Bij een niet-massieve zoldervloer vul je de ruimtes tussen de vloerbalken op met isolatiemateriaal. Halfharde of zachte isolatieplaten van minerale wol zijn zijn hiervoor erg geschikt. Het beste is om een isolatiepakket te krijgen met een dikte van 15 tot 23 centimeter.
Drukvaste isolatieplaten kun je rechtstreeks op de vloer leggen. Gebruik platen met tand- en groef en plaats ze bij voorkeur in twee geschrankte lagen (bv. 2 x 10 centimeter) voor een betere isolatiewaarde. Je hebt de keuze tussen harde kunststof isolatieplaten of platen in geëxpandeerde kurk of houtvezels.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol moet u een minimale isolatiedikte van 13 tot 16 centimeter aanhouden. Maar het is beter om nog dikker te isoleren: 16 tot 20 centimeter isolatiedikte. Hiermee bereikt u met minerale wol een isolatiewaarde (Rd) van 4,5 m2K/W.
Bij een betonnen zoldervloer komt het isolatiemateriaal boven op de vloer: Drukvaste isolatieplaten: deze platen zijn relatief dun en hebben een hoge isolatiewaarde. Met isolatieplaten blijft je zoldervloer ook beloopbaar. Minerale wol: ga je voor zachtere materialen als glas- of rotswol?
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Een underlayment plaat kan onder andere gebruikt worden als vloerplaat en dakbeschot. Een Spano V313 plaat wordt toegepast bij een hoge belasting zoals een zoldervloer.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.
Degelijke vloerisolatie: tot 15% besparing op uw energie
Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Als je een houten tussenvloer of verdiepingsvloer wilt isoleren, breng dan het isolatiemateriaal aan tussen de houten balken. Naturoll glaswoldekens zijn hiervoor bijzonder geschikt isolatiemateriaal. De Naturoll-producten sluiten perfect aan op de houten balken dankzij de specifieke breedtemaatvoering.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken.
Isolatie van de zoldervloer houdt warmteverlies vanaf de verdiepingen tegen. Dit betekent echter niet dat de zolder er warmer van wordt. Kou, tocht en vocht komen nog steeds via het dak binnen. Bij intensief gebruik van de zolderruimte blijft dakisolatie de enige oplossing.
Glaswol is een uitermate geschikt product voor vloerisolatie. Het isolatiemateriaal is gemaakt van zand en gerecycled glas en is niet brandbaar en niet oplosbaar in water.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Een schuin dak isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol is eenvoudig, want u klemt de platen (wol of houtvezel) tussen de balken van uw schuine dak en daarna voorziet u het geheel van een laagje isolatiefolie. Daarna kunt u de zolder isolatie bijvoorbeeld met gipsplaten afwerken.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Welke underlayment diktes zijn geschikt als vloerplaat? Voor de vloerplaten zijn de meest geschikte diktes 18mm en 21mm. Deze underlayment diktes zijn zeer geschikt voor constructieve doeleinden.