Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
De lichaamsgeur wordt verder onder andere beïnvloed door dieet, geslacht, stress, erfelijkheid, gezondheid en medicijngebruik. Meer weten over zweten? Lichaamsgeur wordt vaak sterker bij jongeren in de puberteit. En bij ouderen, wiens eigen reukvermogen achteruit gaat.
Alcohol kan inderdaad tijdelijk de lichaamsgeur veranderen. Een heel klein gedeelte van de alcohol scheidt via de huid uit. Dit kan de lichaamsgeur veranderen totdat de alcohol uit het lichaam is. Daarnaast kan iemand die veel drinkt niet meer zoveel waarde hechten aan een goede lichaamsverzorging.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Ze leven en groeien in een vochtige en voedselrijke omgeving: zoals onder onze oksels dus. Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
"Ziekte, angst en blijdschap kun je allemaal ruiken door middel van lichaamssappen", zegt Sanne. "Ons eigen zweet vinden we vaak niet stinken, omdat we gewend zijn aan de geur. Je neus went heel snel, vandaar ook dat je parfum niet meer goed ruikt vijf minuten nadat je het hebt opgespoten.
Wanneer je stopt met deo ga je dus gewoon weer transpireren.Geur ontwikkelen. Het is juist heel goed voor je lichaam dat het onder de armen weer kan stromen.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Als er chronisch weinig koolhydraten aanwezig zijn kan je lichaam nog een derde energieleverancier aanspreken, namelijk de eiwitten. Met name de spieren, die opgebouwd zijn uit eiwit, krijgen het dan te verduren. Bij de afbraak van deze eiwitten komt de ammoniakgeur vrij.
De geur kunnen we verder omschrijven als een combinatie van rotte vis, rotte eieren, rotte bladgroente, knoflook en ontlasting.
Elk mens heeft een unieke lichaamsgeur. Hoe je ruikt wordt bepaald door een aantal factoren: je eetgewoontes, je geslacht, erfelijkheid, gezondheid en medicijngebruik. Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet.
Waarom ruikt stresszweet anders dan normaal zweet? Zweten door stress of angst ruikt anders dan zweten door inspanning doordat ons lichaam verschillende zweetklieren heeft. Zweet door inspanning wordt geproduceerd door exocriene zweetklieren.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Als we gestresst zijn, lijken we wel extra gevoelig voor stank. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat we, als we gestresst zijn, geuren extra negatief ervaren. Stress blijkt een bijzonder effect te hebben op hoe we ruiken.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Zweetgeur uit kleding verwijderen zonder te wassen is mogelijk met behulp van azijn, alcohol, talkpoeder of geurverwijderaar. Het is belangrijk om de kleding daarna goed te laten luchten voordat je het weer gaat dragen. Het is wel aanbevolen om je kleding regelmatig te wassen om de ophoping van bacteriën te voorkomen.
Wat kan je tegen hormoonzweet doen? Wassen: De beste remedie tegen hormoonzweet is wassen, wassen, wassen en steeds weer schone kleren aantrekken, liefst van natuurlijke materialen, want het zijn de bacteriën op je huid en in je kleding die de geur veroorzaken.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.