Ze kunnen tot wel 60 meter diep duiken.
Papegaaiduikers kunnen tot wel 60 meter diep duiken. Overwinteren doen de papegaaiduikers ook op zee, vaak rond het Middellandse Zeegebied. Papegaaiduikers kun je in Europa langs de Atlantische kusten spotten, onder andere in Frankrijk, Groot-Brittannië, op de Faroer Eilanden, Noorwegen en IJsland.
De vleugels van de vogels zijn aangepast om er goed mee te kunnen zwemmen en zijn vrij kort. Als de vogels vliegen is dit meestal vrij laag boven het water en ze hebben een vrij hoge vleugelslag, tot honderd slagen per minuut.
Sterke tong
Op open zee grijpt de papegaaiduiker z'n kans. Na één duik in het water komt het dier met een bek vol visjes boven. De visjes houdt-ie in z'n snavel dankzij een sterke tong. Zo kan de papegaaiduiker meerdere visjes tegelijk makkelijk vastklemmen en komt ie met een grote buit weer bovenwater.
Geluid. Geen geluid buiten nestomgeving. Vanuit nesthol lang aanhoudende knorrende klagende 'sirenes'.
De borst van de papegaaiduiker is erg donker van kleur. Het vlees heeft een rijke romige, visachtige, zoute smaak die met geen enkel andere vleessoort valt te vergelijken. Het doet een beetje denken aan een combinatie van wild, eend en lamsvlees en het ruikt naar lever.
In de winter trekken ze verder naar het zuiden, tot aan de hoogte van de Middellandse Zee. Hij overwintert op volle zee, verder van de kust dan andere alken. Papegaaiduikers worden in Nederland en België gerekend tot de zeldzame wintergasten langs de kust.
Kenmerken De papegaaiduiker is een bijzonder dier. Hij kan soms wel 60 meter diep duiken om vis te vangen, het liefst zandspiering, haring en sprot. In de winter eet hij ook wel plankton. De opvallende grote snavel van de papegaaiduiker komt hierbij heel goed van pas.
Voorbeelden hiervan zijn de papegaaiduiker, zeekoet en alk. Zij hebben korte vleugels, niet ideaal voor het vliegen door de lucht, maar wel heel bruikbaar bij het duiken. De ultieme onderwatervlieger is de pinguïn; die heeft zelfs het vermogen tot vliegen in de lucht verloren.
De grootste bekende kolonie bestaat uit Atlantische papegaaiduikers en bevindt zich bij de Westmann-eilanden, in IJsland. In 2009 was de schatting van wetenschappers dat er zo'n 4 miljoen vogels leefden met samen ongeveer 1 miljoen nesten.
Zeekoeten kunnen uitzonderlijk goed duiken, waarbij ze makkelijk tot 180 meter diep komen. Onder water zwemmen ze, net als pinguïns, met behulp van hun vleugels.
In de nacht vertrekken de jongen dan wandelend richting oceaan, waarbij ze uiteindelijk gewoon van de rotsen springen om in het water te geraken. Na vier of vijf jaar zijn de vogels geslachtsrijp, maar ze kunnen wel dertig jaar oud worden. Goede vliegers lijken de vogels niet.
Papegaaiduikers doen het tweede deel van hun naam eer aan omdat ze zeer diep kunnen duiken. Soms tot wel 60 meter diep en tijdens deze duik vangen ze het liefst zandspiering die ze op de puntjes van hun snavel prikken.
- Schotland: op de eilanden zoals de Hebriden, de Orkney's en de Shetlands heb je een goede kans om de puffin te zien, maar ook voor de kust ten oosten van Edinburgh leven ze.
Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden vaak noten, fruit en ander plantaardig materiaal zoals bloemen of scheuten, en in sommige gevallen nectar of insecten. Sommige papegaaiensoorten, zoals de grijze roodstaart en de ara, hebben een natuurlijk dieet dat soms voor 80% uit vetrijke palmnoten bestaat.
De Alk is een zeevogel, die onder water snel achter vis aanzwemt. Hij kan tientallen meters diep duiken.
60 seconden kan de fuut maximaal duiken. De snelle jager zoekt onder water naar vissen, het hoofdbestanddeel van zijn voedsel. Aan land beweegt hij zich eerder onbeholpen voort en is daarom slechts zelden te zien.
Een reiger is geen echte watervogel. Ze kunnen niet zwemmen.
De papegaaiduikers (puffins op zijn Engels) zijn familie van de alken. Dit geslacht bestaat uit drie verschillende soorten waarvan de Atlantische Papegaaiduiker in Nederland het bekendst is. Ze worden tussen de 30 en de 40 cm en wegen minder dan 1 kg.
Heb je ooit gehoord van de clown van de zeevogels? Beter bekend als de papegaaiduiker of in het Engels: puffin. Het is echt een unieke vogel om te zien en ze zijn ook nog eens erg fotogeniek.
Een lange kust
Eilanden zoals Runde en Røst zijn bijna Bijbels voor de Noorse ornithologie (vogelkunde) met enorme kolonies Atlantische papegaaiduikers (Fratercula arctica). Het schiereiland Varanger in Finnmark is ongetwijfeld één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa.
Papegaaiduikers (april – augustus)
Ze kunnen tussen eind maart en eind augustus vanuit hun nesten op de vele kliffen in heel Schotland worden gezien, terwijl ze hun kuikentjes grootbrengen. De grootste kolonie kan op St Kilda, het afgelegen toevluchtsoord voor vogels, worden aangetroffen.
Bovendien vliegt de fuut bijna nooit, tenzij er acuut gevaar dreigt. Overigens geldt dat ook voor de meerkoet. Beide kunnen overigens wel goed vliegen. Als ze in de rui gaan, trekken ze in grote groepen naar de IJsselmeerkust om hun verenpak uit te trekken en een nieuwe jas aan te trekken.
Waar koop je jouw papegaai
Doe dit bij elke winkel of kweker waar je een aankoop van plan bent, zo weet je waar je aan begint. Je zult helaas zien dat vele winkels/kwekers afvallen als je onderzoek doet, maar een aantal winkels zullen er ook goed tussen uit springen.