De Foodsaver V2860 is door zijn compactheid eenvoudigheid de beste vacumeermachine voor thuis. Doordat de machine alle lucht onttrekt kan je je eten langer vers houden en bewaren. De behuizing is van volledig RVS gemaakt.
Een vacumeermachine of vacuümmachine is een keukenapparaat waarmee je vers of gekookt voedsel voor langere tijd kunt bewaren, door de lucht uit de zak te zuigen en de zak te verzegelen.
Een vacuümmachine haalt de lucht uit plastic zakken of uit speciale vacuüm dozen. Door de lucht uit een verpakking te halen kan krijgt het eten minder kans om te bederven. Bij voedsel in plastic zakken is dit iets langer dan bij de speciale vershouddozen, tot wel 5 dagen langer.
Als je voeding vacuüm verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Bovendien is er ook geen sprake meer van vriesbrand die de structuur en smaak van vlees kan veranderen. En het allerbeste? Ook vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard.
Het gebruik van hoogwaardige zakken is van belang voor een optimale bescherming van uw producten. Je kunt de gewone en extra dikke zakken tot ongeveer 85 graden verwarmen. Ze zijn dus geschikt voor sous vide koken. Het zijn echter geen kookzakken: je kunt ze niet in kokend water leggen of in een stoomoven gebruiken.
BELANGRIJK: vacuüm verpakken vervangt het koelen of diepvriezen NIET. Alle bederfelijke voedingswaren, die moeten worden gekoeld, moeten koel bewaard of ingevroren blijven, nadat ze vacuüm zijn verpakt. Verpak zachte kaas, champignons, knoflook of uien niet vacuüm. Behalve als je het daarna invriest.
Plaats het brood in de zak, nabij het verzegelde uiteinde. Laat minstens 7,5 cm ruimte tussen het brood en het niet-verzegelde uiteinde van de zak. Plaats het niet-verzegelde uiteinde van de zak in het vacuümkanaal en sluit en vergrendel het FoodSaver-deksel. Druk op de knop “Vacuüm en verzegelen”.
Wilt u soepen, stoofschotels of andere vloeibare levensmiddelen vacumeren en invriezen, dan moeten deze eerst bevroren worden, tot ze een vaste consistentie hebben. Dit kan het beste in een bewaardoos. Na het vacumeren (in een bewaardoos of vacuum zak) kan het levensmiddel weer in het vriesvak worden teruggeplaatst.
OPGELET: niet geschikt zachte kazen (blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte en ongepasteuriseerde kazen omwille van het risico van botulisme en schimmels!!!)
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.
Wanneer het deksel van de machine gesloten wordt, begint de pomp de lucht uit de vacuümkamer te pompen. De hele vacuümkamer komt onder vacuüm, dus de druk in de vacuümzak en in de kamer is gelijk. Visueel gebeurt er nog niets!
Vacuüm maakt men met vacuümpompen, door een gedeeltelijk vacuüm te creëren met het verplaatsen van lucht. Op aarde is hiervoor een vat nodig. Door lucht uit een afgesloten vat te pompen (het vat vacuüm te maken), vermindert de druk in het vat. Hoe meer lucht uit het vat gepompt wordt, hoe lager de druk.
De range van 0 tot 2000 micron is het normale werkgebied in de koel- techniek. En, om de puristen onder ons tevreden te stellen, de 1000 micron komen overeen met ca. 133 Pascal of 1,33 mbar. STEK-cursisten herkennen hierin de eis om te vacumeren tot onder de 270 Pascal, wat is herleid van 2000 micron.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren.
Ja, je kan vlees heel makkelijk vacumeren. Steek gewoon het zakje vol je vlees en begin te sealen. Zo eenvoudig is het! Let er wel op als er vocht bij je vlees zit dat je dan een zakje gebruikt voor vochtig voedsel te vacumeren.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Dus in een zak van 100x80cm kunt u geen opgevouwen dekbed van 100x80x20cm stoppen, maar als u het dekbed anders opvouwt dan is de kans dat het wél past groot omdat de hoogte direct minder wordt zodra u het dekbed in de zak stopt. 70x60x30cm zal wel goed in een zak van 100x80cm passen.
Vacuumzakken koop je online bij Blokker.
De letterlijke betekenis van vacuüm is 'zonder lucht'. Door voedsel te vacumeren wordt alle lucht uit de verpakking verwijderd voordat deze wordt afgesloten of dicht 'geseald'. Door het vacumeren kun je zorgen dat allerlei soorten voedsel langer houdbaar kan blijven. Je kunt bijna alles vacumeren.