In principe heb je enkel meldingsplicht wanneer je een serre werkelijk tegen je huis aan wil bouwen. Dat wil zeggen dat je je gemeente een seintje moet geven voordat je de serre aanbouwt. Een bouwvergunning heb je in de meeste gevallen niet nodig.
U heeft bijvoorbeeld geen vergunning nodig als uw uitbouw niet meer dan vier meter diep is. Wilt u een aanbouw van meer dan vier meter plaatsen? Check dan altijd eerst even of u een omgevingsvergunning nodig heeft of niet.
Het plaatsen van een tuinkamer kan vaak zonder hiervoor een vergunning te hoeven aanvragen. Dat komt omdat de meeste mensen de aanbouw aan de achterzijde van het huis willen. Op het achtererfgebied mag je tot 4 meter diep vergunningsvrij bouwen, maar de aanbouw mag niet meer dan 3 meter boven het Peil uitsteken.
Vergunningsvrij een veranda plaatsen
Er zijn namelijk een klein aantal uitzonderingen qua vergunningsvrij bouwen waar u rekening mee moet houden. Zo mag bijvoorbeeld een tuinkamer niet als hoofdwoning worden gebruikt. Ook mag uw bouwwerk niet groter zijn dan 30m2 en/of 50% van de tuin beslaan.
Een tuinkamer is een verlengstuk van je woonruimte en brengt je de directe beleving van een tuin. Want een tuinkamer is zo goed als volledig voorzien van glas. Je hebt ze in alle soorten, maten en uitvoeringen. Ze worden gebouwd van hoogwaardige materialen en systemen.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Hoe kan ik achterhalen of er een vergunning nodig is en of die ook is verleend? Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk.
Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Het plaatsen van een serre is over het algemeen goedkoper dan het plaatsen van een aanbouw. De prijs is echter afhankelijk van de soort serre. Zo kun je een serre aanbouwen of uitbouwen. Bij een serre aanbouw liggen de kosten lager dan bij een serre uitbouw.
Voor een ondergrond bestaande uit zand is een fundering van staal nodig. Maar wanneer je bijvoorbeeld een ondergrond bestaande uit veen hebt, is een fundering met heipalen aan te bevelen. Daarnaast spelen de omvang, het gewicht en het soort serre een rol in het soort fundering dat je uiteindelijk nodig hebt.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Burenrecht is een onderdeel van het civiel recht. Een definitie van burenrecht is: Het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven. Dit is ook de naam van titel 4 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek (titel 5.4 BW), dat over het burenrecht gaat.
Het plaatsen van zonnepanelen kan in heel veel gevallen zonder vergunning. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel is het daarom ook niet nodig om het vooraf bekend te maken, zodat mensen bezwaar aan kunnen tekenen. Wie maling heeft aan het gezeur van de buurman (of buurvoruw) kan dus gewoon zijn gang gaan.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Bouwkundig gezien wordt een tuinkamer geen onderdeel van het huis, maar is het een afgesloten ruimte. Hij is niet geïsoleerd, waardoor hij veel transparanter is. U kunt er ook voor kiezen om er vouwwanden omheen te plaatsen, waardoor er in de zomer een lekker briesje doorheen gaat.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.