeschreven zijn: Propranolol. Atenolol. Inderal.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol. De calciumblokkers verapamil en diltiazem regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer.
Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Propranolol in tabletten en in capsules met vertraagde afgifte. Daarnaast is het voor kinderen ook verkrijgbaar onder de merknaam Hemangiol als drank en als het merkloze Propranolol drank FNA.
Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het? Propranolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Hoge bloeddruk: bètablokkers vertragen de hartslag zodat het hart rustiger pompt.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
geregeld een hartslag van meer dan 120 slagen per minuut in rust. geregeld een hartslag van minder dan 45 slagen per minuut. onregelmatige hartslag. hartkloppingen.
Bisoprolol is een zogenaamde betablokker. Deze verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk. Een andere betablokker die je in overleg met de arts kunt proberen, is bijvoorbeeld metoprolol. Er zijn ook veel andere middelen die de arts kan proberen, zoals calcium blokkers, zoals bijvoorbeeld amlodipine.
Neem propranolol op vaste tijden in. Dan zult u minder snel vergeten om het te gebruiken. Mogelijke bijwerkingen: slaapproblemen, vermoeidheid, kortademigheid, koude handen en voeten.
Over het algemeen wordt geadviseerd om bloeddrukverlagende medicatie in de ochtend in te nemen (Farmacotherapeutisch Kompas). Ik geef bij ACE remmers vaak het advies om deze in de avond, op de rand van het bed, in te nemen, met name vanwege de bloeddrukdaling die gelijk na inname op kan treden.
centrale bijwerkingen: vermoeidheid, slaapstoornissen (incl. slapeloosheid en nachtmerries), depressie, duizeligheid.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Tip 1: Een beetje hulp van een pil: Beta-Blokkers
Veel beter dan benzodiazepinen zoals bijvoorbeeld oxazepam, die je kalmeren, maar je ook een traag en verdoofd gevoel kunnen geven.
In dit artikel worden enkele geneesmiddelen waarbij benauwdheid vaak als bijwerking is gemeld besproken: nitrofurantöıne, cholesterolsyntheseremmers, be`tablokkers, acetylsalicylzuur en NSAID's, ACE-remmers en amiodaron.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.