U kunt het hok isoleren met extra stro. Daarnaast is meer stro in de winter zeker aan te bevelen, omdat cavia's daar lekker in weg kunnen kruipen en zich zo kunnen beschermen tegen de kou. Het is fijn als cavia's in de winter samen zijn. Dan geven ze elkaar namelijk warmte.
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig. En vooral in de winter hebben de cavia's een vorstvrije plek nodig om te overwinteren, dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.
Cavia's buiten houden is helemaal niet moeilijk. Als de dieren vanaf het voorjaar al aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen ze zelfs 's winters buiten worden gehouden. De enige vereiste is geschikt onderdak.
Voor de juiste plaats van het hok moet je rekening houden met een aantal factoren. Cavia's kunnen niet goed tegen koude of warmte. De ideale temperatuur is 18 tot 24 °C. Plaats de kooi niet naast een warmtebron, in de tocht, in het donker of op de grond.
Cavia's kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.
Net zoals bij een kooi die binnenshuis staat kun je een hok dat buiten staat warmer maken door te zorgen voor warme plekken. Leg oude handdoeken en fleecedekens in het hok, en zet kleine plastic huisjes en andere kleine structuren neer waar je cavia's onder en in kunnen kruipen.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Wij raden mensen aan om voor vlas te kiezen, maar ook hennepvezel, zaagsel, liners (fleece) of badmatten zijn geschikt als bodembedekking. Goedkoop in aanschaf, aangenaam aan de pootjes. Bovenlaag blijft nat en langharige cavia's krijgen sneller klitten.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Het korte antwoord is: Ja, cavia's kunnen het hele jaar door buiten leven, maar als u ervoor kiest om uw cavia in de winter buiten te houden, moet u ervoor zorgen dat zijn hok beschermd is tegen de kou, wind en regen. Cavia's zijn gevoelig voor extreme temperaturen.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Als je cavia bij de dierenarts is gestorven, en thuis zit nu een andere cavia alleen in de kooi die voorheen met de gestorven cavia samenleefde, dan kan je de gestorven cavia mee naar huis nemen en hem in de kooi leggen. Zo kan de achtergebleven cavia zien wat er met zijn vriendje of vriendinnetje gebeurd is.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Vermaak en speeltjes voor cavia's
Naast knuffelen is het ook heel leuk om met uw cavia's te spelen. U kunt bijvoorbeeld speeltjes in hun ren leggen, ze hun favoriete snacks geven of een tuigje voor ze kopen zodat u een wandelingetje met ze kunt maken in de tuin. Cavia's zijn erg vermakelijke dieren.
Als je je cavia's elke dag wat uurtjes los laat lopen , blijven ze lekker in beweging en krijgen ze een goede conditie! Daarnaast is het voor cavia's heel leuk om regelmatig even uit het hok, in een andere omgeving te komen.
Een ren is een omheind stuk grond waar je cavia los kan lopen. Dat kan zowel binnen als buiten zijn. Het is erg leuk voor de cavia om te kunnen rennen en om eens iets anders te zien dan zijn kooi. Er zijn allerhande soorten rennen en de meeste kan je zowel binnen als buiten gebruiken.
In principe kun je alles van de boom geven, dus: takken, bloemen, knoppen en bladeren. De takken mogen niet bespoten zijn. Vraag eens in je omgeving of je wat takken mag snoeien. Takken mogen dagelijks aangeboden worden, maar je kunt ook een hoop (verse) takken aanbieden en deze twee keer per week vervangen.