Een dubbelwerkende cilinder is een cilinder waarbij zowel de uitgaande als de ingaande slag een werkslag kan zijn. Wederom zijn de kracht en snelheid afhankelijk van de zuigerdiameter, inhoud van de cilinder, de geleverde oliestroom en druk.
Dubbelwerkende pneumatische cilinder
Dubbelwerkende cilinders worden gebruikt wanneer er in beide richtingen kracht moet worden uitgeoefend of waar grotere slaglengtes nodig zijn. Wanneer er perslucht aan de onderkant van de zuiger komt, dan zal de dubbelwerkende cilinder uitschuiven en wordt er drukkracht uitgeoefend.
Werking: Een gestuurde terugslagklep laat de olie vrij een cilinder in stromen, maar blokkeert zodra deze olie terug wil stromen. Zodra naar de tegenoverliggende poort olie wordt gevoerd en dus druk wordt opgebouwd, opent deze druk de terugslagklep zodat de retour olie wel vrij terug kan stromen.
Door hydraulische vloeistof (hydraulische olie) onder lage druk aan één zijde de cilinder in te pompen gaat de zuigerstand lineair bewegen waardoor deze een grote kracht kan overbrengen. Die vloeistof zal daarna afgevoerd worden van het compartiment aan de andere zijde van de zuiger.
Dubbelwerkende hydrauliek cilinder
In tegenstelling tot een enkelwerkende cilinder heeft de dubbelwerkende variant dus twee poorten. De cilinder levert op die manier niet alleen (duw)kracht maar ook op de terugweg via de olie een (trekkende) kracht en niet via externe krachten zoals bij enkelwerkende cilinders.
Toepassing. Met een 5/2 ventiel kun je bijvoorbeeld een dubbelwerkende pneumatische cilinder aansturen.
Om te voorkomen dat een cilinder gaat bewegen wanneer het perslucht systeem ongewenst leegloopt kunt u een gestuurde 2/2 klep gebruiken (zgn.blokkeerventiel). Op deze wijze kunt u gevaarlijke situaties voorkomen zoals vallende cilinders waar een last aan hangt.
Hydrauliek nader bekeken
Dat een hydraulisch systeem zulke grote krachten met relatief weinig energie kan overbrengen, komt door de olie. Doordat olie zeer dicht is en nauwelijks samendrukbaar is, kan deze vloeistof een zeer hoge druk overbrengen. De pomp genereert deze oliestroom en de benodigde druk.
Hydrauliek en pneumatiek zijn allebei toepassingen van de kracht van vloeistof. Pneumatiek maakt gebruik van een gas dat gemakkelijk samen te persen is, zoals lucht of een geschikt zuiver gas. Hydrauliek daarentegen maakt gebruik van relatief moeilijk samenpersbare vloeistoffen, zoals olie.
De drukkracht kan worden berekend door het oppervlak (A) in cm² van de zuiger van de hydrauliekcilinder te vermenigvuldigen met de werkdruk (p) in bar. Het oppervlak van de zuiger aan de stangzijde is altijd kleiner en wordt ook wel ringoppervlak genoemd.
De riool terugslagkleppen worden idealiter geplaatst bij de erfgrens. Let hierbij op dat het product in de juiste richting wordt geplaatst waarbij er wel in de stroomrichting spoelwater wordt doorgelaten richting het gemeentelijke riool. Op deze manier is het onmogelijk is er water weer terugstroomt richting de woning.
Een terugslagklep is essentieel om ervoor te zorgen dat vloeistoffen of gassen in een leidingsysteem slechts één kant in stromen, waardoor terugstroming onmogelijk wordt. Dit maakt de terugslagklep een betaalbare oplossing voor potentiële problemen.
Deze terugslagklep plaats je in een gesloten uitvoering op afvoerleidingen in opbouw (d.w.z. niet in maar tegen de muur) van toestellen zoals de wasmachine, spoeltafels, de overdrukbeveiliging van de CV-ketel en de warmwaterboiler, en de spui van de waterverzachter.
Een dubbele cilinder is een praktisch hulpmiddel om jouw deur af te sluiten. Door zijn langgerekte vorm steekt hij door de deur, waardoor hij aan beide kanten te bedienen is met een sleutel. Dubbele cilinders zijn veruit het meest verkochte type cilinderslot.
Een hydraulische pomp gebruikt mechanische energie om vloeistof in een gesloten systeem onder druk te zetten. Deze vloeistof onder druk wordt vervolgens gebruikt om machines zoals graafmachines, persen en liften aan te drijven.
De werking van het cilinder
Een sleutel heeft verschillende kartels, die samen een profiel vormen. Het profiel zorgt ervoor dat de pinnetjes in de cilinder verschuiven. Zodra ze op de juiste plek staan, kunt u de sleutel omdraaien en schuift de dag- of de nachtschoot uit de deur.
Een hydrostatische aandrijving is een aandrijfsysteem dat gebruikmaakt van een vloeistof onder druk om energie over te brengen. De term ”statisch” benadrukt dat de energieoverdracht hoofdzakelijk komt van de druk op de vloeistof en in mindere mate uit de kinetische energie van de vloeistofstroom.
Voordelen. Hydraulische installaties hebben een hogere energiedichtheid dan elektrische machines, met kleinere machines kan een groter vermogen worden geleverd. Grote flexibiliteit in plaatsing van de motoren ten opzichte van de pompen. De machine kan eventueel onbelast aanlopen.
Sommige hydraulische magneetventielen gebruiken dit vasthoudmechanisme om de spoel in een open of gesloten positie te houden wanneer ze spanningsloos zijn. Wanneer de spoel onder spanning komt te staan, wordt hij losgelaten en keert hij terug naar zijn oorspronkelijke neutrale stand.
Doordat een hydrauliek unit wordt beveiligd tegen overbelasting is het tevens een zeer veilige methode om energie over te brengen. Tevens is het een groot voordeel dat de verschillende snelheden, krachten en koppels traploos regelbaar zijn, waardoor in vloeiende bewegingen overgestapt kan worden.
Daarnaast kan een machine met een hydraulische aandrijving onbelast aanlopen. De nadelen van een hydraulische installatie ten opzichte van een elektrische aandrijving zijn een slechter rendement en de installatie maakt meer geluid als een elektrische installatie.
Gemiddeld gaat hydraulische olie ongeveer 5.000 uren mee.
Monostabiele ventielen zijn ventielen waarbij een continue stuursignaal nodig is om het ventiel om te schakelen. Valt dit stuursignaal weg dan schakelt het ventiel d.m.v. veerkracht weer naar zijn ruststand. Bistabiele ventielen kunnen door een kort stuursignaal blijvend omgeschakeld worden.
Een 5/3 ventiel is een ventiel met 5 aansluitpoorten en 3 schakelstanden. De 5 aansluitpoorten zijn: één voedingspoort (1) twee uitgangspoorten (2 en 4)
Een 3/2 ventiel heeft drie poorten voor respectievelijk de voeding (1), arbeid (2) en ontluchting (3) gecombineerd met twee schakelstanden. Omdat er maar één arbeidsuitgang beschikbaar is, kan met dit ventiel maar één kamer met perslucht worden gevuld.