Neem de lens van de camera en blaas met een blazertje de losse stofdeeltjes en vuil weg. Gebruik vervolgens een pluisvrije doek om de binnen- en buitenste lens schoon te vegen. Gebruik eventueel een wattenstaafje voor moeilijk te bereiken plekjes. Voor een grondige schoonmaak kun je lensschoonmaakvloeistof gebruiken.
Pak de blaasbalg en blaas een paar keer lucht op de sensor terwijl je de camera stevig vast hebt en de camera naar de beneden richt. Het stof kan op deze manier uit de behuizing vallen. Zorg ervoor dat je de sensor niet aanraakt!
Je fotocamera kan best een stootje hebben, maar poets alleen wanneer het nodig is. Voor het schoonmaken van je camera adviseren we je een antistatische schoonmaakdoek te gebruiken. Dit zijn zachte doekjes waar je makkelijk en zorgeloos je kan camera mee schoon kan maken.
Hoe vaak moet ik de camera sensor reinigen? Dat verschilt per camera. Heb je een spiegelreflexcamera en wissel je vaak van lens, dan moet je om het halfjaar de sensor reinigen.Bij een systeemcamera moet dit vaker.
De sensor van een camera laten reinigen kost rond de 30-40 euro. Je kan dit laten doen in gespecialiseerde fotozaken zoals Grobet en Kamera Express.
Water, zand, sneeuw en ijs, maar zeker ook wind én hitte zijn niet goed voor je camerabody en objectieven. Ook je accessoires als flitsers en statief (en niet te vergeten jijzelf) kunnen het zwaar te verduren hebben. Maar er zijn natuurlijk voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.
Door luchtstromen in huis ontstaan stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Daarom liggen er vaak onder de bank of in hoekjes van de kamer meer stofhopen.
Wodka of isopropylalcohol: vreemd genoeg kan een beetje wodka of isopropylalcohol helpen om sommige vlekken uit stoffen meubels te halen. Spuit gewoon een beetje op de vlek en dep met een schone doek. Het helpt niet alleen om de vlek te verwijderen, maar de alcohol verdampt ook snel, waardoor de stof snel droogt.
De meeste spiegelreflexcamera's voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee.De echte professionele spiegelreflexcamera's gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee. Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.
Wanneer je op een analoge manier direct via de lens wil fotograferen, is deze camera de camera voor jou. Daarnaast is de goede beeldkwaliteit, een talloze mogelijkheid aan instellingen en het enorme assortiment aan verwisselbare lenzen en accessoires ook een erg goede reden om voor een spiegelreflexcamera te kiezen.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van onscherpe foto's, is een te lange sluitertijd. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor komt. Maar ook: hoe meer kans je hebt dat je foto bewogen wordt, door kleine trillingen in je hand of zelfs van het statief.
De Canon 1D X Mark III en de Nikon D850 zijn de beste spiegelreflexcamera's van dit moment. De één is razendsnel, de andere heeft hoge resolutie. Beide zijn juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment voor je op een rij.
Om condenswater uit camera's te verwijderen, veeg je eenvoudigweg de buitenste lensdeksels (niet de lenzen) af met een microvezeldoek. Een andere haalbare manier om condensatie uit de beveiligingscamera te krijgen, is om een föhn voorzichtig (niet te heet) op de bewakingscamera te richten.
Een aantal camera's is goed bestand tegen barre weersomstandigheden, maar dat zijn meestal de luxere en professionelere camera's, zoals de Canon EOS 5D, Nikon D5 of de Olympus OM-D EM-5. De afdichtingen daarvan zijn afdoende voor een tijdje door de regen lopen, maar ook dat houdt wel een keer op.
Een camera is tot zekere hoogte bestand tegen spetters en wat regen, maar dit verschilt per model en het is een risico als je een body onbeschermd laat. Houdt je camera zoveel mogelijk droog en gebruik een beschermende hoes wanneer je in de regen gaat fotograferen.
Doorgaans liggen de kosten voor een enkele sensor tussen de € 15 en € 100.
Een sensor is een kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd. De meeste sensoren zijn elektronisch of mechanisch uitgevoerd, softwarematige en 'virtuele' sensoren zijn ook mogelijk.
Een sensor (ook wel beeldsensor genoemd) is een elektronisch, lichtgevoelig apparaat welke een optisch beeld omzet in een elektronisch signaal. Elke digitale camera heeft in het hart een beeldsensor om het licht dat via de lens binnenkomt om te zetten in een digitaal beeld.