Gecastreerde katers kunnen geïnteresseerd blijven in krolse poezen en zelfs pogingen tot dekking doen.
Ook na castratie moet een kater nog een aantal weken binnengehouden worden, omdat hij nog enige tijd (tot wel 7 weken lang) vruchtbaar kan zijn. Bij castratie op latere leeftijd kan het lastiger zijn om ongewenste gedragspatronen nog te veranderen. Als uw kat buiten komt, is er veel meer risico op ongewenste nestjes.
Zo zie je of een kat gecastreerd is
Bij katers is het makkelijk te zien, bij poezen is het lastiger. "Niet-gecastreerde katers hebben dikkere wangen. En aan de achterkant kun je nog goed zien dat de balletjes er zijn." Stel je wil een kat uit het asiel halen, dan zijn ze vaak standaard al gecastreerd / gesteriliseerd.
Vanaf ze ongeveer 5 à 6 maanden oud zijn, worden katten vruchtbaar en beginnen ze onder invloed van hormonen vervelend gedrag te vertonen. Katers gaan dan sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers.
Voordelen sterilisatie poes of castratie kater
U geeft uw kat een langer, rustiger en gezonder leven; Gesteriliseerde poezen hebben minder kans op een baarmoederontsteking of melkkliertumoren; Gecastreerde katers vechten minder en de kans dat ze weglopen is minder groot.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Een kattin is na de ingreep onmiddellijk onvruchtbaar. Bij een kater is dat pas na een paar weken omdat er nog vruchtbaar sperma in de prostaat en de zaadleiders kan zitten. Laat je kater dus niet meteen vrij rondlopen na zijn castratie, houd hem zeker een week binnen.
Wanneer jonge katers beginnen te sproeien, is het vaak verstandig deze snel te laten castreren. Ook kunnen simpele veranderingen in huis en gebruik van feromonen (Feliway) soms helpen. Maak de sproeiplekken goed schoon met een mild reinigingsmiddel zonder parfum of sterke geur.
Katten die zich prettig voelen, trappelen met de voorpoten op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld een trui, een deken, een kussen of de buik van de eigenaar. Sommige katten laten zich meeslepen. Bij hen leidt dit trappelen uiteindelijk tot zelfbevrediging.
Rijden. Is hier al eens eerder aan de orde geweest. Een goed teken dat hij dit doet, hij voelt zich op zijn gemak. Het feit dat een gecastreerde kater nog steeds sexuele gevoelens heeft is bekend, maar meestal laten ze dit niet bij mensen zien.
Uw kat communiceert met u door lichaamstaal te gebruiken: zijn houding, stand van de oren, snorharen en vacht en vocaliseren op verschillende manieren. Normaal, angstig en agressief. De kat is en blijft een jager, ook de binnenkat. Bij het jagen hoort ook verstoppen en op de loer liggen.
Verschijnselen van bloedarmoede
Sommige katten gaan plotseling afwijkend eetgedrag vertonen. Ze willen ineens allerlei ongewone voedingsmiddelen eten en kunnen gaan likken aan muren of straattegels, kattenbakvulling en eventueel ontlasting opeten.
Zowel katers als poezen, ongecastreerd en gecastreerd, sproeien hoewel ongecastreerde katers het meest sproeien. Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater.
Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts.
Met gaas en planten kun je het moeilijker voor ze maken om langs je haag, schutting of hek te komen. Plaats (kippen)gaas bij je schutting of haag om te voorkomen dat katten makkelijk in je tuin kunnen springen. Plant planten met stekels langs ingangen. Katten lopen niet graag langs stekelige planten zoals vuurdoorn.
Voor je kater is een chemische castratie via een implantaat of injectie een mogelijkheid. Het implantaat maakt je kater zes tot twaalf maanden onvruchtbaar door een stofje af te geven dat het mannelijke geslachtshormoon onderdrukt.
Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: hij kan beginnen met zijn territorium te markeren door middel van sproeien. Dit kan hij in de tuin doen, maar helaas valt ook de binnenkant van uw huis onder het territorium van uw kater.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect. Door de vele dekkingen wordt een grote hormoonafgifte gestimuleerd en komen er dus meerdere eitjes vrij.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Sterilisatie of Castratie: 87% katers stoppen met sproeien na castratie. 78% stopt onmiddellijk, 9% stopt enkele maanden na castratie. Slechts 13% blijft sproeien. 77% van zowel katers als kattinnen stopt met sproeien binnen 6 maanden na castratie of sterilisatie.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de 'vorige' urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen.
Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig. Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen.
Er zijn echter katten die materialen ook daadwerkelijk opeten. Voorwerpen die het meest ingeslikt worden zijn veters, touwtjes, plastic, karton en papier. Daarnaast slikt meer dan de helft van de katten die op wol of textiel sabbelen, het materiaal ook in.