Ambtenaren zijn dus, hoewel ze wel in de wet genoemd kunnen zijn, geen bestuursorganen, maar de burgemeester weer wel. Bestuursorganen van de staat zijn onder andere: regering, minister, staatssecretaris; bij een Mulderfeit: de officier van justitie. Bestuursorganen van de provincie zijn (art.
Voorstel van wet
In deze wet wordt verstaan onder bestuursorgaan: een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed, behalve:a. de wetgevende macht;b. de kamers en de verenigde vergadering der Staten-Generaal; c.
Zo is bijvoorbeeld de Gemeente een in de wet genoemd rechtspersoon. Haar organen zijn in de Gemeentewet omschreven: de Gemeenteraad, de Burgemeester en het College van burgemeester en wethouders]. Deze organen zijn dus bestuursorganen van de Gemeente.
1:1 Awb: 'Onder bestuursorgaan wordt verstaan: a. een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld, of b.een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed.
Is publiekrechtelijke rechtspersoon 2:1 BW; Geen zelfstandigheid/geen openbaar gezag, dus geen sprake van een bestuursorgaan. Gemeenteraad maakt deel uit van de gemeente. Is Art. 6 gemeentewet; gemeenteraad is deel van het gemeentebestuur; hieruit volgt dat er sprake is van een bestuursorgaan, namelijk een a-orgaan.
In artikel 1:1 lid 2 Awb is onder meer opgenomen dat rechters, de wetgevende macht en de Eerste en Tweede Kamer niet worden aangemerkt als bestuursorgaan. De uitzonderingen gelden niet voor besluiten en handelingen ten aanzien van een ambtenaar als zodanig.
De wetgevende macht, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman zijn voorbeelden van overheidsinstellingen die geen bestuursorganen zijn.
Naast de Provinciale Staten bestaat het bestuur van de provincie uit de Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning(in) . Het bestuur van een gemeente bestaat behalve uit de gemeenteraad ook uit het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester.
Het openbaar lichaam is een bestuursorgaan met rechtspersoon en kan in die hoedanigheid een eigen organisatie oprichten.
Een bestuursorgaan bezit publiekrechtelijke bevoegdheden die bij of krachtens de wet zijn toebedeeld. Een openbaar lichaam vormt de organisatorische samenhang waarin een aantal organen is verenigd.
Elke gemeente heeft een gemeenteraad, een burgemeester en een college van burgemeester en wethouders (B en W).
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente.
De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester heeft eigen taken en bevoegdheden en is voorzitter van de gemeenteraad.
Een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) voert een overheidstaak uit. Zbo's hebben een bijzondere positie binnen de Rijksoverheid. Zbo's oefenen ten eerste meestal openbaar gezag uit. Dit houdt in dat een zbo iets kan gebieden of verbieden.
Het Rijk is de hoogste bestuurslaag.
Een ambtenaar die wel bestuursorgaan is de gemeentesecretaris alsmede de belastinginspecteur die aanslag vastgesteld (art. 11 algemene wet rijksbelastingen). Een garagehouder is geen orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht, immers het is geen orgaan van de staat, provincie, gemeente of de waterschappen.
Een a-bestuursorgaan is 'een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld'. De Staat, provincie en gemeente zijn voorbeelden van rechtspersonen die krachtens publiekrecht zijn ingesteld (publiekrechtelijke rechtspersonen).
Ingevolge artikel 1:1, eerste lid, aanhef en onder b, van de Awb is een orgaan van een privaatrechtelijke rechtspersoon een bestuursorgaan als dat orgaan met openbaar gezag is bekleed.
Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester zijn beide bestuursorgaan in de zin van de Awb. Het gaat bij deze bevoegdheid om het nemen van besluiten zoals bedoeld in de Awb.
Op grond van artikel 1:1, tweede lid, aanhef en onder c van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) is de raad daarom geen bestuursorgaan en is er geen beroep mogelijk bij de bestuursrechter.
De burgemeester kan als bestuursorgaan namens de rechtspersoon gemeente (openbaar lichaam) optreden. In de Wet gemeenschappelijke regelingen is de mogelijkheid/verplichting opgenomen dat bovengenoemde bestuursorganen samenwerken over de gemeente- of provinciegrenzen heen.
Deze wet beschrijft kaders die alle overheden moeten hanteren bij het besturen. Uitgangspunt van deze wet is dat de bestuursorganen van Nederland, zoals gemeenten, meer uniform algemene bestuurskaders hanteren. Andere overheidsinstanties, zoals het Centrum Indicatiestelling Zorg, vallen onder de Awb.
De Hoge Raad is de hoogste bestuursrechter in belastingzaken, terwijl je bij de Centrale Raad van Beroep terechtkan in socialezekerheids- en ambtenarenzaken.
Politieke ambtsdragers zijn de mensen die het land, de provincies, waterschappen en gemeenten besturen. Denk aan ministers, burgemeesters, wethouders en gedeputeerden van provincies. Politieke ambtsdragers zijn geen 'gewone' werknemers of ambtenaren.