Na ongeveer een maand is de bloesem uitgebloeid en gaan de kelkblaadjes van de bevruchte bloemen omhoog staan om na een paar weken uit te groeien tot hele kleine appeltjes.
Eerst komen de bloemen tevoorschijn, de bladeren volgen later.
Wanneer de nachttemperatuur langer laag blijft, wachten de bloesems liever met bloeien. Daarnaast verschijnen niet alle bloesems tegelijk. Grofweg gezegd staan de vroege kersenbomen als eerste in bloei, gevolgd door de peren- en uiteindelijk de appelbomen. De latere kersenbomen kunnen daar nog na volgen.
Over het algemeen is de beste tijd om bloesem te zien in Nederland van eind maart tot begin mei. De pruimenbomen staan als eerste in bloei, gevolgd door de kersenbomen, perenbomen en tot slot appelbomen.
Hoewel de lente volgens de kalender al eerder begint, kondigt de bloesem pas écht de komst van het voorjaar aan. Pas als de temperatuur stijgt, beginnen de knoppen te bloeien. Wanneer dat is, is ieder jaar anders. Meestal start de bloesemperiode half april en als het goed weer is, duurt ze wel tot eind mei.
April is de bloesemmaand bij uitstek. De bloesemtijd van de fruitbomen begint met de witte pruimenbloesem en deze wordt gevolgd door de kers. Vervolgens bloeien de perenbomen en als laatste verschijnt eind april, begin mei de roze kleur van de appelbloesem.
De periode waarin de bomen in bloei staan is niet te voorspellen, dit is van veel factoren afhankelijk. Is het al vroeg in het jaar warm en zonnig weer, dan ontpoppen de bloemen eerder. De bloeiperiode kan door onder andere warm weer erg kort zijn. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen.
Maar zo hebben wij ook bijvoorbeeld de Magnolia boom; Magnolia soulangea en de Japanse Sierkers Accolade met prachtige roze bloesem.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
Tot wanneer bloeit de bloesem? Ook hiervoor geldt dat het weer sterk bepalend is hoe lang er van de bloesem genoten kan worden. Erg warm weer, of juist regen en storm, kunnen het seizoen sterk verkorten. Meestal duur de bloei periode ongeveer 6 weken, waarbij de eerste weken het mooiste zijn.
Met bloesem worden alle bloemen van een boom aangeduid. De term wordt vooral gebruikt voor bloeiende fruitbomen.
In het voorjaar geeft de appelboom prachtige witte bloesem. De bloemen bloeien ongeveer 2 weken waarna de bloemen af vallen. Hierna gaan er appels groeien.
Zowel het tijdstip van de bloei als de kleur van de bloesems zeggen iets: Appelboom: bloemen met een roze buitenzijde en een witte (meestal) of ook roze (soms) binnenzijde. Appelbomen bloeien later dan perenbomen, meer aan het einde van april. Perenboom: volledig witte bloemen.
De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.
De meeste van deze voorjaarsbloeiers bloeien van februari tot en met april. De echte vroege bloeiers kunnen zelfs in januari al bloeien! Deze soorten bloeien doorgaans in een periode waarin de meeste bomen nog geen bladeren hebben, waardoor voorjaarsbloeiers makkelijker toegang hebben tot zonlicht en water.
Sierfruitbomen met paarse bloesem
Een boom die zich op een prachtige manier in een paarse gloed weet te hullen, is de Malus 'Rudolph'. Niet alleen door zijn bloei, maar ook door het blad dat gedurende het groeiseizoen allerlei tinten bruin, bruinrood en roodgroen vertoont.
Acer rubrum 'Oktober Glory' of rode esdoorn
Daarna komen de bladeren, waarvan eerst alleen de steel rood kleurt, om in de herfst uit te groeien van geel tot dieprode bladeren. De rode bladeren blijven zeer lang aan de boom hangen waardoor u het hele najaar kan genieten van de indrukwekkende herfstkleuren.
De Magnolia 'Yellow Bird' bloeit in de maanden april-mei met helder gele bloemen, waaraan de boom zijn naam heeft te danken. Deze helder gele bloemen steken mooi af tegen het helder groene blad.
SYMBOLIEK. Bloesem staat natuurlijk voor lente, een nieuw begin en groeien. De kersenbloesem heeft in Japan extra betekenis. Hier staat deze bloesemsoort, sakura, voor het leven en dat we dat niet in de hand hebben.
Meestal start de bloesemtijd half april en kan bij goed weer wel tot eind mei duren. Als eerste staan de pruimen- en kersenbomen in bloei, gevolgd door de perenbomen. De appelbomen zijn de laatste die hun bloesem laten zien.