Hierdoor is een goede luchtstroom mogelijk en kan de oorbel niet vastgroeien tijdens het genezingsproces. Er kan alleen een 3e of 4e gaatje worden geschoten als er voldoende ruimte is op de oorlel. Wij schieten alleen gaatjes in het zachte gedeelte van de oorlel en niet in het kraakbeen.
Een tweede gaatje wordt eigenlijk op dezelfde manier geschoten als een eerste gaatje. In beide gevallen wordt er namelijk gebruikgemaakt van een zogenaamd 'pistooltje'. Dit pistooltje heeft wel iets weg van een nietmachine en maakt bij het schieten ook een soortgelijk geluid.
Na 6 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel. Gebruik alleen oorstekers tijdens de eerste 6 maanden (in het geval van de oorlel) of tijdens de eerste 12 maanden (in het gebied van kraakbeen) geen oorhangers.
Wij hanteren een minimum leeftijd van 3 maanden*. Tot een leeftijd van 16 jaar is er wettelijk gezien altijd toestemming van de ouders nodig. *Omdat niet al onze medewerkers gaatjes prikken bij hele jonge kinderen adviseren wij om altijd even eerst contact op te nemen met de winkel.
Hoe lang moet ik mijn oren ontsmetten na het gaatjes schieten? De zoutoplossing gebruik je zolang je de schietoorbelletjes draagt. Dit zal gemiddeld tussen de 6 a 8 weken zijn. We krijgen regelmatig de vraag of dit met sterilon kan, wij zouden in dit geval altijd een zoutoplossing aanraden.
Er kan alleen een 3e of 4e gaatje worden geschoten als er voldoende ruimte is op de oorlel. Wij schieten alleen gaatjes in het zachte gedeelte van de oorlel en niet in het kraakbeen.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Na het tweede gaatje schieten kan je tot maximaal drie dagen een lichte irritatie voelen. Dit is volkomen normaal en gaat gelukkig ook weer weg. Mocht het toch gebeuren dat je oor rood blijft, opgezwollen wordt en dat het echt veel pijn gaat doen, dan is het mogelijk dat er toch iets aan de hand is.
Om een oorbel te kunnen dragen moet dus een gaatje door het oor gemaakt worden. U kunt oorbellen laten piercen met een naald of laten schieten met een zogenaamd 'pistooltje'. Wij raden aan om oorbellen te schieten. Dit is snel, precies en professioneel.
Bij sommige mensen gaat het oorbelgaatje na een aantal weken dicht, ookal hebben ze hun oorbelgaatje al een paar jaar. Ook kunnen sommige mensen voor een aantal maanden geen oorbellen dragen en alsnog hun gaatje behouden. Het is persoonsafhankelijk hoe dit uitpakt bij de meeste mensen.
Hoe lang mag je niet zwemmen na het schieten van gaatjes? Ga gedurende twee weken niet zwemmen, in bad of in de sauna.
Het klinkt best wel eng hé... maar dat valt heel goed mee. Je kan het vergelijken met bloed trekken (als je dat ooit al gehad hebt), het doet even pijn, maar het is zo voorbij. Daarna moet je je gaatjes goed verzorgen, maar de pijn gaat meestal snel voorbij.
Zo kies je de juiste combinatie oorbellen voor twee gaatjes
Ook leuk: ga voor één oorring gecombineerd met één earstud per oor! Wat hierbij al helemaal gaaf bij is, is wanneer je dan twee verschillende studs en twee verschillende oorringetjes neemt.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Een vuistregel is om oorbellen te kopen die tegenovergesteld zijn van de vorm van uw gezicht. Heeft u een rond gezicht dan kunt u met hoekige oorbellen voor de dag komen. Heeft u een vierkant gezicht kies dan voor ronde vormen.
In Nederland is er geen minimumleeftijd bepaald voor gaatjes in de oren bij een kind gaatjes. Vaak hanteren juweliers hier wél een leeftijdsgrens voor. Zo kan het zijn dat voor oorbellen je baby 3 maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers prikken helemaal geen gaatjes bij baby's, maar pas vanaf vijf of zes jaar.
Met dergelijke infecties moet je meteen naar de huisarts. En wat een lijdensweg is het om zelf te gaan prikken. Ten eerste is het prikken met een naald al pijnlijker dan het pistool waarvan de juwelier gebruik maakt, je hebt ook vaker pijn. Ga maar na; eerst een gaatje in je oor prikken en dan moet de oorbel er nog in.
Het proces van het gaatjes schieten zit daar gratis bij. De kosten van de oorbellen beginnen bij €24,95 en lopen op tot €39,95. Deze oorknopjes zijn gemaakt van chirurgisch staal.
Oorbellen schoonmaken
Je kunt de volgende regel aanhouden: als je dezelfde oorbellen een week lang draagt, moet je deze oorbellen één keer per week schoonmaken. Hoe je dat het beste doet? Fijne juwelen als goud en zilver kun je schoonmaken met een zilverpoetsdoekje.
Maak je oren twee keer per dag schoon met water en zeep.
Wrijf een milde zeep tussen je vingers totdat hij schuimt. Smeer de zeep voorzichtig op de voor- en achterkant van je gaatjes. Veeg voorzichtig met een schone, natte doek over je oren om de zeepresten te verwijderen.
Schoon houden
Één uitzondering wanneer het wél belangrijk is om met oorbellen in te slapen, is als je een nieuw oorbelgaatje hebt laten schieten. Net geschoten gaatjes in je oorlellen moeten minimaal zes weken genezen, omdat het dan nog een open wondje is.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.
Oorbellen kunnen gemaakt zijn van goud, koper, echt zilver of plastic. Oorbellen heb je dus in heel veel verschillende materialen. Zweerknopjes zijn gemaakt van chirurgisch staal (niet nikkelvrij)of titanium (nikkelvrij). En zeer geschikt als je niet tegen andere materialen kan.