Door eerst je oksels te scrubben verwijder je dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren, en geniet je langer van een zijdezacht resultaat. Maar let op: gebruik niet een te grove scrub. De grove korrels kunnen de huid flink beschadigen en zorgen voor irritatie.
Scheer langzaam en rustig met de richting van de haargroei mee, dit is meestal naar beneden. Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen. Anders blijven de haartjes in het scheermesje hangen en schuren ze langs je huid. Hierdoor krijg je soms een jeukende huid en rode bultjes.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Nat scheren is de perfecte methode als je veel haast hebt omdat het relatief vlug gaat. Gemiddeld komen de haren na 1 tot 2 dagen al terug, dit is sneller dan na bijvoorbeeld waxen/harsen. Toch biedt scheren een aantal grote voordelen: je kan het zelf doen én het is pijnloos en goedkoop.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
Een van de meest voorkomende oorzaken van scheerbultjes en een jeukende huid is het gebruik van een oud of bot scheermesje. Zorg dus voor een schoon en scherp scheermes. Een andere veelgemaakte 'fout' is het scheren van de huid in de verkeerde richting. Scheer altijd met de richting van de haargroei mee.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Eén keer waxen en je wilt niet meer terug! Waxen is een tijdelijke ontharingsmethode die het haar met wortel en al verwijdert. Dit gebeurt bij scheren bijvoorbeeld niet, waardoor haartjes heel snel terugkomen. Bij waxing blijft je haar gemiddeld 3 tot 5 weken langer weg.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren. Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Scheren is de populairste methode, omdat je je haar op die manier in een minuut of twee weg kunt halen. Je kunt je haar ook harsen en epileren, wat als voordeel heeft dat je haar langer wegblijft. Je kunt tevens een ontharingscrème gebruiken om van je okselhaar af te komen.
Definitie: 'Definitieve ontharing'
' Dat wil zeggen dat je voor langere tijd van je haar af bent. Er zijn cliënten die 5 jaar niet hoeven te scheren na een kuur van laserontharing. Gemiddeld kan er 70% tot 90% haar verwijderd worden.
Permanent ontharen werkt met een laser apparaat dat met behulp van lichtflitsen de haarzakjes verwarmt. Deze hitte vernietigt de haarzakjes en zorgt ervoor dat je definitief en permanent van je haargroei af bent. Een laserbehandeling is de beste definitieve ontharingsmethode die er is.
Een ladyshave is een elektrisch scheerapparaat, speciaal ontwikkeld voor de tere vrouwenhuid. Je gaat met het apparaat over de huid heen en het scheert de haartjes er aan de huidoppervlakte af. Ontharen met een ladyshave is voordelig als je snel en pijnloos van ongewenste haren af wil zijn.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Begin met je oksels scheren
Als je huid gevoelig is, dan kan tegen de haargroei in scheren leiden tot een brandig gevoel. Als gevoeligheid geen probleem is, dan kan je in beide richtingen scheren, aangezien de haar onder oksels vaak in meerdere richtingen groeit.